Makaron dosyć często gości na naszym stole pod różnymi postaciami... To jest szybki sposób na sycący obiad... Makaron kojarzy nam się głównie z kuchnią włoską, to jego kolebka nie są jednak Włochy... Pierwsze datowane wzmianki pochodzą z Chin... Legendy głoszą, że to Marco Pola przywiózł do Włoch... Tym razem zrobiłam Fusilli (u nas zwane są świderkami) z sosem pomidorowym i maleńkimi klopsikami...
Klopsiki:)
30 dkg mięsa mielonego z łopatki,
1 jajko,
1 mała cebula,
1 łyżka oleju,
2 ziarnka czosnku,
sól, pieprz,
Sos pomidorowy:)
1 marchewka,
1 łyżka oleju,
1 cebula,
1 pietruszka,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
0,5 litra sosu pomidorowego,
ser Parmigiano Reggiano,
sól, pieprz,
Makaron Fusilli ( świderki)
Cebulę pokrojoną w drobna kostkę przesmażyłam na oleju... Przestudzoną cebulę dodałam do mięsa mielonego... Olej zostawiłam... Przecisnęłam przez praskę 2 ząbki czosnku, dodałam jajko, troszkę soli oraz pieprz... Wyrobiłam masę... Łyżeczką robiłam małe pulpeciki, które obsmażałam na oleju ze smażenia cebuli...
W naczyniu rozgrzałam olej... Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach... Po około 10 minutach dodałam przecier oraz sos pomidorowy... Doprawiłam solą i pieprzem i do sosu dodałam pulpeciki... Makaron gotuję al dente... Po ugotowaniu dodaję do sosu i delikatnie mieszam... Wykładam na talerze i posypuję tartym serem...
Witam!
OdpowiedzUsuńMakaronu z pulpecikami nie robiłam i nie jadłam. W tym tygodniu zawita takie danie na naszym stole. Dzięki za pomysł na obiad. Pozdrawiam!!!
Ja również nie robiłam makaronu z klopsikami. Trzeba to zmienić. Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuń