niedziela, 11 kwietnia 2021

Pasta brokułowa ze słonecznikiem

 


Staram się ograniczyć masło i dlatego dosyć często robię różne pasty kanapkowe... Tym razem przygotowałam pastę brokułową z prażonym słonecznikiem... Robię ją z różnymi dodatkami: jajkiem, serem feta, awokado, ciecierzycą, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami...

Pasta jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu... Smaczna, idealna do kanapek, faszerowania jajek... Jeśli kupuję brokuły  na obiad to zawsze z połowy przyrządzam pastę kanapkową...

Składniki:)

   - połowa brokuła,

2 - łyżki prażonego słonecznika,

2 -  ząbki czosnku,

1 - łyżeczka ziół prowansalskich,

1 - łyżka  E.V.

1 -  łyżka pokrojonej zielonej pietruszki,

      pół łyżeczki soku z cytryny,

     cukier,

     sól, pieprz do smaku,


Brokuł gotuję przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru... Po ugotowaniu przelewam zimną wodą... Brokuł, prażony słonecznik, czosnek przepuszczony przez praskę, sok z cytryny, zioła oraz olej miksuję w blenderze na niezupełnie gładką masę... Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru... Pastę jedliśmy ze świeżo upieczonymi bajglami...

2 komentarze: