Staram się ograniczyć masło i dlatego dosyć często robię różne pasty kanapkowe... Tym razem przygotowałam pastę brokułową z prażonym słonecznikiem... Robię ją z różnymi dodatkami: jajkiem, serem feta, awokado, ciecierzycą, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami...
Pasta jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu... Smaczna, idealna do kanapek, faszerowania jajek... Jeśli kupuję brokuły na obiad to zawsze z połowy przyrządzam pastę kanapkową...
Składniki:)
- połowa brokuła,
2 - łyżki prażonego słonecznika,
2 - ząbki czosnku,
1 - łyżeczka ziół prowansalskich,
1 - łyżka E.V.
1 - łyżka pokrojonej zielonej pietruszki,
pół łyżeczki soku z cytryny,
cukier,
sól, pieprz do smaku,
Brokuł gotuję przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru... Po ugotowaniu przelewam zimną wodą... Brokuł, prażony słonecznik, czosnek przepuszczony przez praskę, sok z cytryny, zioła oraz olej miksuję w blenderze na niezupełnie gładką masę... Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru... Pastę jedliśmy ze świeżo upieczonymi bajglami...
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi sałatkę brokułowo-serową, pyszna.:)
OdpowiedzUsuń