niedziela, 8 stycznia 2023

Zupa gulaszowa makaronem orcchiette.

 

dzisiaj kolejna zupa gulaszowa, która dosyć często gości na naszym stole... Oboje bardzo ją lubimy bo jest aromatyczna, sycąca i bardzo smaczna... Jest to doskonałe danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami oprócz mięsa jest papryka i pomidory... Tym razem zrobiłam ją z oryginalnym makaronem orcchiette, który jest symbolem Apulii, a dokładnie z  Bari... 

Składniki:)

40 dkg szynki wieprzowej,

25 dkg makaronu orcchiette,

 2 papryki czerwone,

 1 papryczka chili,

 3 pomidory malinowe,

 2 marchewki,

 1 cebula,

 3 ząbki czosnku,

 1 pietruszka,

   kawałek selera,

   kawałek pora,

   słoik domowego przecieru pomidorowego,

 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,

5 łyżki oleju,

   2 liście laurowe, kilka ziaren angielskiego ziela,

     sól, pieprz, cukier,

    zielona pietruszka,

* Zupa gulaszowa z zielonym groszkiem *

* Zupa gulaszowa drobiowa z makaronem muszelki * 

* Zupa gulaszowa z makaronem *

* Zupa gulaszowa z pieczarkami * 

* Zupa gulaszowa *

W garnku rozgrzewam 3 łyżki oliwy i dodaję pokrojoną cebulę i  czosnek... Po około 5 minutach dokładam drobno pokrojone mięso i smażę aby się lekko przyrumieniło... Dodaję startą na dużych oczkach: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por... Wlewam około 2 litrów wody... Dodaję sól,  pieprz, angielskie ziele, słodką paprykę, liście laurowe i pół łyżeczki cukru... Gotuję aż mięso jest miękkie...W międzyczasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno pokrojoną paprykę i chili. Przesmażam około 5 minut i dodaję do gotującej się zupy, wlewam przecier pomidorowy... Sprawdzam smak zupy... Doprawiam, jeżeli czegoś brakuje do smaku... Jeżeli jest mało pikantna doprawiam ostrą paprykę... Osobno gotuję makaron, odcedzam i dodaję do zupy... Na samym końcu dodaję zielona pietruszkę..


2 komentarze:

  1. Gotowałam kiedyś gulaszową z pieczarkami z Twojego przepisu. Była pyszna i pikantna. Teraz spróbuję z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anne Hagman-Niiola11 stycznia 2023 15:30

    That's what I have to do!

    OdpowiedzUsuń