Zupa gulaszowa jest pyszna, sycąca, pikantna, aromatyczna i idealna na jesień i zimę... Przepis praktycznie jest bardzo prosty w wykonaniu... Zawsze gotuję dwie porcje więcej, które po wystudzeniu zamrażam... Za kilka, kilkanaście dni mam bardzo szybko gotowy obiad... Tym razem zupę gulaszową zrobiłam z filetem z kurczaka z makaronem... Muszę przyznać, wyszła przepyszna...
Składniki:)
1 podwójna pierś z kurczaka,
2 cebule,
1 pietruszka,
1 marchew,
kawałek selera,
30 dkg pieczarek,
półlitrowy słoik przecieru pomidorowego,
1 papryczka chili,
2 papryki,
3 ząbki czosnku,
1 l bulionu drobiowego (lub innego wywaru albo wody)
1 mała puszka kukurydzy (21 dkg)
2 liście laurowe,
5 ziarenek angielskiego ziela,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka miodu,
kawałeczek imbiru (1 cm)
sól, pieprz,
zielenina,
Cebulę i czosnek można pokroić w piórka lub w kostkę... W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju i gdy jest gorący wrzucam czosnek i cebulę, mieszam... Po około 3 minutach wrzucam warzywa pokrojone w drobną kostkę (marchew, pietruszkę, seler) oraz umyte, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki, duszę chwilę ciągle mieszając... Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i gdy jest gorący, dodaję pokrojony w kostkę filet z kurczaka... Smażę aby się przyrumienił, dodaję sól, pieprz, słodką paprykę, imbir w plasterkach, angielskie ziele i liść laurowy... Usmażone mięso przekładam do garnka... Na patelnię wylewam koło szklanki bulionu... Gotuję przez 1 minutę aby zebrać z niej wszystkie smaki... Wywar z patelni, pozostały bulion i przecier pomidorowy wlewam do garnka... Gotuję a w międzyczasie wrzucam pokrojoną paprykę i chili... Nie lubimy rozgotowanej papryki... Całość gotuję około 15 minut, na końcu dodaję kukurydzę i miód, doprawiam solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba... Zupę gulaszową podałam z ugotowanym makaronem...
* Zupa gulaszowa z makaronem *
* Zupa gulaszowa z pieczarkami *
Delicious!
OdpowiedzUsuń