Miksuję jajka ze szczyptą soli i roztopionym schłodzonym masłem... Wlewam wodę mineralną, dodaję mąkę, cukier waniliowy, ścieram skórkę z jednej sparzonej pomarańczy i w dalszym ciągu miksuję aby nie było żadnych grudek... Sprawdzam czy nie jest zbyt rzadkie... Gdyby takie było, dodaję trochę mąki... Ciasto odstawiam na 20 minut aby odpoczęło... Rozgrzewam olej na patelni (około 1 łyżeczki)... Niewielką chochlą wlewam ciasto... Smażę je z obu stron na rumiano... Smaruję dżemem pomarańczowym i jemy gdy są jeszcze ciepłe...
środa, 26 kwietnia 2023
Naleśniki z dżemem pomarańczowym
Sałatka ziemniaczana z papryką konserwową
Sałatkę ziemniaczaną robię najczęściej gdy zostaje mi porcja ziemniaków z obiadu... Nie miałabym sumienia ich wyrzucić... Nawet na drugi dzień są białe ponieważ są z naszego warzywnika i rosną bez sztucznych nawozów.. Sałatka ziemniaczana jest dobra jako danie obiadowe, dodatek do kolacji... Doskonale komponuje się z rybą, kotletem schabowym, sznyclem po wiedeńsku czy do potraw z grilla... Tym razem sałatkę ziemniaczaną zrobiłam z dodatkiem papryki konserwowej...
Składniki:)
80 dkg ugotowanych ziemniaków,
3 kawałki papryki konserwowej,
3 ogórki kiszone,
2 ząbki czosnku,
6 rzodkiewek,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 cebulka szalotka,
2 łyżki majonezu,
2 łyżeczki musztardy,
sól, pieprz,
wtorek, 18 kwietnia 2023
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Mój asortyment obejmujący ryby jest raczej ubogi... Jem tylko: filet z dorsza atlantyckiego, śledzie matias i a'la matias, wędzoną makrelę, sardynkę i tuńczyka w oleju... Tym razem zrobiłam sałatkę makaronową z tuńczykiem... Jest jedną z naszych ulubionych sałatek bo jest pyszna i prosta w wykonaniu... Idealnie nadaję się na kolację, na piknik czy lunch czy danie obiadowe...
Składniki:)
20 dkg makaronu świderki,
1 puszka tuńczyka w oleju,
2 cebulki szalotki,
2 ząbki czosnku,
10 zielonych oliwek,
1 papryka konserwowa,
3 łyżki majonezu,
sól, pieprz,
Makaron gotuję al dente... Odcedzam, przelewam zimną wodą i przekładam do salaterki... Dodaję: paprykę pokrojoną w drobne paseczki, cebulkę szalotkę w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę, odcedzonego z oleju tuńczyka oraz majonez... Doprawiam pieprzem i ewentualnie solą... Mieszam i odstawiam do lodówki aby smaki się przegryzły...
poniedziałek, 17 kwietnia 2023
Schab w sosie ogórkowym
Schab w sosie ogórkowym to była propozycja na niedzielny obiad... To było danie smaczne i szybkie w wykonaniu... Schab jest delikatny i kruchy...
Składniki:)
4 plastry schabu,
2 niewielkie cebule,
3 łyżki oleju,
3 ogórki kiszone,
7 łyżek zalewy z ogórków kiszonych,
1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu,
ćwiartka papryki konserwowej,
sól, pieprz, papryka słodka, chili,
szczypta cukru,
listek laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela,
Plastry schaby delikatnie rozbiłam, opłukałam wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym... Na patelni rozgrzałam olej i dodałam cebulę pokrojoną w kostkę... Przyrumieniłam... Plastry schabu doprawiłam solą, pieprzem, papryką słodką i chili i włożyłam na podsmażoną cebulę... Smażyłam aż plastry lekko się przyrumieniły... Podlałam 2 szklankami wody, dodałam listek laurowy oraz ziarenka angielskiego ziela... Mięso dusiłam około 20 minut, wtedy dodałam ogórki, zalewę z ogórków kiszonych i paprykę pokrojoną w grubą kostkę... Dodałam szczyptę cukru... Do szklanki dodałam łyżkę mąki i uzupełniłam wodą... Dokładnie wymieszałam i wlałam do sosu... Mieszałam aby nie zrobiły się gródki... Schab podałam z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi z koperkiem...
czwartek, 13 kwietnia 2023
Nalewka z jasnych winogron
W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki: z winogron jasnych i ciemnych... Ta pierwsza była już gotowa i zlałam ją do butelek... Muszę przyznać, że ten domowy trunek wyszedł znakomity, przepyszny...
Składniki:)
2 kg jasnych winogron,
1 laska wanilii,
0,5 kg cukru,
0,5 l wódki,
0,5 l spirytusu,
6 goździków,
kawałeczek kory cynamonowej,
Winogrona dokładnie umyłam, osuszyłam, oberwałam z ogonków, każdy owoc przekroiłam na pół i włożyłam do słoja... Owoce zasypałam cukrem i dopiero na drugi dzień wlałam spirytus i wódkę... Dodałam wanilię, korę cynamonową i goździki... Kilka razy przemieszałam owoce i odstawiłam w ciemne miejsce... Dopiero w marcu gotową nalewkę przelałam na sito, odciskając lekko płyn z owoców i na koniec zlałam do butelek.. Gotowe!