Ilekroć jestem w Niemczech, w typowej knajpce zamawiam (Kartoffelsalat) sałatkę ziemniaczaną z oplerkiem (grubą parówką)... Normalnie w domu nie jemy żadnych parówek... Gdy w jednym z bardzo popularnych marketów jest Tydzień niemiecki i w ofercie są oplerki lub kiełbaski norymberskie to zawsze kupujemy i robimy taką sałatkę ziemniaczaną...
Składniki:)
500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
2 średnie ogórki konserwowe,
2 plastry szynki gotowanej,
2 jajka na twardo,
3 łyżki majonezu,
1 łyżka musztardy,
1 niewielka cebulka,
2 łyżeczki octu winnego, białego,
sol, pieprz do smaku,
Ziemniaki i jajka obieram i kroję w grubszą kostkę, natomiast cebulkę i korniszony w drobniejszą, szynkę w paseczki... Całość skrapiam octem winnym... Dodaję przyprawy, majonez i niezbyt ostrą musztardę... Wszystko mieszam... Sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam... Sałatkę odstawiam do lodówki na 3 - 4 godziny... Podana z parówką, idealnie pasuje jako danie obiadowe...
Hey Lucja-Maria! Thank you for your interesting the recipe. For I realized that I can do the same. There is nothing for I am allergic to. Have a nice weekend
OdpowiedzUsuńPrzepis na unikatową śląską salatke ziemniaczaną - szałot.
OdpowiedzUsuńskładniki:
- przestudzone, ugotowane uprzednio ziemniaki w mundurkach
- ogórki kiszone
- przestygnięte ugotowane jajka na twardo
- dwie duże cebule
- paczka śledzi typu matias (wymoczone przez dwie godz. w zsiadłym mleku)
- 1/4 kg wędzonego, surowego boczku
Ziemniaki, śledzie, ogórki, cebule i jajka kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej.
Doprawiamy przetopionym wędzonym boczkiem ze skwarkami.
smacznego
Ja też taka robie czasem z boczkiem jak Andzrej Art Klater.Ale nie daję cebuli tylko zawsze do każdej sałatki pora .Kroje i przelewam wrzątkiem a potem hartuje zimna wodą i po przestudzeniu daje do kazdej sałatki.Jest zdrowsza dla tych co maja problemy gastryczne.Smacznego.
OdpowiedzUsuń