wtorek, 27 czerwca 2023

Placki ziemniaczane z kalarepką

 

Uwielbiamy placki ziemniaczane... Trudno znaleźć kogoś, komu by one nie smakowały... Jednak pod koniec wiosny moje ziemniaki nie nadawały się do ich  przyrządzenia... A teraz latem jest  świetna okazja aby usmażyć placki  ziemniaczane... Lubimy gdy są chrupiące, dlatego każdą usmażoną porcję jemy od razu... Tym razem do ziemniaków starłam również dużą kalarepkę...

Składniki:)

80 dkg młodych ziemniaków,

  1 duża kalarepka,

  2 jajka,

  1 cebula,

  2 ząbki czosnku,  

  1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  1 łyżka mąki pszennej,

     sól, pieprz,

     olej rzepakowy do smażenia,

* Placki ziemniaczane z zieloną pietruszką *

* Placki ziemniaczane z koperkiem * 

* Placki z młodych ziemniaków *

* Placki ziemniaczane z ryżem * 

* Placki ziemniaczane z żółtym serem *

* Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką * 

* Placki ziemniaczane... *


Obrane i umyte młode ziemniaki oraz kalarepkę ścieram w maszynce do mielenia (dobór tarki w zależności od upodobań)... Startą masę przekładam na sito aby pozbyć się nadmiaru wody... Przekładam do misy i dodaję dwa surowe jaja, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę, którą zawsze kroję w drobną kostkę...  Doprawiam solą i pieprzem... Na rozgrzany olej nakładam porcję masy, rozprowadzam ją na dość cienki placek... Staram się usmażyć je na złoty kolor... Usmażoną porcję wykładam na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym... Wg mnie placki najlepsze są prosto z patelni, gdy są jeszcze chrupiące... Muszę przyznać, że wyszły pyszne, delikatne, z lekkim kapuścianym smakiem, który oddała kalarepka...


środa, 21 czerwca 2023

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

 


Ostatnio polubiłam tuńczyka w puszce i dosyć często pojawia się w naszych sałatkach... Tym razem składnikiem był również ryż... Sałatka okazała się pyszna, szybka w wykonaniu...

Składniki:)

100 g długoziarnistego ryżu,

    1 puszka tuńczyka w oleju,

    2 jajka ugotowane na twardo,

    3 łyżki majonezu,

      pół konserwowej papryki czerwonej,

      szczypiorek,

      sól, pieprz,

Ryż ugotowałam na sypko w osolonej wodzie... Przełożyłam do salaterki... Jajka  ugotowałam na twardo, obrane pokroiłam w drobną kostkę... Pokroiłam szczypiorek oraz w kostkę czerwoną paprykę... Dodałam odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka oraz majonez... Sałatkę doprawiłam pieprzem i odrobiną soli... Wymieszałam i schodziłam w lodówce...


niedziela, 11 czerwca 2023

Roladki z kurczaka z mięsem mielonym, papryką i cukinią

 

Mój asortyment mięs jest bardzo ubogi... Najczęściej jem wieprzowinę i kurczaka... Na niedzielny obiad zrobiłam roladki drobiowe z mięsem mielonym, cukinią i papryką czerwoną...

Składniki:)

  2 filety z kurczaka,

15 dkg mielonego fileta,

  3 ząbki czosnku, 

  2 łyżki oleju,

    połówka czerwonej papryki,

    połówka niedużej cukinii,

    sól, pieprz,


Filety z kurczaka rozbiłam tłuczkiem przez folię spożywczą aby zrobiły się płaskie i większe, a nie porwały się włókna... Posmarowałam je czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiliłam i posypałam pieprzem... Na filety rozłożyłam mięso mielone, położyłam pokrojoną w paski paprykę i cukinię... Zwinęłam roladki i spięłam je szpilkami metalowymi... Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na rumiano, później zmniejszyłam płomień i dusiłam przez około 30 minut... Roladki drobiowe podałam z ziemniakami, czerwoną kapustą i sałatką z rukoli, pomidorów, oliwek i czerwonej cebuli...

czwartek, 8 czerwca 2023

Bucatini all'Amatriciana

 

Bucatini all'Amatriciana to bardzo prosty w przygotowaniu makaron w sosie pomidorowym... Danie bardzo popularne w Rzymie... W oryginale jest z dodatkiem wędzonego podgardla oraz z serem pecorino... W moim daniu jest boczek wędzony i ser Parmezan...  Najczęściej korzysta się z makaronu typu bucatini... Doskonale pasuje również makaron spaghetti...

Składniki:)

 25 dkg makaronu,

   1 cebula, 

   1 marchew,

   2 ząbki czosnku,

   1 łyżka koncentratu pomidorowego,

 20 dkg boczku,

     kawałeczek papryczki chili,

   3 plasterki salami,

   2 łyżki E.V.

   1 szklanka sosu pomidorowego,

     starty ser Parmezan,

     sól, pieprz,


W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz salami i podsmażam na rumiano... Po usmażeniu odkładam na talerzyk... Na tłuszczyku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, startą  marchewkę na dużych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę... Dodaję koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy oraz papryczkę chili... Sos gotuję przez około 15 minut...Po tym czasie dodaję przesmażony boczek i salami, doprawiam solą i pieprzem...  Gotuję makaron al dente... Ugotowany i odcedzony przekładam do sosu pomidorowego... Mieszam i nakładam na talerze... Posypuję startym serem...

wtorek, 6 czerwca 2023

Sałatka z jajek, rzodkiewki i żółtego sera

 

Bardzo lubimy sałatki z jajek ugotowanych na twardo... To pyszny pomysł na śniadanie i kolację... Poza tym są bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne... Tym razem sałatka  ze sporą ilością rzodkiewek i żółtego sera...

Składniki:)

  4 jaja ugotowane na twardo,

25 rzodkiewek,

15 dkg żółtego sera,

  2 łyżki majonezu,

  1 łyżeczka musztardy,

     sól, pieprz,

Jajka gotujemy na twardo... Studzimy... Jajka, rzodkiewki i żółty ser kroimy w w dużą kostkę... Dodajemy majonez, musztardę i mieszamy... Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i schładzamy w lodówce...

niedziela, 4 czerwca 2023

Leczo z makaronem i kiełbasą

 

Leczo z makaronem to według mnie pyszne danie obiadowe... Wszystkie składniki tworzą fantastyczną całość... Mam wrażenie, że za każdym razem smakuje trochę inaczej być może dlatego, że bo stosuję inny makaron...

Składniki:)

  1 cukinia,

  2 cebule,

  1 papryka czerwona,

20 dkg kiełbasy,

20 dkg makaronu Maccheroni al ferretto,

  2 łyżki oleju,

  3 pomidory,

  1 łyżka ketchupu,

  1 szklanka sosu pomidorowego,

  1 łyżeczka słodkiej papryki, 

  3 ząbki czosnku,

    pół papryczki chili,

   sól, pieprz do smaku,

W naczyniu rozgrzewam olej i dodaję cebulę pokrojoną w piórka... Wlewam szklankę sosu pomidorowego... Dodaję sparzone i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i paprykę... Cukinie, czosnek i kiełbasę kroję w półplasterki... Dodaję ketchup, słodką paprykę, papryczkę chili oraz ugotowany al dente makaron Maccheroni al ferretto nazywany "makaronem z fiszbiny", który pochodzi z regionu Kalabria... Potrawę mieszam i ewentualnie doprawiam pieprzem i solą...