poniedziałek, 30 czerwca 2014

Placki ziemniaczane...



Placki ziemniaczane... czy może być coś pyszniejszego? Ja uważam, że nie... To bardzo proste, swojskie jedzenie... Niby nic a jakie pyszne?  Sądzę, że nie ma takiej osoby, która nie lubi placków.  Przypuszczam, że królują w polskiej kuchni są od... zawsze. Lubię gdy placki ziemniaczane chrupiące. Do masy ziemniaczanej dodaję ugotowanego ryżu lub kaszy gryczanej. Czasem ścieram marchewki albo cukinię... Placki ziemniaczane z dynią też są wspaniałe... Robię także placki ziemniaczane z gulaszem... To jest danie na specjalne okazje... I chociaż mam maszynkę elektryczną, zawsze ścieram ręcznie ziemniaki...i staram się przy tym nie narzekam... Tym razem jest to przepis na tradycyjne placki ziemniaczane...  Do placków ziemniaczanych zawsze dodaję cebulę i czosnek...





Składniki:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
1 jajko,
3-4 ząbków czosnku,
2-3 łyżki mąki ( to zależy od soczystości ziemniaków)
sól, pieprz, olej do smażenia,

Ziemniaki, czosnek, cebulę obieram. Ziemniaki ścieram na tarce. Cebulę kroję w drobną kostkę... Czosnek powinnam również pokroić ale może z lenistwa wygniatam przez praskę... Do utartej masy ziemniaczanej, dodaję cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz do smaku... Dobrze mieszam... Dodaję mąkę. Wszystko kolejny raz mieszam... Na patelni rozgrzewam olej. Gdy jest gorący wykładam masę. Smażę z obydwu stron... Wykładam na grubą warstwę ręcznika papierowego... Wtedy tłuszcz doskonale się odsączy... Placki podaję z domowym keczupem lub pikantnym sosem z papryczki chili i pomidorów...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz