Rewelacyjna, bardzo prosta, pyszna, lekka sałatka na kolację lub do dania obiadowego... Teraz kiedy w ogrodzie jest całe mnóstwo zielone sałaty przyrządzamy ją dosyć często... Można ją zrobić z różnymi dodatkami i oczywiście z różnych sałat... Tym razem zrobiłam z sałatą masłową, która o tej porze roku jest bardzo delikatna, wg mnie przepyszna...
Składniki:)
1 sałata masłowa,
5 plastrów szynki parmeńskiej,
10 oliwek zielonych pokrojonych na połówki,
5 pomidorów suszonych pokrojonych w wąskie paseczki,
2 pomidory,
5 rzodkiewek,
3 plastry sera mozzarella,
3 ogórki konserwowe pokrojone w słupki,
1 cebula pokrojona w piórka,
koperek,
pieprz,
Sos dressing:)
4 łyżki oliwy E.V.
2 łyżeczki musztardy,
3 ząbki czosnku zgniecionego przez praskę,
2 łyżeczki miodu,
1 łyżeczka octu winnego,
sól,
Sałatę masłową myję i odwirowuję w wirówce do sałat... Rwę na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki i dodaję pozostałe składniki: rzodkiewki pokrojone w plasterki, pomidory w ćwiartki, oliwki, ogórki konserwowe, cebulę, pomidory suszone, ser w paski, i plasterki szynki pokrojone na 3 części i zwinięte w rulonik... Sałatkę polewam dressingiem... Doprawiam pieprzem...
Sos:)
Wszystkie składniki daję do słoiczka, zakręcam i energicznie potrząsam aż do uzyskania emulsji...