niedziela, 29 września 2019

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty



W ostatnim czasie robię różne kiszonki... W słojach mam fasolkę szparagową, cukinię, kalafiora, rzodkiewki, wczesną białą kapustę, ogórki i czerwoną kapustę... Fermentowane warzywa są bardzo zdrowe, smaczne, tanie (pochodzą z  własnego warzywnika) i niezwykle proste w wykonaniu... Kapustę białą zastąpiłam czerwoną i kisiłam wg * tego przepisu *

Dzisiaj na obiad zrobiłam  surówkę z czerwonej kapusty kiszonej... 

Składniki  surówki:)
25 dkg kapusty czerwonej,
  1 jabłko,
  1 mała szalotka,
  1 łyżka miodu,
  2 łyżki oleju E.V.
10 żółtych pomidorków,
  1 łyżka zieleniny (koperek, szczypior z cebulki)


Kapustę przełożyłam do salaterki... Dodałam starte jabłko oraz pokrojona cebulkę szalotkę... 2 łyżki soku z kapusty wymieszałam z miodem i olejem i polałam kapustę... Dodałam pokrojone pomidorki oraz posiekana zieleninę... Wymieszałam...
Bardzo rzadko robię mięso w panierce jednak dzisiaj przyszła nam na nie ogromna ochota... Filet z  piersi kurczaka podzieliłam na dwa płaty, posmarowałam musztardą... Po godzinie zamoczyłam go w rozkłóconym jajku a następnie w mące z cieciorki połączonej z (domową) bułką tartą... Filety smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron...  Mięso podałam z ziemniakami, fasolką szparagową i kapustą czerwoną... 

piątek, 13 września 2019

Tagliatelle z kurczakiem i fasolką szparagową


W tym roku słoneczna pogoda sprawiła, że  fasolka szparagowa kilkakrotnie wysiewana wyjątkowo dobrze obrodziła... Mając jej pod dostatkiem niemal codziennie gości na naszym stole w różnych potrawach... Tym razem zrobiłam tagliatelle z kurczakiem z dodatkiem właśnie fasolki szparagowej...
Składniki:)
 200 g makaronu tagliatelle,
     2 małe filety z kurczaka,
     1 cebula,
     3 ząbki czosnku,
     3 garście fasolki szparagowej,
     1 garść rukoli,
     2 łyżki oleju, 
        pomidorki koktajlowe,
        ser parmezan,
        sól, pieprz, 


W naczyniu rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Do zeszklonej cebuli  po około 5 minutach, dodaję filet pokrojony w drobną kostkę i smażę przez 15 - 20 minut... W osobnym naczyniu gotuję al dente fasolę szparagową... W międzyczasie gotuję  makaron (al dente)... Do filetu  dodaję ugotowany makaron, fasolkę szparagową, pokrojone pomidorki oraz rukolę... Mieszam, doprawiam  jeżeli potrzeba solą pieprzem i wykładam na talerze...  Posypuję utartym parmezanem...


piątek, 6 września 2019

Leczo z żółtą fasolką szparagową


Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych... Jest proste w wykonaniu, smaczne i z dużą ilością warzyw... Można go przyrządzać przez cały rok jednak najlepiej smakuje latem kiedy warzywa są najsmaczniejsze, szczególnie gdy są uprawiane bez ulepszaczy, wspomagaczy czyli bez chemii... Przepisów na leczo jest wiele... W tym roku mamy ogromne ilości fasolki szparagowej  i gości codziennie na naszym stole, więc  ona jest  właśnie jednym ze składników dzisiejszego leczo...
Składniki:)
5 pomidorów,
2 małe cukinie,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
2 śląskie kiełbasy,
3 garście żółtej fasolki szparagowej,
2 łyżki oleju,
3 łyżki posiekanej zieleniny (bazylia, pietruszka, lubczyk, koperek)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
   kawałeczek (1 cm) papryczki chili,
   sól, pieprz,


Umytą, pokrojoną fasolkę szparagową gotuję w naczyniu (około 10 minut) al dente... Spażam pomidory i obieram ze skórki i kroję na kawałki... Do garnka w którym rozgrzewam olej dodaję czosnek i cebulę  pokrojoną wpół plastry... Smażę do zeszklenia... Dodaję pomidory oraz pokrojoną kiełbasę i duszę około 10 minut... W tym czasie kroję papryki, cukinię... Do garnka w którym dusi się kiełbasa z pomidorami, dodaję papryczkę chili, paprykę w proszku i odcedzoną fasolkę szparagową... Wszystko dusi się około 15 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Gdy danie jest gotowe dodaję zieleninę...


* Jarskie leczo *

* Leczo z cukinią i wieprzowiną *


środa, 4 września 2019

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem


Sporadycznie jemy wieprzowinę... Od czasu do czasu przychodzi nam ochota na polędwiczki bo jest to mięso chude, bardzo smaczne i oczywiście szybkie w wykonaniu... Po urlopie byliśmy spragnieni naszej kuchni, więc przygotowałam je na dzisiejszy obiad... 

Składniki:)
1/2 dosyć dużej polędwiczki,
   1 duże jabłko,
   2 średnie cebule,
   2 łyżki oleju,
   1 łyżeczka posiekanego tymianku,
   1 łyżka Aceto Balsamico di Modena,
     sól, pieprz do smaku,


Polędwiczkę umyłam, osuszyłam, oczyściłam z błon i pokroiłam na 1,5 cm plastry... Rozklepałam palcami...  Cebule pokroiłam w piórka... Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam na złoty kolor cebulę... Usmażoną przełożyłam na talerzyk i następnie na tym samym oleju przypiekłam 4 grube plastry jabłka... Odłożyłam jabłka i teraz smażyłam  polędwiczki po 1,5 minuty z każdej strony... Następnie dodałam Aceto Balsamico, cebulkę i smażyłam przez 1,5 minuty... W międzyczasie mój E usmażył frytki... Na frytki przyszła nam ogromna ochota ponieważ  ostatni raz jedliśmy je w grudniu... Na talerze wyłożyłam plastry jabłek, usmażone polędwiczki i cebulkę... Do tego dania podałam surówkę z białej kapusty oraz szopską sałatkę...