niedziela, 17 października 2021

Leczo z zieloną fasolką szparagową i kiełbasą lisiecką

 


Leczo to szybkie w przygotowaniu danie, składające się głównie z papryki, pomidorów cebuli oraz innych dodatków m.in. kiełbasy, boczku, mięsa, cukinii, fasolki szparagowej... Leczo to węgierska potrawa, która już na dobre zadomowiła się w naszej kuchni... Dzisiaj kolejna wersja lecza z zieloną fasolką szparagową, żółtą cukinią i kiełbasą lisiecką...

Składniki:)

   1 papryka czerwona,

   1 żółta cukinia,

   3 łyżki oleju,

 20 dkg zielonej fasolki szparagowej,

 15 dkg boczku,

 20 dkg kiełbasy lisieckiej,

   1 łyżeczka słodkiej papryki,

   1 maleńka papryczka chili,

   2 cebule,

   4 ząbki czosnku,

   4 pomidory,

   1 liść laurowy,

   3 ziarnka angielskiego ziela,

   1 łyżeczka miodu,

     sól, pieprz,

* Leczo z cukinią i wieprzowiną *

* Jarskie leczo *

* Leczo z żółtą fasolką szparagową *


W naczyniu rozgrzewam olej i podsmażam boczek pokrojony w niewielką kostkę,  dodaję czosnek i cebulę pokrojoną w piórka... Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję na niewielkie kawałki i dodaję do cebuli... Pomidory puszczą dużo soku dlatego nie podlewam potrawy... W niewielkim garnuszku gotuję fasolkę szparagową przez około 10 minut, odcedzoną przekładam do naczynia z cebulą i pomidorami... Następnie dodaję papryczkę chili, pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojoną w większą kostkę cukinię i paprykę... Doprawiam solą, miodem, pieprzem... Mieszam potrawę... Naczynie przykrywam i duszę przez około 15 minut bo nie lubimy rozgotowanych warzyw... Leczo podaję z bułeczkami lub bagietkami...

5 komentarzy:

  1. Wonderfully colorful food. Would you have a pepper recipe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie. Ostatnio często robiłam podobnie, ale ja nie dodaję boczku. Nie dodawałam też fasolki, ale teraz będę dodawała. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo z zieloną fasolką? Świetny pomysł! Przyrządzę takie przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń