Leczo to szybkie w przygotowaniu danie, składające się głównie z papryki, pomidorów cebuli oraz innych dodatków m.in. kiełbasy, boczku, mięsa, cukinii, fasolki szparagowej... Leczo to węgierska potrawa, która już na dobre zadomowiła się w naszej kuchni... Dzisiaj kolejna wersja lecza z zieloną fasolką szparagową, żółtą cukinią i kiełbasą lisiecką...
Składniki:)
1 papryka czerwona,
1 żółta cukinia,
3 łyżki oleju,
20 dkg zielonej fasolki szparagowej,
15 dkg boczku,
20 dkg kiełbasy lisieckiej,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 maleńka papryczka chili,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
4 pomidory,
1 liść laurowy,
3 ziarnka angielskiego ziela,
1 łyżeczka miodu,
sól, pieprz,
* Leczo z cukinią i wieprzowiną *
* Leczo z żółtą fasolką szparagową *
W naczyniu rozgrzewam olej i podsmażam boczek pokrojony w niewielką kostkę, dodaję czosnek i cebulę pokrojoną w piórka... Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję na niewielkie kawałki i dodaję do cebuli... Pomidory puszczą dużo soku dlatego nie podlewam potrawy... W niewielkim garnuszku gotuję fasolkę szparagową przez około 10 minut, odcedzoną przekładam do naczynia z cebulą i pomidorami... Następnie dodaję papryczkę chili, pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojoną w większą kostkę cukinię i paprykę... Doprawiam solą, miodem, pieprzem... Mieszam potrawę... Naczynie przykrywam i duszę przez około 15 minut bo nie lubimy rozgotowanych warzyw... Leczo podaję z bułeczkami lub bagietkami...
Wonderfully colorful food. Would you have a pepper recipe?
OdpowiedzUsuńPepper recipe?
UsuńI don't understand.
Heh! Biscuit recipe;-)
UsuńWygląda znakomicie. Ostatnio często robiłam podobnie, ale ja nie dodaję boczku. Nie dodawałam też fasolki, ale teraz będę dodawała. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńLeczo z zieloną fasolką? Świetny pomysł! Przyrządzę takie przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuń