piątek, 12 sierpnia 2016

Leczo z cukinią, papryką, kiełbasą i wieprzowiną


Leczo, węg.lecsó  jest węgierską potrawą  znaną także na Słowacji, Ukrainie, Austrii, Izraelu i oczywiście w Polsce... Leczo sporządzane jest z różnymi dodatkami... To danie można nazwać misz-masz... Przepis na leczo powinien zawsze zawierać: paprykę, cebulę, pomidory oraz wędlinę...    



Składniki:)
 30 dkg łopatki wieprzowej,
   2 cebule,
   2 śląskie kiełbaski,
   1 cukinia około 0,5 kg
   2 papryki czerwone,
   5 dużych pomidorów,
   4 łyżki oliwy,
      papryka słodka, ostra,
      sól, pieprz,


Umytą łopatkę kroję na 2 plastry... Osuszam w ręcznik papierowy...  Wrzucam na rozgrzany w garnku, olej... Smażę 5 minut na niezbyt ostrym ogniu... W tym czasie obieram cebulę i kroję w piórka i dodaję do mięsa... Pomidory sparzam we wrzątku  i obieram ze skórki, kroję w kostkę i dokładam do mięsa i cebuli... Duszę około 15 minut... Mieszam aby nie przypaliło się... Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę i w kostkę paprykę i cukinię... Wlewam 0,5 l wody i całość gotuję z 15 minut... Doprawiam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką... Po około 40 minutach leczo jest gotowe i  powinno mieć gęstą i miękką konsystencję... Podaję z bułką lub chlebem...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz