W ostatnim czasie robię różne kiszonki... W słojach mam fasolkę szparagową, cukinię, kalafiora, rzodkiewki, wczesną białą kapustę, ogórki i czerwoną kapustę... Fermentowane warzywa są bardzo zdrowe, smaczne, tanie (pochodzą z własnego warzywnika) i niezwykle proste w wykonaniu... Kapustę białą zastąpiłam czerwoną i kisiłam wg * tego przepisu *
Dzisiaj na obiad zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty kiszonej...
Składniki surówki:)
25 dkg kapusty czerwonej,
1 jabłko,
1 mała szalotka,
1 łyżka miodu,
2 łyżki oleju E.V.
10 żółtych pomidorków,
1 łyżka zieleniny (koperek, szczypior z cebulki)
Kapustę przełożyłam do salaterki... Dodałam starte jabłko oraz pokrojona cebulkę szalotkę... 2 łyżki soku z kapusty wymieszałam z miodem i olejem i polałam kapustę... Dodałam pokrojone pomidorki oraz posiekana zieleninę... Wymieszałam...
Bardzo rzadko robię mięso w panierce jednak dzisiaj przyszła nam na nie ogromna ochota... Filet z piersi kurczaka podzieliłam na dwa płaty, posmarowałam musztardą... Po godzinie zamoczyłam go w rozkłóconym jajku a następnie w mące z cieciorki połączonej z (domową) bułką tartą... Filety smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron... Mięso podałam z ziemniakami, fasolką szparagową i kapustą czerwoną...