niedziela, 7 lutego 2016

Jarskie leczo


Od pewnego czasu chodziłam marudna... Brakowało mi słońca, błękitu nieba i letnich warzyw... W sobotę wszystko się odmieniło... Na obiad zrobiłam jarskie leczo... Mimo, że jest zima to mam dostępne wszystkie składniki na tą pyszną potrawę... W moim przypadku wszystkie warzywa zamroziłam porcjami w miesiącu wrześniu... Wszystkie składniki na leczo  są oczywiście dostępne przez cały rok... Nie zauważyłam aby brakowało papryki, cukinii czy pomidorów... 


Składniki:

   1 cukinia,
   1 czerwona papryka,
   1 żółta papryka,
0,5 kg mrożonych, pokrojonych  pomidorów,
   2 cebule,
   3 ząbki czosnku,
   2 łyżki oleju rzepakowego,
   1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
      sól, pieprz do smaku,

Do rondla wlałam olej, wrzuciłam pokrojony czosnek i cebulkę w piórka... Smażyć dosłownie 3 minuty... Oczywiście, nie dopuściłam do przypalenia... Cały zmrożony pojemnik z warzywami: papryką pomidorami i cukinią włożyłam  do smażącej się cebuli... Pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się rozmroziły... Z chwila zagotowania  doprawiłam solą, pieprzem i papryką w proszku... Po 5 minutach danie było gotowe... Do lecza podałam kromkę świeżego chleba... Erykowi do lecza podałam białą kiełbasę... To danie było namiastka lata... A jak smakowało? Takie jarskie leczo koniecznie muszę zrobić  muszę zrobić w Środę Popielcową...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz