niedziela, 13 maja 2018

Kapusta kiszona na szybko


Uważam, że domowa kapusta kiszona jest najlepsza i oczywiście najsmaczniejsza... Jestem pewna, że nie zawiera też octu  jako zakwaszacza... Jakiś czas temu skończyła się nam kapusta ukiszona jesienią... Jako, że jest to naturalny probiotyk dający zdrowie i odporność powinno jeść się ją dosyć często... Ponieważ w warzywniaku można kupić piękne główki białej kapusty, postanowiłam ukisić kilka słoiczków... Teraz jest bardzo ciepło więc proces fermentacji zachodzi bardzo szybko...


Składniki:)
    4 kg białej kapusty,
    4 marchewki,
    2 łyżki kminku,
    1 łyżka cukru,
    7 dkg soli kamiennej,
    1 litr przegotowanej zimnej wody,

    1 ziarnko czosnku do każdego słoika,    


Kapustę należy poszatkować i przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól, kminek i marchew startą na tarce o dużych oczkach... Kapustę należy ugniatać aż do momentu otrzymania soku... Późnej ją  wyciskam ponieważ  zawiera goryczkę... Wyciśniętą wkładam do słoików, mocno ugniatam... Zapełniam 3/4 słoika, dodaję 1 ziarenko czosnku i uzupełniam przegotowaną, zimną wodą... Słoiki zakręcam i układam  na tacce ponieważ w czasie fermentacji wycieka sok... Po czterech dniach kapusta była idealna do spożycia, chrupiąca, pyszna i ukiszona... Z 4 kg białej kapusty było 6 słoików...
 

2 komentarze:

  1. Cały czas myślałam, że kapustę można kisić tylko jesienią.
    Kupiłam kilka dni temu w warzywniaku i była niejadalna, śmierdziała starością:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. I wanna try ,Thanks for sharing the good information!
    winwin casino

    OdpowiedzUsuń