sobota, 27 lutego 2021
Ryba po grecku
niedziela, 21 lutego 2021
Zupa gulaszowa drobiowa z makaronem muszelki
Zupa gulaszowa jest pyszna, sycąca, pikantna, aromatyczna i idealna na jesień i zimę... Przepis praktycznie jest bardzo prosty w wykonaniu... Zawsze gotuję dwie porcje więcej, które po wystudzeniu zamrażam... Za kilka, kilkanaście dni mam bardzo szybko gotowy obiad... Tym razem zupę gulaszową zrobiłam z filetem z kurczaka z makaronem... Muszę przyznać, wyszła przepyszna...
Składniki:)
1 podwójna pierś z kurczaka,
2 cebule,
1 pietruszka,
1 marchew,
kawałek selera,
30 dkg pieczarek,
półlitrowy słoik przecieru pomidorowego,
1 papryczka chili,
2 papryki,
3 ząbki czosnku,
1 l bulionu drobiowego (lub innego wywaru albo wody)
1 mała puszka kukurydzy (21 dkg)
2 liście laurowe,
5 ziarenek angielskiego ziela,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka miodu,
kawałeczek imbiru (1 cm)
sól, pieprz,
zielenina,
Cebulę i czosnek można pokroić w piórka lub w kostkę... W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju i gdy jest gorący wrzucam czosnek i cebulę, mieszam... Po około 3 minutach wrzucam warzywa pokrojone w drobną kostkę (marchew, pietruszkę, seler) oraz umyte, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki, duszę chwilę ciągle mieszając... Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i gdy jest gorący, dodaję pokrojony w kostkę filet z kurczaka... Smażę aby się przyrumienił, dodaję sól, pieprz, słodką paprykę, imbir w plasterkach, angielskie ziele i liść laurowy... Usmażone mięso przekładam do garnka... Na patelnię wylewam koło szklanki bulionu... Gotuję przez 1 minutę aby zebrać z niej wszystkie smaki... Wywar z patelni, pozostały bulion i przecier pomidorowy wlewam do garnka... Gotuję a w międzyczasie wrzucam pokrojoną paprykę i chili... Nie lubimy rozgotowanej papryki... Całość gotuję około 15 minut, na końcu dodaję kukurydzę i miód, doprawiam solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba... Zupę gulaszową podałam z ugotowanym makaronem...
* Zupa gulaszowa z makaronem *
* Zupa gulaszowa z pieczarkami *
czwartek, 18 lutego 2021
Śledzie z żurawiną
Śledzie moczę w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek octu winnego... Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie... W naczyniu gotuję szklankę wody, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę octu winnego... Na wrzątek, na około 1 minutę wrzucam cebulę pokroję w półplasterki... Studzę na sitku... Na dno salaterki wysypuję żurawinę, wykładam pokrojone śledzie, skrapiam sokiem z cytryny, polewam oliwą, posypuje pokrojoną, wystudzoną cebulą...
wtorek, 16 lutego 2021
Makaron farfalle (kokardki) z kurczakiem i brokułem
Lubimy makarony... Kojarzą się nam ze słoneczną Italią i jej urokliwymi restauracjami... Dania z makaronu należą do najszybszych i najprostszych w przygotowaniu... W kuchni dania z makaronu dają ogromne możliwości... Przyrządzamy go pod różną postacią i z różnymi dodatkami...
Składniki:)
25 - dkg makaronu farfalle (kokardki),
1 - brokuł,
1 - duży filet z kurczaka,
1 - mała cebula,
4 - ząbki czosnku,
1 - łyżeczka tymianku,
1 - maleńka papryczka chili,
2 - łyżki oleju,
1 - niewielka czerwona papryka,
5 - dkg w płatkach sera Parmigiano,
- sól, pieprz, zioła toskańskie,
W woku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek i po około 5 minutach dodaję pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka... Duszę go do miękkości... Dodaję tymianek, chili, pokrojoną paprykę i duszę krótko aby była al dente... W międzyczasie, przez około 5 minut gotuję brokuła... Po ugotowaniu, przelewam go zimną wodą aby zachować zielony kolor... Makaron gotuję al dente wg przepisu... Makaron i brokuła dodaję do woka i dokładnie mieszam... Danie wykładam na talerze i obficie posypuję serem i przyprawą toskańską...
piątek, 12 lutego 2021
Pasta jajeczna z żółtym serem
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do pieczywa... Robię ją w kilku wersjach... Tym razem jej głównym składnikiem są jajka, żółty ser i rzodkiewka... U mnie taka pasta jest zamiennikiem masła... Pieczywo smaruję pastą i później układam w zależności są to plasterki pomidora albo ogórka zielonego czy kiszonego...
Składniki:)
4 jajka ugotowane na twardo,
10 dkg żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka chrzanu lub musztardy,
6 rzodkiewek,
sól, pieprz,
Obrane jajka pokroić na połówki i rozgnieść widelcem... Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać rzodkiewkę pokrojoną w kostkę, majonez, chrzan lub musztardę, sól i świeżo mielony pieprz... Dodać zieleninę i dokładnie wymieszać... Pasta gotowa!