czwartek, 23 marca 2017

Zupa gulaszowa z pieczarkami



Ponoć ZUPĘ GULASZOWĄ  można przygotować na setki różnych sposobów... Ja  znam  kilka  i wszystkie  są  aromatyczne,  sycące i pyszne... Taka potrawa ma sporo jarzyn i nasyconych słońcem pomidorów... To świetne danie jednogarnkowe... A gdy ugotuje się jej więcej jest na kolejny obiad... Ja zawsze zamrażam dwie porcje...  Tym razem zupę gulaszową zrobiłam z pieczarkami, korniszonami i serem Grana Padano...


Składniki:)

  0,5 kg łopatki wieprzowej,
  0,5 kg pieczarek,
     1 marchew,
     1 pietruszka,
        kawałek selera,
     2 duże czerwone papryki,
     1 kg mrożonych pomidorów (można zastąpić przecierem pomidorowym)
     5 ziemniaków,
     3 łyżki oleju,
     4 ząbki czosnku,
     1 łyżka koncentratu paprykowego, (zastąpić 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku)
     1 papryczka chili (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
        kminek,  5  ziaren angielskiego ziela, 2 liście laurowe,
        sól, pieprz, cukier,
     2 ogórki  konserwowe,
        starty ser Grana Padano, chleb,


Umyte mięso, kroję w kostkę... Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso... Smażę aż wszystko się  dobrze zrumieni... Przekładam do dużego garnka 3 - 4 litrowego...Wlewam około 2 litrów wody, dodaję przyprawy (kminek, liść laurowy, ziele angielskie i gotuję na małym ogniu... W rondlu w którym smażyło się mięso, wlewam kolejną łyżkę oliwy i dokładam pokrojone ziemniaki, startą pietruszkę i seler (tarka duże oczka) czosnek w plasterkach oraz marchewkę w plasterkach... To wszystko przesmażam około 10 minut... Następnie przekładam do gotującego się mięsa... Solę... Mrożone pomidory wkładam do garnka z pół litrem wody i gotuję... Po około 10 -15 minutach są już rozmrożone wtedy je blenduje... Sprawdzam czy mięso i ziemniaki są już miękkie... Jeżeli są ugotowane wtedy wlewam pulpę pomidorową... Do rondla po smażeniu  jarzyn wlewam trzecią łyżkę oliwy... Gdy się rozgrzeje wrzucam umyte i pokrojone w grube plastry pieczarki... Przesmażam je dosłownie 5 minut i dodaję do zupy... Dopiero teraz dodaję pokrojoną paprykę, papryczkę chili i koncentrat paprykowy... Nie zagęszczam żadną mąką ponieważ zupa już jest zawiesista... Doprawiam solą, pieprzem oraz cukrem... Gorącą zupę wylewam na talerz... Dodaję starty ser oraz pokrojone korniszony...  Zupę jemy z kromką domowego chleba...

Zupa Gulaszowa


1 komentarz:

  1. Olá Lucja!
    Esta versão do goulash com cogumelos, picles e queijo Grana Padano deve ser espetacular. É um prato que eu aprecio muito. Aqui no Brasil é feito com carne de vaca. Ainda farei com carne de porco.

    OdpowiedzUsuń