czwartek, 9 stycznia 2014

Zupa gulaszowa...


Uwielbiam zupy... Właściwie to oboje bardzo je lubimy... Szczególnie takie, które są pikantne, i szybko można je przyrządzić... Są jednogarnkowe i można je zamrozić... Po rozmrożeniu i zagotowaniu smakują jak świeżo ugotowane... Zupa gulaszowa gości w moim domu od jesieni do wiosny... Za każdym razem zmieniam składniki... Oczywiście, przyrządzam również oryginalną węgierską zupę gulaszową...



Jesienią mrożę paprykę, papryczki chili i pomidory... Przez okres od jesieni do wiosny, nie brakuje mi swoich podstawowych produktów...



Zupa gulaszowa - 4 porcje

0,5 kg mięsa ( łopatka, szynka, pręga lub inne)
   2 cebule
   2 łyżki oleju kujawskiego
   2 papryki ( żółta, czerwona)
   1 papryczka chili,
0,5 kg mrożonych pomidorów, ( lub mała puszka przecieru pomidorowego)
   8  małych ziemniaków,
   1 marchew,
   1 pietruszka,
 20 dkg boczku wędzonego,
 10 dkg kiełbasy,
0,5  szklanki zacierki lub maleńkie muszelki
   5 ząbków czosnku  ( my bardzo lubimy)
   2 łyżki pokrojonej natki z pietruszki,
   2 liście laurowe,
   5 ziaren angielskiego ziela,
   1  łyżka papryki mielonej słodkiej,
       sól, pieprz, cukier wg uznania,


Mięso kroję w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wkładam czosnek i cebulkę pokrojoną w piórka. Dodaję mięso...To wszystko ma się zrumienić ale nie przypalić. Do mięsa dodaję drobno pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, przyprawy i paprykę mieloną. Cały czas mieszam aby się nie przypaliło. Po około 15 minutach dodaję zblendowane pomidory... Uzupełniam wodą... Dodaję drobno pokrojoną  różnokolorową paprykę i połówkę papryczki chili... Sprawdzam ostrość zupy. Jeżeli jest mało ostra dodaję resztę papryczki... Wsypuję zacierkę i gotuję przez 45 min. Dlaczego zacierka? Lubię zupy zawiesiste... Przed podaniem wsypuję pokrojoną zieloną pietruszkę...Z tej porcji wychodzi duży gar zupy gulaszowej. Zjadamy słuszną porcję. Resztę mrożę i zjadamy w następnym tygodniu...


2 komentarze:

  1. Ta zupa wygląda smakowicie...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, jest bardzo smaczna.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń