środa, 24 sierpnia 2022

Drożdżówki z borówką amerykańską

 

Drożdżówki z borówką amerykańską nieodłącznie kojarzą mi się z latem i muszą zagościć przynajmniej kilka razy w sezonie... Przygotowanie  jest proste i łatwe... Ciasto szybko wyrasta i drożdżówki  zawsze się udają...

Składniki:)

   50 dkg mąki,

   50 dkg borówek,

     5 dkg drożdży,

   10 dkg masła,

   10 dkg cukru,

     4 łyżki cukru,

     1 szklanka mleka,

     2 jajka,

     1 żółtko,

       szczypta soli,


Do miski w której będę wyrabiać ciasto, rozdrabniam drożdże, dodaję pół szklanki mleka, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki... Mieszam wszystkie składniki i odstawiam do wyrośnięcia... Gdy ciasto wyrośnie dodaję roztopione i ostudzone masło, resztę mleka, mąkę, 10 dkg cukru, sól, 1 całe jajko i żółtko... Wyrabiam ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki i od brzegów miski, to znaczy, że jest już gotowe... Odstawiam w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia...

Borówki mieszam z cukrem... Ciasto dzielę na 12 części i formuję kule, następnie rozpłaszczam... Nakładam łyżeczką borówki i dokładnie zlepiam bułeczki... Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam bułeczki zlepioną częścią na spodzie... Bułeczki znowu zostawiam do wyrośnięcia, następnie smaruję rozbełtanym żółtkiem... Piekę przez 25 minut w 200 st.C. Wystudzone posypuję cukrem pudrem...

Podudza z kurczaka z warzywami i ziemniakami

 

Podudza z kurczaka z warzywami to potrawa, którą dowolnie można modyfikować, zmieniając warzywa i przyprawy... Tak przygotowane mięso bardzo dobrze smakuje bo potrawa nabrała wyjątkowego aromatu...

Składniki:)

  5 podudzi z kurczaka,

  2 marchewki,

  3 cebulki szalotki,

  3 ząbki czosnku,

  3 łyżki oleju,

    drobne ziemniaki wg uznania,

    sól, pieprz, słodka papryka w proszku,


W naczyniu żaroodpornym układam umyte  i osuszone ręcznikiem papierowym podudzia... Dodaję obraną i pokrojoną w ćwiartki marchewki, cebulę, czosnek oraz obrane ziemniaki... Dodaję sól, pieprz oraz słodką paprykę... Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C (góra - dół) i wkładam odkryte naczynie... Potrawę piekę przez 1,5 godziny...  W tym czasie podlewam potrawę wytworzonym sosem znajdującym się na dnie naczynia...


Sałatka ziemniaczana z koperkiem i fasolką szparagową

 

Bardzo często robię sałatki ziemniaczane... Uwielbiam obierać ziemniaki i bardzo często zostaje mi spora porcja z obiadu... Ponieważ w moim domu nigdy nie marnuje jedzenia, dlatego zawsze przygotowuję z nich jakąś sałatkę ziemniaczaną... Tym razem była z koperkiem oraz zieloną fasolką szparagową...

Składniki:)

   50 dkg ugotowanych ziemniaków,

   30 dkg ugotowanej zielonej fasolki szparagowej,

     1 cebula czerwona,

     2 ząbki czosnku,

     2 łyżeczki  pieprzu zielonego w zalewie,

     3 łyżki majonezu,

       pół pęczka zielonego koperku, 

* Sałatka z ziemniakami i kalafiorem *

* Sałatka ziemniaczana z czerwoną cebulą *

* Sałatka ziemniaczana z szynką konserwową * 

* Prosta sałatka ziemniaczana *

* Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym * 

* Sałatka ziemniaczana *

* Niemiecka sałatka ziemniaczana *


Ugotowane ziemniaki pokroić wielkości kęsa a fasolkę szparagową na 3 cm kawałki, cebulkę i czosnek w drobną kostkę... Dodaję pokrojony koper oraz zielony pieprz i majonez... Wszystko dokładnie mieszam... Raczej nie dodaję soli ponieważ była użyta do gotowania ziemniaków, majonez też jest już odpowiednio doprawiony... Lubię taką sałatkę na śniadanie lub obiadu...