wtorek, 27 lutego 2018

Polędwica wołowa panierowana w grubym pieprzu


Polędwica wołowa to najszlachetniejsza część wołowiny... Jest pyszna, krucha, delikatna i bardzo, bardzo smaczna... Ważny jest nie tylko smak ale i dobór odpowiednich dodatków... Może być przygotowana na różne sposoby... Podstawową sprawą jest szybkie jej przygotowanie... Oczywiście stopień jej wysmażenia zależy od  indywidualnego gustu... My nie lubimy bardzo krwistej... 
Tym razem polędwicę zrobiłam panierowaną w grubym, czarnym pieprzu... 
Składniki:)
40 dkg polędwicy wołowej,
     młotkowy pieprz,
    olej do smażenia,
    sól,



Z kawałka polędwicy zrobiłam dwa steki... Umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym... Każdy kawałek rozciągałam i ugniatałam  palcami... Nigdy nie rozbijamy jej tłuczkiem... Steki obtoczyłam w grubym pieprzu młotkowym... (Pieprz wsypałam do moździerza i ubiłam)Na patelni mocno rozgrzałam olej, włożyłam steki   i  smażyłam z każdej strony po 3 minuty... Po usmażeniu steki posoliłam,  zawinęłam je w folię aluminiową na 5 - 10 minut aby odpoczęły...
W tym czasie Eryk kończył smażenie frytek, rozlał do kieliszków wino domowej roboty  z kwiatów czarnego bzu... Pyszne, delikatne z bąbelkami... Do polędwicy i frytek mieliśmy wiosenną sałatkę...
Polędwica nie jest spalona,  tak wygląda przysmażony czarny pieprz...













wtorek, 20 lutego 2018

Tagliatelle z cukinią i brukselką


Wielokrotnie pisałam, że oboje uwielbiamy makarony... W każdej postaci... Są najczęściej bardzo szybkie w wykonaniu... Gdy jesteśmy we Włoszech to pastę jemy każdego dnia i nie wyobrażamy sobie, że mogłoby być inaczej... Mamy swoje ulubione firmy... Nie będę podawać ich nazwy...  Często  robię  też tagliatelle... Te szerokie, długie  wstążki są przepyszne...

Składniki:)
250 dkg makaronu tagliatelle,
    1 filet z kurczaka,
    1 cukinia,
    1 papryka czerwona,
   30 dkg brukselki,
     1 cebula,
     5 ząbków czosnków,
     3 łyżki oleju,
        kawałek papryczki chili,
        sól, pieprz,

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w piórka cebulę i czosnek... Dodaję cukinię pokrojoną w szerokie wstążki... Podsmażam dosłownie minutę... Wykłam na talerzyk... Filet z kurczaka kroję w kostkę i  obsmażam razem z pozostałą  cebulą i czosnkiem... Trwa to najwyżej 8 minut... 

W tym czasie  w  garnuszku gotuję osoloną wodę,  wrzucam umyte brukselki i gotuję bez przykrycia 6 -8 minut...  Brukselki odcedzam i przelewam zimną wodą aby miały soczysty zielony kolor... Brukselkę dodaję do cukinii... 

Do usmażonego filetu wrzucam pokrojoną chili i paprykę... Bardzo krótko najwyżej 3, 4 minuty duszę z filetem, cebulą... Tak by papryka była chrupiąca... Doprawiam solą i pieprzem... 

W międzyczasie makaron wrzuciłam na gotującą i osoloną wodę... Gotuję aż będzie al dente...  Tagliatelle odcedzam i kładę na talerze... Na makaronie wykładam filet z papryką, brukselki oraz cukinię... Danie gotowe... Smacznego!

poniedziałek, 19 lutego 2018

Zupa dyniowa



Zupa z dyni to nie tylko propozycja na jesienne dni... Robię ją w ciągu całego roku bo jest przepyszna... Jest wiele interesujących  przepisów...  Mój jest prosty bo taka jest moja kuchnia... Dynia jest bogata w witaminy i minerały a przy okazji ma mało kalorii...  Mam spory zapas zamrożonej dyni i w czwartek  miałam obiad jednogarnkowy, pożywny i zdrowy...
 Składniki:)
  1 kg mrożonej dyni,
  3 ziemniaki,
10 dkg szynki,
  4 ząbki czosnku,
  1 marchew,
  1 cebula,
  2 łyżki oleju,
     kawałek papryczki chili,
     pół czerwonej papryki,
     sól, pieprz,

* Zupa dyniowa *

* Zupa dyniowa *

Na rozgrzany tłuszcz dodałam pokrojoną w kostkę: cebulę, czosnek, marchew oraz  rozmrożoną dynię... Po  10 minutach wlałam około 1,5 litra wody i gotowałam do miękkości... Całość zmiksowałam... Do zupy dodałam bardzo drobno pokrojone ziemniaki oraz w szersze paski paprykę, chili i szynkę... Po 15 minutach zupę  doprawiłam  solą, pieprzem...  


piątek, 16 lutego 2018

Sałatka śledziowa


Sałatka śledziowa gości na naszym stole nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy postu... Jest smaczna i szybka w wykonaniu... Dobra na przekąskę a nawet na domową imprezę... Można ją przygotować z różnych składników i zawsze zaskakuje smakiem...

Składniki:)
4 płaty śledzia marynowanego,
2 jabłka,
2 ogórki kiszone,
2 cebule,
3 łyżki majonezu,
  cukier, pieprz,

* Sałatka śledziowa *


Śledzie marynowane obieram ze skóry i kroję w niezbyt duże kawałki, a jabłko i ogórki kiszone w niedużą kostkę... Cebulę pokrojoną w kostkę  sparzam na sicie... Łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, pieprz i szczyptę cukru... Mieszam a później schładzam w lodowce....


sobota, 10 lutego 2018

Sałatka z tortellini


U nas  w domu zawsze w poniedziałek na obiad  zjadamy co nam zostało z niedzieli... Tym razem zostały jedynie niewielkie fileciki z kurczaka, dlatego postanowiłam zrobić do nich  sałatkę z tortellini...  Z soboty został jeszcze  żurek... W niedzielę wieczorem ugotowałam do niego jajka na twardo... Przygotowałam również sałatkę z tortellini aby składniki się przegryzły...

Składniki na sałatkę:)

0,5 opakowania tortellini,
   1 puszka kolorowej fasoli,
   1 słoiczek tartego selera (domowy)
   3 łyżki majonezu,
   2 jaja na twardo,
   2 ogórki konserwowe,
      sól, pieprz,

* Sałatka z tortellini *



Tortellini gotuję wg przepisu na opakowaniu... Jaja i ogórki kroję w drobną kostkę... Seler odlewam z zalewy, wygniatam... Fasolę na sicie przelewam zimną wodą... Wszystkie składniki mieszam, z majonezem... Doprawiam solą i pieprzem... 

W poniedziałek obiad był podany bardzo szybko...  Odgrzany żurek był z jajkiem na twardo... Na drugie danie był filecik  z sałatką z tortellini i sałatką z rukoli i pomidorów... Zjedliśmy dobry obiad i nic się nie zmarnowało...




poniedziałek, 5 lutego 2018

Zupa z brukselki i kapusty pak choi


Brukselka świeża najlepsza jest po przymrozkach... Jest bardzo smaczna ale dosyć często nie jest lubianym warzywem... Pochodzi z Belgii i dlatego swą nazwę zawdzięcza stolicy tego kraju... Zawsze należy gotować ją bez przykrycia... Zimą przynajmniej raz na dwa tygodnie gotuje zupę z brukselki i kapusty pak choi... To tzw. zupa z "gwoździa" jednak bardzo smaczna...

Składniki:)
   1 kapusta pak choi,
 20 brukselek,
   1 marchewka,
   1 cebula,
   3 ząbki czosnku,
   2 łyżki domowej vegety z curry ,
   2 łyżki oleju,
      sól, pieprz, szczypta cukru,


Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę,  marchewkę i czosnek... Mieszam aby się nie przypaliło... W garnku gotuję około 1,5 litra wody dodaję przesmażoną na oleju marchewkę oraz 2 łyżki domowej vegety z dodatkiem curry... W niedużym garnuszku na  gotuję wodę wrzucam brukselki... Gotują się 5 - 7 minut po tym czasie wylewam na sito, przelewam zimną wodą i dodaję do zupy...  Do tego samego garnuszka na gotującą wodę,  wrzucam niezbyt cienko pokrojoną kapustę pak choi... Gotuję dosłownie trzy minuty, na sicie przelewam też zimną wodą a następnie dodaję do gotującej się zupy... Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą cukru... Całość gotuję 1 - 2 minuty... Zupa gotowa... Jest pyszna i lekko strawna...


niedziela, 4 lutego 2018

Ziemniaki pieczone z cukinią i papryką

Moja kuchnia jest bardzo prosta nie wyszukana... Takie swojskie jedzenie... Dzisiaj na obiad zrobiłam ziemniaki pieczone z cukinią, papryką i  marchewką... Troszeczkę przypominają grecką zapiekankę Biam... Danie bardzo szybkie i smaczne...

Składniki:)
 4 ziemniaki,
 2 łyżki oleju,
 1 mała cukinia,
 1 cebula,
 1 mała papryka czerwona,
 4 ząbki czosnku,
   sól, pieprz, kminek,


Cztery niezbyt duże ziemniaki obrałam i obgotowałam przez 10 minut... Piekarnik nastawiłam na 190° C... Do naczynia żaroodpornego wlałam olej i włożyłam podgotowane ziemniaki, czosnek pokrojony w drobną kostkę, cebulę  w piórka i marchew w grube słupki... Cały skład wymieszałam w oliwie, posypałam kminkiem około 1 łyżeczka, doprawiłam solą i pieprzem... Po około 20 minutach, ziemniaki są w miarę miękkie... Dopiero teraz dodałam cukinię w półplasterkach i paprykę w niewielkich kawałeczkach... Całość wymieszałam i dusiłam około 10 minut... Lubimy gdy warzywa są chrupiące...
Do ziemniaków była sałatka z rukoli i pomidorów,  filet z kurczaka marynowany w czosnku, ziołach i panierowany w bułce tartej z kokosem... Do obiadu podałam wino z malin...


sobota, 3 lutego 2018

Lasagne (lazanie)z mozzarellą


Bardzo lubimy dania włoskie... Dosyć często przygotowujemy je na obiad ponieważ są szybkie w wykonaniu... Inaczej jest z lazanią... Z nią jest trochę więcej pracy, dlatego przyrządzamy ją najczęściej w sobotę... Nie lubię sosu beszamelowego dlatego u nas lasagne zawsze jest z sosem pomidorowym z różnymi dodatkami: szpinakiem, groszkiem zielonym, brokułem, warzywami, cukinią, pieczarkami...

Składniki:)
   -   płaty lasagne,
  20 dkg mozzarelli,
  30 dkg pieczarek,
  30 dkg dobrego mięsa mielonego,
    1 cebula,
    4 duże ząbki czosnku,
    5 łyżek oleju,
    1 utarta marchew na dużych oczkach,
    1 słoik domowej pulpy pomidorowej 0,5 l
       (może być puszka pulpy pomidorowej)
    1 łyżeczka miodu.
    1 łyżka pesto z bazylii ( domowe mrożone),
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
       sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
       zielenina,


W naczyniu rozgrzewam 3 łyżki oleju, dodaję połówkę  pokrojonej cebulki i 3 ziarnka czosnku przeciśnięte przez praskę oraz zmielona wieprzowinę (łopatkę, szynkę). Podsmażam, dodaję wino ( nie jest konieczne), doprawiam do smaku papryczką ostrą, słodką, pieprzem i solą... W naczyniu rozgrzewam 2 łyżki oleju i dodaję pokrojoną cebulę oraz  pieczarki pokrojone w plasterki... Solę aby sok się wytworzył... Niezbyt mocno podsmażam...  Pulpę pomidorową doprawiam miodem i rozmrożonym pesto... Nie  solę ponieważ pulpa była już doprawiona...

W naczyniu żaroodpornym układam warstwę suchych płatów lazanii... U mnie wychodzi 3 płaty na jedną warstwę... Na suche lazanie wykładam połowę przesmażonego mięsa mielonego + połowę pieczarek, posypuję zieleniną (koperek lub pietruszka)... Układam druga warstwę, na nią pieczarki + mięso mielone... Układam 3 warstwę lazanii lekko przyciskam płaty... Na wierzch wylewam sos spod pieczarek, oraz pulpę pomidorową... Bardzo dokładnie  przykryty jest każdy płat ciasta...

Lazanię wkładam do nagrzanego piekarnika... Temperatura 180°C termoobieg góra/dół  - 35 minut... Wyciągam lazanię i układam na niej  plastry mozzarelli i ponownie zapiekam przez 10 minut... Dopiero teraz lazania jest gotowa a ser nie spieczony... Wyciągniętą z pieca pozostawiam na 5 minut aby się zcaliła... 
Najczęściej zostaje część lazanii, odgrzana jest również przepyszna...