niedziela, 26 lutego 2017

Sałatka śledziowa


Na sałatki śledziowe jest dziesiątki  przepisów... Ich zaletą jest prostota w wykonaniu i są świetną potrawą... Lubimy śledzie
i dlatego od  jakiś czasu  robimy różne sałatki... Można je przyrządzić z różnymi dodatkami i mają wtedy niepowtarzalny smak... Tym razem sałatkę śledziową zrobiłam  z porem
 i pieczarkami marynowanymi... Jest idealna na śniadanie, obiad, kolację...


Składniki:)

   4 podwójne marynowane  płaty śledziowe,
   1 por,
   1 jabłko,
   6 marynowanych pieczarek,
      pół puszki białej fasolki,
      majonez, cukier, pieprz,
 

Białą część pora myję, przecinam wzdłuż i kroję w pół plasterki
i umieszczam na sicie... Spażam gorącą wodą... Gdy por ostygnie, odciskam z wody i przekładam go do salaterki... Śledzie obrane ze skórki  kroję w centymetrowe paski... Jabłko i pieczarki marynowane kroję w drobną kostkę... Fasolkę z puszki przemywam na sicie... Łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, pieprz i cukier wg uznania... Wszystko delikatnie mieszam... Wstawiam sałatkę  do lodówki na  1 godzinę aby przeszła smakami...


1 komentarz:

  1. Gosto de arenque, meu pai fazia uma salada com arenque defumado, cebolas, salsinha, azeite, para comer com pão italiano. Deliciosa.
    Gostei da combinação da salada com o rabanete. Excelente!

    OdpowiedzUsuń