środa, 23 października 2024

Sos chimichurri

 

Sos chimichurri to bardzo aromatyczny sos z natki pietruszki i różnych ziół... Argentyński przysmak, który  można wzbogacić o czerwoną cebulę, szczypiorek... Ten sos jest idealny do grilla, mięs, w szczególności do piersi kurczaka... Uwielbiam świeża kromkę chleba posmarowaną sosem chimichurri ... Ten sos doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs i do ryb...

Składniki:)

 -  spory pęczek zielonej pietruszki,

 3 ząbki czosnku,

 1 mała cebula czerwona,

 2 łyżki świeżego oregano,

1 łyżkę estragonu, 

1 gałązka rozmarynu,

1 łyżka świeżego tymianku 

1 łyżka soku z cytryny, 

5 łyżek oliwy E.V.

  sol i pieprz do smaku,

Zioła, czosnek, cebulę, papryczkę posiekałam bardzo drobno... Można zmiksować, ja jednak wolę pokrojone... Przełożyłam do słoiczka... Dodałam oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz... Dokładnie wymieszałam i schodziłam... Sos gotowy...



poniedziałek, 21 października 2024

Polędwiczki wieprzowe po japońsku

 

Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe ponieważ jest to bardzo delikatne mięsko, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej... Są bardzo soczyste, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne...

Składniki:)

  1 polędwiczka wieprzowa,

  2 cebulki szalotki,

  1 marchewka,

   2 ząbki czosnku,

   2 cm kawałek imbiru,

   3 łyżki oliwy E.V.

  4 łyżki sosu sojowego,

     pół papryczki chili,

     pół łyżeczki słodkiej papryki,

     pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,

     zielona cebulka,

Marchewkę kroję w cienkie pół krążki, szalotkę w kostkę, czosnek i chili w plasterki, imbir w cieniutkie paseczki... Polędwiczkę umytą i osuszoną kroję w cieniutkie paseczki i obsmażam przez 7 minut na mocno rozgrzanej oliwie... Ciągle mieszam aby nie przywarła... Polędwiczka powinna być w środku soczysta a zewnątrz przysmażona... Po usmażeniu wykładam na talerzyk... Warzywa podsmażam na pozostałej oliwie... Muszą być chrupiące, wtedy wkładam polędwiczkę, mieszam i wykładam na talerze... Podaję z ryżem...


czwartek, 3 października 2024

Łopatka wieprzowa pieczona z ziemniakami i jarzynami

 

Tym razem na niedzielny i poniedziałkowy obiad zrobiłam pieczoną łopatkę wieprzową z ziemniakami, marchewką, cebulą i czosnkiem... Eryk uwielbia takie danie... Prawdę mówiąc taki obiad robi się prawie sam...

Składniki:) 

 80 dkg łopatki wieprzowej,

   2 cebule,

  3 marchewki, 

  5 ząbków czosnku,

  4 łyżki oleju,

  1 łyżka musztardy,

  1 łyżeczka słodkiej papryki,

    pół łyżeczki ostrej papryki, 

    pół łyżeczki majeranku,

    sól, pieprz,

   gałązki tymianku i rozmarynu,

 Do  oleju dodałam: musztardę, paprykę słodką, ostrą, majeranek, troszeczkę soli i pieprzu...Wszystko dokładnie wymieszałam i natarłam mięso... Później odstawiłam go do lodówki na całą noc... Na drugi dzień dno brytfanny wyścieliłam gałązkami tymianku i rozmarynu i umieściłam mięso... Dodałam obrane ziemniaki, marchewki, cebulę i czosnek...

Piekłam przez 15 minut w temperaturze 220°, następnie zmniejszyłam temperaturę do 180° i piekłam przez 2 godziny... Po upieczeniu mięso odstawiłam na 15 minut aby odpoczęło i po tym czasie pokroiłam w plastry... Do tego dania podałam buraczki w ćwikłą... 


niedziela, 29 września 2024

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

Placki ziemniaczane to klasyka w polskiej kuchni... Są naprawdę bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne... Robię placki z różnymi dodatkami: pietruszką, kalarepką, koperkiem, ryżem, żółtym serem... Tym razem do placków ziemniaczanych zrobiłam sos pieczarkowy... To danie wyjątkowo nam smakowało...

* Placki ziemniaczane z kalarepką *

* Placki ziemniaczane z zieloną pietruszką * 

* Placki ziemniaczane z koperkiem *

* Placki z młodych ziemniaków * 

* Placki ziemniaczane z ryżem * 

* Placki ziemniaczane z żółtym serem * 

* Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką * 

* Placki ziemniaczane... * 

 Składniki na sos pieczarkowy:)

  30 dkg pieczarek,

    2 suszone podgrzybki,

    2 cebule,

    2 ząbki czosnku,

   2 łyżki oleju,

   1 łyżeczka mąki pszennej,

   1 łyżka posiekanej pietruszki,

   1 łyżka posiekanego koperku,

      sól, pieprz, 

Na patelni rozgrzewam olej i dodaję, pokruszone suszone podgrzybki, cebulę krojoną na półplasterki, pieczarki i czosnek na plasterki... Dodaję troszeczkę soli aby pieczarki szybciej puściły sok... Mieszam aż pieczarki odparują i przyrumienią się... W szklance wody roztrzepuję łyżeczkę mąki pszennej i wlewam do pieczarek i dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki... Doprawiam  pieprzem i w razie potrzeby solą... Dodaję pokrojoną zieleninę i sos gotowy...


wtorek, 24 września 2024

Sałatka z kalafiora, pomidorków, kukurydzy,

 

Kalafior dosyć często gości na naszym stole... Jest niskokaloryczny, łatwo dostępny i bardzo smaczny... To bardzo cenne warzywo i bogate w witaminy i składniki mineralne... Sałatka z kalafiorem jest pyszna, jako danie do obiadu ale i przekąska na śniadanie czy kolację...

Składniki:)

  1 mały kalafior,

10 rzodkiewek,

10 pomidorków koktajlowych,

  1 mała puszka kukurydzy,  

     pół czerwonej papryki,

  1 ogórek zielony,

  1 czerwona cebula,

  3 łyżki majonezu,

     kilka liści zielonej sałaty, 

     szczypiorek,

     sól, pieprz,


Kalafior gotuję al dente... Jest niskokaloryczny, łatwo dostępny i bardzo smaczny... To bardzo cenne warzywo i bogate w witaminy i składniki mineralne... Dodaję kukurydzę, pokrojone: rzodkiewki, w półplasterki ogórki, czerwoną cebulkę, czerwoną paprykę, porwane liście sałaty, pokrojony szczypiorek, sol pieprz do smaku i majonez... Wszystko dokładnie mieszam i schładzam w lodowce conajmniej przez 2 godziny..



wtorek, 3 września 2024

Surówka z młodej kapusty kiszonej z pomidorami

 


Młoda kapusta kiszona jest nie tylko pełna smaku i aromatu, ale także charakteryzuje się wyjątkową chrupkością... Kisi  się błyskawicznie, już po trzech dniach jest ukiszona i jest naprawdę przepyszna... Z takiej kapusty robię surówkę do obiadu...

  Składniki:)

 30 dkg młodej kapusty,

 10 pomidorków koktajlowych 

   1 duża marchewka,

   5 rzodkiewek,

   1 cebulka,

     pół pęczka koperku zielonego,

 2 łyżeczki cukru,

 2 łyżki oliwy E.V.

   pieprz,


Kapustę kiszoną odciskam z soku... Ścieram marchew na tarce o dużych oczkach... Dodaję cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, pomidorki w ćwiartki, dodaję oliwę, cukier, świeżo zmielony pieprz, pokrojony koperek... Delikatnie mieszam  i podaję do obiadu...


poniedziałek, 2 września 2024

Kluski ziemniaczane z pietruszką

 

Tym razem na niedzielny obiad zrobiłam kluski ziemniaczane z zieloną pietruszką... Kilka razy zrobiłam z koperkiem... Jedne i drugie są przepyszne...

Składniki:)

  0,5 kg ziemniaków, 

     1 łyżka mąki ziemniaczanej,

     1 jajko,

       pół szklanki mąki,

      pęczek pietruszki,

      sól,

Ziemniaki gotuję do miękkości... Odcedzam i od razu rozgniatam praską na gładką masę... Dodaję mąkę, pokrojoną zieloną pietruszkę, jajko i wyrabiam w jednolite ciasto... Wykładam na stolnicę, podsypuję mąką i robię wałeczek, który dzielę na 2 cm kawałeczki, następnie formuję wałeczek... Kluski gotuję w osolonej wodzie przez około 3 minuty, licząc od czasu wypłynięcia... Kluseczki podałam z gulaszem wołowym i  gotowaną białą kapustą...


środa, 21 sierpnia 2024

Knedle z morelami i borówką amerykańską

 

Knedle to popularna nie tylko w Czechach czy Austrii ale i w naszym kraju potrawa mączna... Jest to danie sycące, pożywne i przede wszystkim przepyszne... Przynajmniej raz w roku robię knedle z morelami... Kilka dni temu udało mi się kupić dosłownie sześć dojrzałych moreli... Na dwie osoby sześć knedli to za mało, więc dodatkowe pięć kul zrobiłam z borówkami amerykańskimi...

  Składniki:)

    70 dkg  ziemniaków,

   15 dkg mąki pszennej,

     2 łyżki ziemniaczanej,

     2 nieduże jajka,

    6 moreli,

  15 dkg borówek amerykańskich,

    6 łyżeczek cukru brązowego,

    1 łyżeczka soli,

    2 łyżki masła,

    1 łyżka bułki tartej,

Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości... Przestudziłam i przecisnęłam przez praskę... Dodałam obydwie mąki, 2 jaja, zagniotłam i szybko wyrobiłam na jednolita masę... W przypadku klejenia się ciasta do rąk, dodaję trochę mąki...  Z ciasta uformowałam długi wałek i pokroiłam na 12 części...Z moreli wybieram pestkę a w jej miejsce daję pół łyżeczki cukru... Biorę 1 część ciasta  rozpłaszczam i w ciasto zawijam morelę, robiąc kulkę... Później morele zastępuję borówką i też z każdego ciasta robię kulkę... W garnku gotuję wodę, dodaję sól, zwiększam gaz i wrzucam knedle, gdy wypłyną, gotuję jeszcze przez około 3 minuty i odcedzam... W międzyczasie na patelni rozpuszczam masło i dodaję bułkę tartą aby się przyrumieniła i obtaczam w niej knedle...


piątek, 16 sierpnia 2024

Zupa jarzynowa

 

Kocham zupy! Wszelakie, ale muszą być bez śmietany czy innych zabielaczy... Właściwie od pewnego czasu oboje z Erykiem kochamy zupy... W tradycji polskiej są one zazwyczaj pierwszym daniem obiadu... W moim rodzinnym domu zawsze gotowało się na dwa dania ale my już wiele lat jemy jedno danie... Tym razem na dzisiejszy, piątkowy obiad zrobiłam zupę jarzynową na tzw. gwoździu... Była bardzo prosta w wykonaniu i super pyszna... Zrobiło mi się trochę więcej, więc zjemy ją jutro na obiad bo jutro na kolację zrobię coś na ciepło...

Składniki:)

  6 małych ziemniaków,

  1 ziemniak do zagęszczenia zupy,

  2 marchewki,

  1 cebula,

  3 ząbki czosnku,

  1 pietruszka, 

  2 garście fasolki szparagowej,

10 ziaren świeżej fasoli Jaś,

  3 sztuki suszonych prawdziwków,

  1 kalarepkę, 

  3 łyżki E.V.

   kawałek selera,

   kawałek kalafiora,

  pół łyżeczki kminku, 

  pół łyżeczki słodkiej papryki,

  szczypta ostrej papryki,

  sól, pieprz,  liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela,

   liść lubczyku, koperek, pietruszka zielona,

Do garnka wlewam oliwę i rozgrzewam... Dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, kalarepkę, cebulę, pietruszkę, seler... Marchew i pora w plastry... Dodaję grzyby, fasolę Jaś, różyczki kalafiora i pokrojoną fasolkę szparagową... Mieszam aby się nie przypaliło... Dodaję: papryki, kminek, kilka ziaren angielskiego ziela i liść laurowy... Ścieram na drobnej tarce surowego ziemniaka.... Po około 15 minutach wlewam około 2 litry gorącej wody...  Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem... Gotuję pod przykryciem aż fasolki będą miękkie... Gdy zupa jest gotowa dodaję pokrojoną pietruszkę, koper i lubczyk...


wtorek, 13 sierpnia 2024

Surówka z białej kapusty

 

Surówka z białej kapusty to idealny dodatek do obiadu... Taka surówka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów... Jest bardzo prosta w wykonaniu i przede wszystkim pyszna...

Składanki:)

 1/4 średniej białej kapusty,

    1 duża marchew,

    1 cebula,

    1 łyżka cukru,

    1 łyżka soku z cytryny,

    2 łyżki oliwy E.V.

      pół papryki konserwowej,

      zielona pietruszka, 

     szczypiorek,

     sól, pieprz, 

 


Białą kapustę cienko poszatkowałam, starłam marchew na tarce o dużych oczkach, dodałam cebule pokrojona w drobna kostkę... Posoliłam i odstawiłam na 15 -20 minut... Odcisnęłam nadmiar wody, dodałam pokrojoną czerwoną paprykę, sok z cytryny, oliwę, pokrojony szczypior i pietruszkę... Doprawiłam cukrem i pieprzem, wymieszałam... 

Surówkę z białej kapusty podałam z grilowanym filetem z kurczaka, z mizerią,  fasolką szparagową, pomidorami, z domowymi frytkami z beztłuszczowej frytkownicy...

Surówka z białej kapusty to idealny dodatek do obiadu... Taka surówka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów... Jest bardzo prosta w wykonaniu i przede wszystkim pyszna...


piątek, 9 sierpnia 2024

Sałatka śledziowa z ogórkiem małosolnym


Uwielbiamy wszystkie sałatki i dlatego bardzo często goszczą na naszym stole... Tym razem jest to sałatka śledziowa... Ta jest zupełnie prosta ale naprawdę pyszna...

Składniki:)

4 filety śledziowe a'la matias,

1 łyżka octu winnego,

3 ogórki małosolne,

1 cebula,

1 jabłko,

 pół czerwonej, konserwowej papryki,

3 łyżki majonezu,

  szczypta cukru, pieprz,

Śledzie zalałam zimną wodą i dodałam 1 łyżkę octu winnego... Moczyłam przez 2 godziny... Po tym czasie śledzie osuszyłam i pokroiłam w paseczki... Dodałam pokrojone w kostkę ogórki, w drobną kostkę jabłko oraz sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paseczki, doprawiłam pieprzem... Dodałam majonez i całość dokładnie wymieszałam... Schowałam sałatkę w lodówce aby się schłodziła a  smaki  przegryzły...

niedziela, 4 sierpnia 2024

Schab duszony z cebulką

 

Schab duszony to najprostszy pomysł na mięso wieprzowe... Praktycznie robi się sam... Nie wymaga tłuczenia, panierowania... Jest naprawdę pyszny, aromatyczny, kruchutki... Mięsko mieliśmy na niedzielny i poniedziałkowy obiad...

Składniki:)

  4 plastry schabu,

  2 nieduże cebule,

  2 ząbki czosnku,

  2 łyżki mąki pszennej, 

  3łyżki oleju,

  1 nieduże jabłko,

  1  kawałek suszonego prawdziwka,

  1 łyżeczka słodkiej papryki, 

     pół łyżeczki papryki ostrej,

     liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela,

     sól i pieprz do smaku,

Schab umyłam, osuszyłam i ukroiłam cztery plastry... Doprawiłam solą, pieprzem i obtoczyłam w mące... Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam kotlety z obu stron... Przełożyłam na talerz... Do pozostawionego oleju dodałam: przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłko starte na tarce o dużych oczkach... Dodałam obie papryki, pokruszonego prawdziwka oraz zioła...Wlałam szklankę wody i zagotowałam...  Do gotującego się sosu włożyłam obsmażone kotlety i dusiłam ponad godzinę...Tak by mięsko było miękkie...  Schab podałam z ziemniakami, gotowaną białą kapustą, ogórkiem małosolnym i mizerią... Obiad był naprawdę pyszny...


środa, 31 lipca 2024

Sałatka z fioletowych ziemniaków

 

Od kilku lat  w warzywniku sadzę fioletowe ziemniaki... Nie jest to jakaś zawrotna ilość ale po ukopaniu jest ich około 10 kg... Nie różnią się smakiem od zwykłych, ale prawdopodobnie zwierają dużo więcej  cennych dla zdrowia składników odżywczych... Dobroczynne właściwości zawdzięczają antocyjanom, naturalnemu barwnikowi, nadającemu ziemniakom kolor fioletowy... Fioletowy ziemniak ma pikantny, orzechowy smak... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki do obiadu...

Składniki:)

60 dkg ziemniaków fioletowych,

10 pomidorków koktajlowych,

  1 duży żółty pomidor,

10 oliwek,

  5 liści zielonej sałaty,

  1 cebula czerwona,

   3 ząbki czosnku,

  1 ogórek gruntowy,

     garść zielonej fasolki szparagowej,

  2 łyżki oliwy,

  2 łyżki octu balsamicznego,

  1 łyżeczka cukru brązowego,

    sol, pieprz,

Ziemniaki dobrze umyte wrzucam na lekko osoloną, gotującą się wodę... Gotuję w mundurkach przez około 20 minut... W międzyczasie gotuję fasolkę szparagową... Ostudzone ziemniaki obieram i kroję w grubsze plasterki... Do salaterki dodaję: cebulę pokrojoną w piórka, pokrojoną fasolkę szparagową, oliwki i pomidorki koktajlowe w połówki, ogórek gruntowy i żółty pomidor w kawałki...  Do małej miseczki daję ocet balsamiczny,  cukier, szczyptę soli oraz czosnek przeciśnięty przez praskę... Składniki dokładnie mieszam i polewam po ziemniakach w salaterce, dodaję porwaną zieloną sałatę i całość delikatnie mieszam... Sałatkę podałam z mizerią,  fasolką szparagową oraz z podudziem z kurczaka, panierowanym w bułce tartej...

poniedziałek, 22 lipca 2024

Grillowany filet z kurczaka

 

Moja kuchnia jest prosta, niewyszukana... Asortyment mięs też jest bardzo skromny, ubogi... Jem tylko kurczaka, wieprzowinę i bardzo rzadko wołowinę... Tym razem na niedzielny obiad zrobiłam grillowanego  fileta z kurczaka...

Składniki:)

   2 nieduże filety z kurczaka,

   2 łyżki oliwy E.V.

   1 łyżka soku z cytryny,

   1 łyżeczka słodkiej papryki,

   2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

      szczypta papryki ostrej,

      sól, pieprz biały,


Wszystkie składniki na marynatę dobrze wymieszałam... Filety zanurzyłam w marynacie z każdej strony  i umieściłam w lodówce na dwie godziny... Pół godziny przed grillowaniem wyjęłam z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej... Filet grillowałam we frytkownicy beztłuszczowej... Mięso było mięciutkie i soczyste... Filet podałam z kalafiorem, pomidorkami koktajlowymi, fasolką szparagową i mizerią z octem...


środa, 17 lipca 2024

Schab pieczony z warzywami

 

Na niedzielny obiad tym razem zrobiłam Schab pieczony z warzywami... Eryk taki obiad uwielbia bo ponoć jest bardzo smaczny i rozpływający się w ustach... Ja raczej za tym daniem nie przepadam... Jednak czego się nie robi dla ukochanego Męża... 

Składniki)
  
70 dkg schabu,
  3 male cebule,
  1 czerwona papryka,
  2 średnie marchewki,
  5 ząbków czosnku,
10 małych ziemniaków,
  4 łyżki oliwy, 
  2 łyżeczki musztardy,
  1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  1 łyżeczka czerwonej, słodkiej  papryki,
     pół łyżeczki ostrej papryki,
     pieprz, 
     sól,
 
Schab umyłam, osuszyłam... W szklance zrobiłam sos... Połączyłam z sobą: 3 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, papryki: ostrą i słodką, musztardę, troszkę soli i pieprzu... Wszystko dokładnie wymieszałam... Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i posmarowałam sosem... Ziemniaki, pokrojoną paprykę, cebulę, marchew i czosnek doprawiłam delikatnie solą i pieprzem i wymieszałam z 1 łyżką oliwy... Warzywa obłożyłam dookoła mięsa i włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180°C... W czasie pieczenia podlałam odrobiną wody i przemieszałam warzywa... Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam na 10 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków... Podałam z ogórkiem kiszonymi pomidorem...


wtorek, 16 lipca 2024

Sałatka makaronowa z oliwkami i pomidorami

 

Bardzo oboje lubimy wszelakie sałatki... Dzisiaj kolejna, makaronowa... Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu ale i bardzo smaczna...  Tym razem z zielonymi oliwkami i papryką marynowaną i makaronem penne  rigate...

Składanki:)

20 dkg makaronu penne rigate, 

10 zielonych oliwek,

  3 łyżki majonezu,

     pół papryki marynowanej,

    sól, pieprz do smaku,

Makaron gotuję  w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu... Następnie odcedzamy makaron i pozostawiamy do ostygnięcia... Makaron, pokrojone oliwki i paprykę daję do salaterki, dodaję majonez i wszystko dokładnie mieszam... Doprawiam solą i pieprzem... Sałatkę podałam z pomidorem,oraz wędliną...

 
 

sobota, 15 czerwca 2024

Sałatka z kuskusem perłowym


Sałatka z kuskusem perłowym jest doskonała nie tylko jako danie obiadowe ale też świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja... Doskonale komponuje się z kurczakiem... Sałatka jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka i apetycznie wyglądająca...

Składniki:)

 1 szklanka kuskusu perłowego,

10 rzodkiewek,

  2 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych,

    pół papryki czerwonej,  

    pół papryki żółtej,

    pół szklanki groszku zielonego, mrożonego,

    pół cebuli czerwonej,

 4 łyżki oliwy z pomidorów suszonych,

    sól, pieprz, 

    szczypiorek,


Kuskus płuczę, zalewam wrzątkiem i gotuję około 10 minut,  do miękkości... Odcedzam i przekładam do salaterki... Mrożony groszek zielony gotuję dosłownie 5 minut i później przelewam go zimną wodą aby nie stracił swojego zielonego koloru... Dodaję pokrojone rzodkiewki, papryki: żółtą i czerwoną,  czerwoną cebulę, pokrojony szczypiorek... Dodaję również pomidory suszone oraz oliwę... Doprawiam solą i wszystko dokładnie mieszam... Kuskus podałam z  sałatą rukolą, oliwkami i pomidorami oraz grilowanym filetem z kurczaka...