sobota, 21 grudnia 2019

Życzenia Świąteczne - 2019


Kochani!

Życzę, aby nadchodzące Święta Bożego Narodzenia
były dla nas wszystkich pełne radości, zdrowia, pokoju,  miłości 
i ciepła rodzinnego.

Łucja - Maria

niedziela, 1 grudnia 2019

Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem


Bardzo lubimy placki ziemniaczane... Z dodatkiem dyni wg nas są jeszcze smaczniejsze...Robię je na kilka sposobów... Tym razem są z dodatkiem dyni oraz gulaszu...

Składniki:)
    5 sporych  ziemniaków,
 0,5 kg startej dyni,
    2 jaja,
    1 cebula,
    3 ząbki czosnku,
    2 łyżki maki pszennej,
    1 łyżka kaszy manny,
       olej do smażenia,
       sól i pieprz,
       szczypior cebulki,

* Gulasz z łopatki wieprzowej *


Ziemniaki obieram, myję i ścieram na drobnej tarce... Odciskam płyn do miseczki aby uzyskać na  jej dnie skrobię, którą dodaję do placków... Czosnek i cebulę kroję na bardzo drobną kostkę i dodaję do startych ziemniaków... Starte ziemniaki mieszam z utartą dynią, z mąką, jajkiem, doprawiam solą i pieprzem... Dodaję pokrojony szczypior... Placki smażę partiami na gorącym oleju... Odsączam z oleju na ręczniku papierowym...

Placki ziemniaczane podaję z gulaszem z łopatki wieprzowej, który zrobiłam dzień wcześniej...


niedziela, 24 listopada 2019

Śledzie z cebulką


Śledzie z cebulką to już klasyka... U nas w domu tradycyjnie na śniadanie w sobotę i niedzielę jemy  śledzie lub coś z ryb... Tym razem były  śledzie z cebulką... Robię na wiele sposobów ale te nam bardzo smakują i są bardzo proste w wykonaniu...

Składniki:)

3 płaty śledziowe ala matias,
2 cebule,
3 łyżki octu jabłkowego,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
   zielona pietruszka lub szczypior,


Na dwie godziny wkładam płaty śledziowe daję do zimnej wody i wlewam 2 łyżki octu jabłkowego... W między czasie obraną cebulę kroję cienkie plasterki, dodaję cukier, mieszam i wygniatam aby pozbyć się goryczki... Wymoczone śledzie osuszam w ręczniku papierowym i kroję na niewielkie kawałki... Łączę z cebulą i olejem... Dodaję coś zielonego...


niedziela, 13 października 2019

Zupa krem z dyni z grzankami


Zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów... Jesienią robię ją dosyć często... Jest pyszna, rozgrzewająca i co najważniejsze dostarcza do organizmu wiele witamin... Tym razem zrobiłam ja z grzankami...

Składniki:)
1 dynia Hokkaido ( około 1,20 kg)
1 pomidor,
1 cebula,
1 batat,
1 marchewka,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej,
   kawałeczek papryczki chili,
   kawałeczek świeżego imbiru,
   sól, pieprz, zielenina,
   szczypta cukru brązowego,
   grzanki,


W garnku rozgrzewam olej, dodaję w kostkę pokrojoną cebulę, czosnek, ziemniak, pomidora, marchewkę i dynię... Mieszam aby nie przypaliły się warzywa... Po około 10 minutach wlewam 2 litry wody... Gotuję  do momentu aż warzywa będą miękkie... Dodaję sól, pieprz, słodką paprykę, chili oraz pokrojony imbir ... Teraz miksuję, dodaję szczyptę cukru i sprawdzam smak zupy... Wylewam na talerze, dodaję grzanki i zieleninę...







niedziela, 6 października 2019

Sałatka z figami


Wczoraj przygotowałam pyszną, szybką i lekką sałatkę z figami w głównej roli... Teraz jesienią należy jeść jak najwięcej tych pysznych owoców... Są bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor, żelazo, wapń, obniżają cholesterol w krwi, zawierają witaminy: C, PP, B6, B2, B1, a także prowitaminę A... Figi pozytywnie wpływają na stan kości... Poleca się osobom zmagającym się ze stresem i bezsennością...

Składniki sałatki:)
  4 figi,
  1 garść szpinaku,
  1 garść rukoli,
  1 szalotka,
10 zielonych oliwek,
  1 mały ogórek zielony,
  1 łyżka szczypioru ,
10 żółtych pomidorków koktajlowych,
10 czerwonych pomidorków koktajlowych,
  2 łyżki oliwy E.V.
     ocet balsamiczny,
     sól i pieprz do smaku,


Do salaterki porwałam listki szpinaku i rukoli, dodałam pokrojoną w kostkę cebulę szalotkę, ogórki... Pomidory i oliwki pokroiłam na połówki oraz na ćwiartki figi... całość skropiłam oliwą i octem balsamicznym... Wymieszałam, dodałam sól i pieprz... Całość posypałam szczypiorem i sałatka była już gotowa...


niedziela, 29 września 2019

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty



W ostatnim czasie robię różne kiszonki... W słojach mam fasolkę szparagową, cukinię, kalafiora, rzodkiewki, wczesną białą kapustę, ogórki i czerwoną kapustę... Fermentowane warzywa są bardzo zdrowe, smaczne, tanie (pochodzą z  własnego warzywnika) i niezwykle proste w wykonaniu... Kapustę białą zastąpiłam czerwoną i kisiłam wg * tego przepisu *

Dzisiaj na obiad zrobiłam  surówkę z czerwonej kapusty kiszonej... 

Składniki  surówki:)
25 dkg kapusty czerwonej,
  1 jabłko,
  1 mała szalotka,
  1 łyżka miodu,
  2 łyżki oleju E.V.
10 żółtych pomidorków,
  1 łyżka zieleniny (koperek, szczypior z cebulki)


Kapustę przełożyłam do salaterki... Dodałam starte jabłko oraz pokrojona cebulkę szalotkę... 2 łyżki soku z kapusty wymieszałam z miodem i olejem i polałam kapustę... Dodałam pokrojone pomidorki oraz posiekana zieleninę... Wymieszałam...
Bardzo rzadko robię mięso w panierce jednak dzisiaj przyszła nam na nie ogromna ochota... Filet z  piersi kurczaka podzieliłam na dwa płaty, posmarowałam musztardą... Po godzinie zamoczyłam go w rozkłóconym jajku a następnie w mące z cieciorki połączonej z (domową) bułką tartą... Filety smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron...  Mięso podałam z ziemniakami, fasolką szparagową i kapustą czerwoną... 

piątek, 13 września 2019

Tagliatelle z kurczakiem i fasolką szparagową


W tym roku słoneczna pogoda sprawiła, że  fasolka szparagowa kilkakrotnie wysiewana wyjątkowo dobrze obrodziła... Mając jej pod dostatkiem niemal codziennie gości na naszym stole w różnych potrawach... Tym razem zrobiłam tagliatelle z kurczakiem z dodatkiem właśnie fasolki szparagowej...
Składniki:)
 200 g makaronu tagliatelle,
     2 małe filety z kurczaka,
     1 cebula,
     3 ząbki czosnku,
     3 garście fasolki szparagowej,
     1 garść rukoli,
     2 łyżki oleju, 
        pomidorki koktajlowe,
        ser parmezan,
        sól, pieprz, 


W naczyniu rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Do zeszklonej cebuli  po około 5 minutach, dodaję filet pokrojony w drobną kostkę i smażę przez 15 - 20 minut... W osobnym naczyniu gotuję al dente fasolę szparagową... W międzyczasie gotuję  makaron (al dente)... Do filetu  dodaję ugotowany makaron, fasolkę szparagową, pokrojone pomidorki oraz rukolę... Mieszam, doprawiam  jeżeli potrzeba solą pieprzem i wykładam na talerze...  Posypuję utartym parmezanem...


piątek, 6 września 2019

Leczo z żółtą fasolką szparagową


Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych... Jest proste w wykonaniu, smaczne i z dużą ilością warzyw... Można go przyrządzać przez cały rok jednak najlepiej smakuje latem kiedy warzywa są najsmaczniejsze, szczególnie gdy są uprawiane bez ulepszaczy, wspomagaczy czyli bez chemii... Przepisów na leczo jest wiele... W tym roku mamy ogromne ilości fasolki szparagowej  i gości codziennie na naszym stole, więc  ona jest  właśnie jednym ze składników dzisiejszego leczo...
Składniki:)
5 pomidorów,
2 małe cukinie,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
2 śląskie kiełbasy,
3 garście żółtej fasolki szparagowej,
2 łyżki oleju,
3 łyżki posiekanej zieleniny (bazylia, pietruszka, lubczyk, koperek)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
   kawałeczek (1 cm) papryczki chili,
   sól, pieprz,


Umytą, pokrojoną fasolkę szparagową gotuję w naczyniu (około 10 minut) al dente... Spażam pomidory i obieram ze skórki i kroję na kawałki... Do garnka w którym rozgrzewam olej dodaję czosnek i cebulę  pokrojoną wpół plastry... Smażę do zeszklenia... Dodaję pomidory oraz pokrojoną kiełbasę i duszę około 10 minut... W tym czasie kroję papryki, cukinię... Do garnka w którym dusi się kiełbasa z pomidorami, dodaję papryczkę chili, paprykę w proszku i odcedzoną fasolkę szparagową... Wszystko dusi się około 15 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Gdy danie jest gotowe dodaję zieleninę...


* Jarskie leczo *

* Leczo z cukinią i wieprzowiną *


środa, 4 września 2019

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem


Sporadycznie jemy wieprzowinę... Od czasu do czasu przychodzi nam ochota na polędwiczki bo jest to mięso chude, bardzo smaczne i oczywiście szybkie w wykonaniu... Po urlopie byliśmy spragnieni naszej kuchni, więc przygotowałam je na dzisiejszy obiad... 

Składniki:)
1/2 dosyć dużej polędwiczki,
   1 duże jabłko,
   2 średnie cebule,
   2 łyżki oleju,
   1 łyżeczka posiekanego tymianku,
   1 łyżka Aceto Balsamico di Modena,
     sól, pieprz do smaku,


Polędwiczkę umyłam, osuszyłam, oczyściłam z błon i pokroiłam na 1,5 cm plastry... Rozklepałam palcami...  Cebule pokroiłam w piórka... Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam na złoty kolor cebulę... Usmażoną przełożyłam na talerzyk i następnie na tym samym oleju przypiekłam 4 grube plastry jabłka... Odłożyłam jabłka i teraz smażyłam  polędwiczki po 1,5 minuty z każdej strony... Następnie dodałam Aceto Balsamico, cebulkę i smażyłam przez 1,5 minuty... W międzyczasie mój E usmażył frytki... Na frytki przyszła nam ogromna ochota ponieważ  ostatni raz jedliśmy je w grudniu... Na talerze wyłożyłam plastry jabłek, usmażone polędwiczki i cebulkę... Do tego dania podałam surówkę z białej kapusty oraz szopską sałatkę...


sobota, 6 lipca 2019

Drożdżówki z serem

U nas w domu,  jedynie w niedzielę podaję kawałek ciasta do kawy... Blaszka ciasta, poporcjowana i  zamrożona  wystarcza nam na bardzo długo... Dzisiaj robiąc zakupy w pewnym markecie poczułam zapach świeżo upieczonych drożdżówek... Naszła mnie taka ogromna ochota, że postanowiłam je  upiec....

Składniki:)
  55 dkg mąki pszennej,
    3 jaja,
    5 dkg cukru,
    8 dkg masła roztopionego,
1/4 l mleka
   3 dkg drożdży,
      szczyptę soli,

Masa serowa:)
40 dkg zmielonego sera,
  2 łyżki cukru pudru,
  1 żółtko,
  3 łyżki miękkiego masła,
  1 łyżka   cukru waniliowego (domowy),
     starta skórka ze sparzonej pomarańczy, 

Dodatkowo:)
 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek,


Mleko lekko podgrzewam, dodaję cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże... Mieszam składniki aby się rozpuściły i czekam aby urosły... Trwa to  około 15 minut...  Do miski dodaję mąkę, roztrzepane jaja, masło, sól oraz zaczyn... Mieszam wszystkie składniki a potem wyrabiam aby uzyskać jednolitą masę... Przykrywam ściereczką aby ciasto urosło... Podwoiło swoją masę... 

W między czasie przygotowuję masę serową ucierając wszystkie składniki... Wyrośnięte ciasto  wykładam go na blat i rozwałkowuje na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm... Prostokąt smaruję masą serową i zwijam wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady... Kroję ją ostrym nożem na 12 części... Formę wykładam papierem do pieczenia i układam bułeczki do ponownego wyrośnięcia... Drożdżówki smaruję rozkłóconym jajkiem... Po około 30 minutach są gotowe do pieczenia... Piekarnik rozgrzewam do 180°C i piekę drożdżówki przez 20- 25 minut... Po upieczeniu i wystudzeniu, odrywam zlepione bułeczki i podaję... Są pyszne... Zjedliśmy 4 a 8 drożdżówek znowu zamroziłam...


niedziela, 16 czerwca 2019

Szparagi z pesto z rukoli


Bardzo lubimy pesto z bazylii...  Bazylia lubi ciepło... Bardzo źle znosi zimno i deszcze, a taki  był maj więc w naszym ogrodzie niewiele urosła... Dopiero teraz w czasie upałów ruszyła ze zdwojoną siłą ale nie ma jej aż na tyle by zrobić pesto... Mamy natomiast dużo rukoli, więc i takim nie pogardzimy... Maj i czerwiec jest najlepszym czasem aby kupić dobre, świeże  szparagi i cieszyć się ich wyjątkowym  smakiem... 
Tym razem  szparagi zrobiłam  właśnie z pesto z rukoli...

Składniki:)
   1 pęczek zielonych szparagów,
   3 plastry szynki prosciutto,
      pesto z rukoli,


Pesto z rukoli:)
10 dkg rukoli,
  3 łyżki oliwy E.V.
  2 ząbki czosnku,
  5 dkg prażonych pestek z dyni,
  5 dkg tartego parmezanu,
     sól do smaku,


Do naczynia  przeciskam czosnek przez praskę, dodaję szczyptę soli i oliwę... Dodaję rukolę, pestki dyni i blenduję...  Na końcu dodaję starty ser...Wysmażam plastry  szynki prosciutto tak, aby były chrupiące...  Obrane szparagi gotuję w osolonej wodzie... Wykładam szparagi na talerze polewam pesto i posypuję pokruszoną szynką... Szparagi podałam z grillowanym schabem, kaszą jęczmienną i różyczką kalafiora, pomidorem i białymi rzodkiewkami...  


czwartek, 13 czerwca 2019

Makaron z rukolą, kurczakiem i suszonymi pomidorami


Makaron to nasze ulubione danie... Przyrządza się go bardzo szybko, jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim bardzo smaczny... Można do niego wykorzystać wszystkie resztki jakie mamy w lodówce... Tym razem głównym dodatkiem była rukola, która rośnie w naszym ogrodzie jak opętana i oczywiście liście lubczyku, które wzbogacają smak każdego dania... Lubczyku nie można dać zbyt dużo ponieważ ma intensywny zapach i może zdominować całą potrawę...

Składniki:)
 25 dkg  makaronu szerokie wstążki,
   2 małe filety z kurczaka,
1/2 niedużej cukinii,
   6 suszonych pomidorów,
1/2 czerwonej cebuli,
   1 nieduża cebula,
   3 ząbki czosnku,
   1 czerwony pomidor,
   2 łyżki prażonego słonecznika,
   1 liść lubczyka,
   2 łyżki posiekanej bazylii,
   4 łyżki oleju,
   1 łyżka ziół prowansalskich, 
      duży pęczek rukoli, 
      sól, pieprz,
      

Filet z kurczaka kroję na małe kawałki, obtaczam w ziołach prowansalskich i smażę na rozgrzanym oleju... W między czasie dodaję pokrojony czosnek i białą cebulę... Smażę około 10 minut... Dodaję pokrojone: suszone pomidory, cukinię, czerwoną cebulę, bazylię, liść lubczyku orz połowę rukoli... Doprawiam solą i pieprzem... Smażę kolejne 10 minut... W tym czasie gotuję makaron al dente... Makaron dodaję do usmażonego mięsa, wsypuję słonecznik... Całość mieszam... Na koniec dodaję pozostałą rukolę i gotowy makaron wykładam na talerze...






wtorek, 28 maja 2019

Prosta sałatka ziemniaczana


Dzisiejsza sałatka to jedna z wersji sałatek ziemniaczanych... Tym razem bardzo prosta w wykonaniu,  i an dodatek dietetyczna ponieważ  bez majonezu, bulionu, boczku czy mortadeli... W sezonie młodych ziemniaków warto pokusić się o taką sałatkę...

Składniki:)
5  młodych ziemniaków ugotowanych w łupinach,
1  niewielka czerwona cebula,
2 łyżki oleju E.V.
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
   sól, pieprz, cukier,

* Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym *

* Sałatka ziemniaczana *

* Niemiecka sałatka ziemniaczana *


Ziemniaki obieram i kroję w większe kawałki... Dodaję posiekany szczypiorek i cebulę pokrojoną w drobna kostkę... Z oleju, octu balsamicznego oraz szczypty cukru robię sos, którym olewam ziemniaki... Mieszam, doprawiam sola i pieprzem... Sałatkę podałam z grillowaną cebulką i  białą kiełbasą (Weißwurst)... Do kiełbasek podałam oryginalne, austriackie,(Kremser Senf) bardzo delikatne musztardy (kremskie) z Krems...   


czwartek, 23 maja 2019

Naleśniki z bananami


Naleśniki to danie, które niemal każdy pamięta z dzieciństwa... Jest łatwe do wykonania... Jednak należy pamiętać, że jest bardzo pożywne... Można je robić na kilka sposobów: na słodko, słono,  z różnymi farszami... Te zrobione na słodko mogą być podane: na śniadanie, obiad i kolację... Tym razem zrobiłam z bananami...

Składniki:)
 2 szklanki mąki,
 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 2 szklanki wody mineralnej,
 2 jaja,
 3 łyżki oleju,
    szczypta soli,
    (w razie potrzeby zwiększamy ilość wody lub mleka)
    (ja mleka nie używam)

 3 banany,
 2 łyżeczki cukru,
 1 łyżka masła,
 1 kieliszek rumu, 


Robię ciasto naleśnikowe z mąki, wody, jajek, oleju, soli i odstawiam na 15 minut... Teraz dopiero miksuję do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji... Smażę naleśniki, z tej porcji wychodzi 10 - 12 sztuk...

Na patelni rozgrzewam masło i układam obrane banany i przekrojone wzdłuż... Posypuję cukrem aby wytworzył się karmel, dodaję kieliszek rumu... Smażę dosłownie dwie minuty... Na naleśniku układam połówkę przesmażonego banana i zwijam je w ruloniki... Na talerzu układam naleśniki i posypuje tartą czekoladą... Zjadłam dwa ponieważ są  bardzo sycące... Pozostałe naleśniki zamroziłam i użyję je do zupy i rosołu...





poniedziałek, 20 maja 2019

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty jest pyszną wiosenną zupą o której  zapomniałam... W tym dniu Eryk miał mieć na obiad młode ziemniaki, kefir i jajko sadzone ponieważ ja tego nie jem, musiałam sobie coś wymyślić... Kapuśniak był idealny na chłodny, deszczowy dzień... Zrobiłam trzy porcje i mieliśmy na obiad na następny dzień...

Składniki:)
    1/2 główki młodej kapusty,
     10 dkg boczku surowego, wędzonego,
       1 łyżka  smalcu domowego,
       1 łyżka mąki pszennej,
       1 laska kiełbasy,
       4 młode ziemniaki,
       2 pomidory,
       1 marchewka,
       1 cebula,
       2 łyżki suszonej, domowej jarzynki,
       1 łyżka pokrojonego koperku,
       1 gałązka lubczyku,
       1 łyżka octu winnego,
          sól, pieprz,


Młodą kapustę szatkuję, ziemniaki kroję w grubą kostkę, boczek w drobną kostkę, cebulę w piórka a marchewkę i kiełbasę w półplasterki... Na gotującą wrzucam ziemniaki, marchewkę, cebulę, boczek, kiełbasę, suszoną domową jarzynkę i na końcu poszatkowaną kapustę... Gdy ziemniaki są miękkie dodaję obrane ze skórki, pokrojone pomidory... Zupę gotuję jeszcze 20 minut... W tym czasie robię zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaję  do kapuśniaku... Doprawiam solą, pieprzem i octem winnym... Na koniec dodaję pokrojony koperek i lubczyk... Kapuśniak był pyszny a na drugi dzień przepyszny... 


niedziela, 12 maja 2019

Pasta z jajek i szynki


Jaja są tym produktem spożywczym, które można jeść zawsze...  Jednak ja lubię i jem tylko te, gotowane na twardo... Pastę z jaj i szynki robię dosyć często ponieważ jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu...
Składniki:)
3 jaja ugotowane na twardo,
4 plastry szynki,
1 łyżeczka chrzanu,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka pokrojonej rzeżuchy,
   czarny pieprz do smaku,



Jaja ścieram na tarle o dużych oczkach... Szynkę kroję w drobne paseczki... Dodaję drobno pokrojoną rzeżuchę, dodaję chrzan, majonez i wszystko dokładnie mieszam... Doprawiam jedynie pieprzem... szynka i majonez są doprawiane solą więc już jej nie dodaję do pasty... Taka pasta jest idealna do kanapek, można ją również jeść jako sałatkę...  





czwartek, 9 maja 2019

Makaron z kalafiorem, papryką i filetem z kurczaka


Obydwoje bardzo lubimy makaron z warzywami...Takie obiady goszczą na naszym stole bardzo często ponieważ są bardzo smaczne... Robi się je bardzo szybko co jest dodatkowym plusem...
Składniki:)
200 g makaronu tagliatelle,
    1 żółta papryka,
    3 różyczki kalafiora,
    1 duży filet z kurczaka,
    2 łyżeczki papryki słodkiej,
    3 łyżki oleju,
    1 cebula,
    3 ząbki czosnku,
       sól, pieprz,
       zielona pietruszka, szczypior z cebuli,


Na rozgrzanym oleju smażę filet z kurczaka, który był pokrojony w 2 cm kostkę i następnie obtoczyłam w słodkiej papryce... Po około 5 minutach dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Różyczki kalafiora dzielę na mniejsze kawałeczki i gotuję al dente... Dodaję go do  smażącego się filetu, dodaję również pokrojoną paprykę... Doprawiam solą i pieprzem...  Makaron   gotuję al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaję do filetu z kurczaka... Do makaronu dodaję pokrojoną zieleninę, mieszam i wykładam na talerze...