Zdrowych, spokojnych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia
pełnych rodzinnego ciepła i miłości,
niezapomnianego smaku przygotowanych przysmaków
życzy: Łucja - Maria
Zdrowych, spokojnych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia
pełnych rodzinnego ciepła i miłości,
niezapomnianego smaku przygotowanych przysmaków
życzy: Łucja - Maria
Nie wyobrażam sobie drugiego dania obiadowego bez warzyw... Zawsze staram się dodać coś świeżego... Tym razem podałam surówkę z cukinii, którą w lecie przyrządzałam wiele razy... Robi się ją bardzo szybko i jest przede wszystkim bardzo smaczna...
Składniki:)
1 cukinia,
1 szalotka,
2 ząbki czosnku,
10 pomidorków koktajlowych,
kilka gałązek bazylii,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz,
Z oliwy, soku z cytryny i miodu przyrządziłam sos... Dodałam do niego sól i pieprz wg uznania... Dwa ząbki czosnku przecisnęłam przez praskę i wszystkie składniki dobrze wymieszałam..
Umytą cukinię pokroiłam w cienkie paseczki... Można ją też pokroić za pomocą obieraka do warzyw z ząbkami... Dodałam pokrojoną w kostkę szalotkę, pomidorki na ćwiartki oraz posiekaną bazylię... Cukinię polałam sosem i wymieszałam... Taka surówka sprawdziła się jako rewelacyjny dodatek do obiadu...
Muszę się przyznać. że jestem sałatkożercą... Uwielbiam wszelkie mieszaniny warzywne, rybne, jajeczne... Mogę je jeść na śniadanie, obiad, kolację, bez znaczenia... Praktycznie jem je niemal codziennie... To już wiecie, że jem tyko wybrane ryby, a wśród nich jest: makrela wędzona, śledzie, dorsz atlantycki, tuńczyk w oleju i w sosie własnym, sardynki w oleju... Makrela wędzona jest moją ulubiona rybą toteż gości u mnie niemal w każdym tygodniu... Jest ona przede wszystkim źródłem selenu i tym samym wspomaga układ odpornościowy... Selen odpowiada za poprawną pracę tarczycy... Poza tym makrela zwiera: fosfor, magnez, potas, sód... Kolejna bardzo prosta i smaczna sałatka z makrelą wędzoną...
Składniki:)
1 duża makrela,
2 ogórki kiszone,
2 małe szalotki,
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,
2 jajka ugotowane na twardo,
10 zielonych oliwek,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy E.V.
1 łyżeczka musztardy,
pół papryki konserwowej,
kawałeczek papryczki chili,
* Sałatka z makreli wędzonej z czerwoną cebulą, szczypiorkiem i żółtem serem *
* Sałatka z makreli wędzonej, z ziemniakami, jajkiem *
* Sałatka z makreli wędzonej z ryżem *
* Sałatka z makreli wędzonej z jabłkiem *
* Sałatka z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym *
* Sałatka z makreli wędzonej z ziemniakami *
* * Sałatka z makreli wędzonej, ogórka kiszonego i jajka *
Makrelę obrałam ze skóry i usunęłam z ości... Czystą rybę przełożyłam do miseczki i rozdrobiłam widelcem... Jajka, paprykę, papryczkę chili, czosnek, szalotkę, oliwki, ogórki pokroiłam w drobna kostkę... Dodałam pieprz zielony, oliwę oraz musztardę... Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na dwie godziny do lodówki...
Sałatka jarzynowa często nazywana królową świątecznych stołów ma wiele twarzy, ale tylko jeden wspólny mianownik: majonez... W każdym domu przygotowuje się ją troszkę inaczej... Ja też często zmieniam składniki... Nigdy w mojej sałatce nie ma groszku zielonego z puszki... Mój organizm go nie toleruje... Nie mam pojęcia co producent dodaje do jego konserwacji... W mojej kuchni używam dużo cebuli ale do sałatki jarzynowej też nigdy jej nie dodaję...
Składniki:)
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 mały seler,
2 ogórki kiszone,
1 jabłko,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczkę chrzanu,
mała puszka kukurydzy,
sól, pieprz,
U mnie tradycyjnie na obiad potrawa z drobiu... Jem jedynie kurczaka, wieprzowinę i 4-5 razy w roku wołowinę.. Tym razem zrobiłam roladki zawinięte w bekonie, faszerowane marchewką, papryką i cukinią... To był szybki, prosty i pyszny obiad...
Składniki:)
2 nieduże piersi z kurczaka,
6 płaty bekonu,
1 marchew,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
pół czerwonej papryki,
cukinia,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
Dobrze się składa, że oboje lubimy kuchnię włoską... Jest pełna smaku, aromatu i tradycji... Swoją popularność zawdzięcza głównie prostocie przyrządzania potraw i oczywiście szybkości... Makarony dosyć często goszczą w naszej kuchni... Tym razem przyrządziłam makaron Pipe Rigate z drobiowym mięsem mielonym, cukinią, przesmażonymi pomidorami...
Składniki:)
20 dkg makaronu Pipe Rigate,
30 dkg filetu z kurczaka,
1 marchew,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 mała cukinia,
4 duże pomidory,
3 łyżki oliwy E.V.
sól, pieprz,
kawałek papryczki chili (2 cm)
kilka gałązek bazylii,
ser parmezan,
Bryzol wołowy to przysmak rodem z PRL... Był daniem popularnym w lokalach, stołówkach pracowniczych a nawet w barach mlecznych... Prawdę mówiąc nigdy go nie jadłam w tamtych czasach... Moi Rodzice wtedy uważali, że w restauracjach nie należy jeść: mielonego, bryzolu, bigosu... To były ciężkie czasy i posuwano się do różnych kombinacji... Wracając do mojego bryzolu, przyrządziłam go z polędwicy wołowej...
Bryzol wołowy obecnie w restauracjach jest raczej mało spotykany, a szkoda, bo jest to danie bardzo smaczne i zaliczane do wytwornych...
Składniki:)
40 dkg polędwicy wołowej,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
30 dkg pieczarek,
1 cebula,
Kotlety z ziemniaków i cukinii to smaczne, proste danie warzywne, które przygotowuje się bardzo szybko... Te kotleciki są puchate i bardzo delikatne... Nam bardzo smakują i często je wykonuję na obiad z różnymi dodatkami...
Składniki:)
50 dkg ziemniaków,
1 cukinia,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cebula,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku,
bułka tarta,
sól, pieprz,
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, umieszczam na sitku i delikatnie solę aby puściła sok... Odciskam... Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażam na oleju... Przestudzoną, dodaję do ugniecionych ziemniaków... Dodaję jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą cukinię i pokrojony koperek... Doprawiam pieprzem i solą... Następnie wyrabiam na jednolitą masę, z której formuję nieduże kotlety... Obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor... Kotleciki podałam z wątróbką, ogórkiem kiszonym i pomidorem...To danie bardzo nam smakowało...
* Kotlety z ziemniakami i kapustą kiszoną *
* Kotlety z gotowanych ziemniaków z pietruszką *
* * Kotlety z ziemniaków i kalafiora *
Sałatka z fasolki szparagowej: żółtej i zielonej jest świetnym dodatkiem do obiadu, kolacji czy do grilla... To jest świetne połączenie fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, cebulki fioletowej i sera parmezanu... Zawsze taką sałatkę podaję ją na zimno a jej smak jest wyrazisty...
Składniki:)
200 g fasolki zielonej,
200 g fasolki żółtej,
1 mała cebula czerwona,
20 pomidorków koktajlowych,
ser parmezan,
pęczek koperku,
Sos:)
3 łyżki oliwy E.V.
2 ząbki czosnku,
1 łyżka miodu,
2 łyżeczki musztardy,
sok z pół cytryny,
sól, pieprz do smaku,
Ja nie wyobrażam sobie drugiego dania obiadowego bez warzyw, surówki czy sałatki... Dla mnie taki obiad były nie kompletny... Tym razem zrobiłam sałatkę z melonem, rukolą i prosciutto... Muszę przyznać, że mojemu Erykowi bardzo smakowała... Nie tylko ładnie prezentowała się w salaterce ale była wyjątkowo przepyszna...
Składniki:)
1/2 niewielkiego melona,
1/2 niewielkiej cebuli,
1 opakowanie szynki prosciutto,
2 garście rukoli,
2 łyżki ziaren granatu,
10 pomidorków koktajlowych,
1 łyżka miodu,
2 łyżki octu balsamicznego,
3 łyżki oliwy E.V.
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól, pieprz,
Uwielbiamy sałatki z makreli wędzonej bo jest to pyszny dodatek do kanapek zarówno na śniadanie, jak i na kolację... Poza tym to jedyna ryba wędzona jaką jem... Zjadając taką rybę dostarczam do organizmu ważne kwasy tłuszczowe Omega -3... Posiada fantastyczne wartości odżywcze i witaminy...
Składniki:)
1 duża makrela wędzona,
1 cebula czerwona,
2 jaja ugotowane na twardo,
10 dkg sera żółtego,
1 ogórek kiszony,
2 ząbki czosnku,
pęczek szczypiorku,
1 łyżka musztardy,
1 łyżka majonezu,
pieprz,
* Sałatka z makreli wędzonej, z ziemniakami, jajkiem *
* Sałatka z makreli wędzonej z ryżem *
* Sałatka z makreli wędzonej z jabłkiem *
* Sałatka z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym *
Buraczki czerwone często goszczą na naszym stole bo oboje za nimi przepadamy i są doskonałym dodatkiem do drugiego dania obiadowego... Są też świetne do przyrządzenia barszczu czerwonego...
Składniki:)
6 średnich buraczków,
1 winne jabłko,
1 cebula,
2 łyżki octu winnego,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz do smaku,
* Buraczki z chrzanem i jabłkiem *
Buraki umyłam, zalałam wodą i gotowałam do miękkości... Na drugi dzień obrałam ze skórki i starłam na tarce o drobnych oczkach... Na tej samej tarce starłam obrane jabłko, dodałam cebulkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę... Doprawiłam cukrem, octem i solą... Wymieszałam i odstawiłam na godzinę do lodówki aby się smaki przegryzły..
Knedle z bułek (Semmelknödel) to danie typowe dla kuchni austriackiej... W czasie naszego tegorocznego, sierpniowego pobytu w Austrii dwukrotnie jedliśmy na obiad... Oczywiście z różnymi wariantami... Któregoś dnia postanowiłam zrobić je na obiad... Przepis oryginalny musiałam zmodyfikować i mimo to, wyszły przepyszne... Tego dnia nowością były również rolady z karkówki... Nigdy takich nie robiłam... Okazały się pyszne i zagoszczą w mojej kuchni...
Składniki na knedle:)
3 bułki typu kajzerki,
2 jajka,
2 łyżki kaszy manny,
1 łyżka bułki tartej,
1 łyżka oleju,
1 cebulka,
szklanka wody,
pół łyżeczki soli,
pęczek pietruszki,
starta gałka muszkatołowa, (1/3 łyżeczki)
pieprz,
Składniki na rolady z karkówki:)
2 plastry karkówki,
2 łyżeczki musztardy,
1 ogórek kiszony,
1 duża cebula,
2 plastry boczku wędzonego,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 liść laurowy,
5 ziarenek angielskiego ziela,
1 łyżeczka mąki pszennej,
kawałeczek chili,
sól, pieprz,
Dwa plastry karkówki rozbiłam tłuczkiem z obu stron... Posmarowałam musztardą, posypałam solą i pieprzem... Ogórka pokroiłam wzdłuż a boczek w kostkę, dodałam również piórka z ćwiartki cebuli... Zwinęłam roladki i spięłam wykałaczką... W rondlu rozgrzałam olej, dodałam resztę cebuli pokrojonej w piórka i włożyłam roladki... Gdy podsmażyły się na rumiano podlałam wodą, dodałam papryki, angielskie ziele i liść laurowy... Roladki dusiłam na wolnym ogniu około 1 godziny... W razie potrzeby uzupełniałam wodę aby się nie przypaliły... Gdy były miękkie, w pół szklanki wody rozmieszałam łyżeczkę mąki i te zalewę dodałam do sosu z roladkami... Mieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji... Roladki podałam z knedlami oraz gotowaną, czerwoną kapustą... To danie bardzo nam smakowało...
Makaron z cukinią to szybki do przygotowywania obiad na lato... Jest nie to bardzo proste ale i wyjątkowo efektowne i smaczne danie... Teraz latem, robię go dosyć często ponieważ cukinie obrodziły wyjątkowo szczodrze... Oczywiście przepis zawsze urozmaicam...
Składniki:)
25 dkg makaronu Tagliatelle
1 cukinia około 500 g
1 filet z kurczaka,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
6 żółtych pomidorków koktajlowych,
6 czerwonych pomidorków koktajlowych,
3 łyżki oliwy E.V.
sól, pieprz,
kilka gałązek bazylii,
Cukinię kroję obieraczką na cienkie paski... W naczyniu rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz filet z kurczaka... Smażę około 10 minut... Mieszam... W międzyczasie gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu... Do kurczaka wkładam pokrojoną cukinię, pokrojone pomidorki doprawiam solą, pieprzem i co chwilę mieszam smażąc przez około 5 minut... Dodaję ugotowany makaron oraz pokrojoną bazylię i dokładnie przemieszałam... Danie wyłożyłam na talerze...
Uwielbiamy śledzie, właściwie pod każdą postacią... Zawsze jako dyżurne, są w naszej lodówce... Jak pewnie już wiecie nie robię jedynie śledzi w śmietanie... Tym razem przyrządziłam śledzie nie jakieś wyszukane ale takie jakie były robione w domu rodzinnym.. Są wyjątkowo smaczne, z cebulką i papryką konserwową... Takie śledzie jemy bardzo często na sobotnie śniadanie z kromką domowego chleba...
Składniki:)
5 filety a'la matias,
3 łyżki octu spirytusowego,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
4 duże kawałki papryki konserwowej,
1 szklanka wody,
6 łyżek octu winnego
1 łyżeczka cukru,
liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka angielskiego ziela,
1łyżka oleju rzepakowego,
Śledzie zalewam zimną wodą i dodaję ocet spirytusowy i moczę je przez 3-4 godziny... W tym czasie kroję na kawałki paprykę konserwową i przygotowuję zalewę octową... Zagotowuję szklankę wody z dodatkiem octu winnego, cukru, angielskiego ziela, pieprzu i liścia laurowego... Gdy zalewa jest zagotowana wrzucam pokrojoną cebulę pokrojoną w piórka i już nie gotuję... Zalewę studzę... Filety kroję na 3 cm kawałki... W słoju układam filety, przekładam ostudzoną cebulką, posypuję drobno pokrojonym czosnkiem, i papryką konserwową... Słój uzupełniam zalewą octową i dodaję łyżkę oleju... Odstawiam na jeden dzień do lodówki aby smaki się przegryzły...
Ostatnio na obiad zrobiłam kotlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej... To godna propozycja na pyszny i pożywny obiad... Kasza dodaje mielonym lekkości i są wtedy bardzo puszyste puszyste...
Składniki:)
40 dkg łopatki
10 dkg kaszy jęczmiennej,
1 cebula,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki zimnej wody,
2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej,
szczypta papryki ostrej, sól, pieprz,
olej do smażenia i bułka tarta do panierowania,
Uwielbiamy sałatki i właściwie to jesteśmy sałatkożercami... Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę z jajkami, kukurydzą, ogórkiem konserwowym i awokado... Jest prosta w wykonaniu, pyszna w smaku i pożywna...
Składniki:)
3 jajka ugotowane na twardo,
1 awokado,
ćwiartka cebuli czerwonej,
3 ogórki konserwowe,
2 ząbki czosnku,
1 mała puszka kukurydzy,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka pieprzu marynowanego,
szczypiorek, pietruszka,
sól, pieprz,