poniedziałek, 12 stycznia 2015

Zupa pomidorowa z makaronem Cannolicchi...


Zupa pomidorowa  to praktycznie klasyka w naszej kuchni...  Myślę, że ile zup tyle smaków... Gdybym mogła to codziennie byłaby u mnie na obiad... Najlepiej pomidorówka smakuje nam zrobiona na pozostałym rosole... Wtedy robię ją z  makaronem Cannolicchi... Latem przygotowuję ją ze świeżych pomidorów a jesienią i zimą z mrożonych...

Składniki:
   1 kg sparzonych i obranych ze skórki pomidorów,
 25 dkg
1,5 litra rosołu wołowego lub z kurczaka,
   1 marchew,
   1 pietruszka,
      kawałek selera,
      kawałek pora,
      listki bazylii, lubczyku, pietruszki,
      sól, pieprz, cukier do smaku, 


Pół marchewki, seler,  pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Por kroję w cienkie krążki... Warzywa przesmażam na łyżeczce masła. Do naczynia wrzucam pokrojone i oczywiście obrane pomidory. Wlewam szklankę wody  i gotuję przez 15 minut... Do garnka wrzucam przesmażone warzywa i miksuję blenderem. Pół marchewki kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do przetartych pomidorów... Wlewam rosół i gotuję przez 20 minut... W tym czasie gotuję  makaronem Cannolicchi... Makaron wykładam na talerz i zalewam zupą... W mojej kuchni nie stosuję do zup śmietany ani jogurtu... Zupa bez mlecznych dodatków jest również bardzo pyszna...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz