wtorek, 15 marca 2016

Kapusta czerwona na ciepło


Kapusta czerwona   na ciepło zwana w moim domu modrą, podawana jest do klusek śląskich i rolady... Robi się ją bardzo szybko... Niedzielny obiad jest pracochłonny, toteż przygotowuję dwie a czasem trzy porcje... Trzecią porcję zawsze zamrażam...  Gdy brakuje mi czasu mam  już gotowy obiad...


Składniki:)
 1 niezbyt duża główka kapusty czerwonej,
 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
 1 duże jabłko starte na tarce z dużymi oczkami,
 3 łyżki oliwy,
 1 łyżka octu winnego,
  3 goździki,
    sól, pieprz, cukier do smaku, 

Kapustę drobno szatkuję za pomocą noża bądź szatkownicy... Do  garnka wlewam około 1 wody, się zagotuje wrzucam poszatkowaną kapustę... Gotuję ją 2 - 3 minuty i odcedzam... Do odcedzonej kapusty dodaję starte jabłko, cebulę, oliwę, ocet, goździki... Wlewam 1/2 szklanki wody dodaję sól, cukier i pieprz do smaku...  Mieszam aby nie dopuścić do przypalenia...  Kapustę gotuję  do miękkości...



1 komentarz:

  1. Pycha. Narobiłaś mi ogromnego smaku na czerwoną kapustę szczególnie z kluskami i roladą.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń