Kapusta czerwona na ciepło zwana w moim domu modrą, podawana jest do klusek śląskich i rolady... Robi się ją bardzo szybko... Niedzielny obiad jest pracochłonny, toteż przygotowuję dwie a czasem trzy porcje... Trzecią porcję zawsze zamrażam... Gdy brakuje mi czasu mam już gotowy obiad...
Składniki:)
1 niezbyt duża główka kapusty czerwonej,
1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
1 duże jabłko starte na tarce z dużymi oczkami,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
3 goździki,
sól, pieprz, cukier do smaku,
Kapustę drobno szatkuję za pomocą noża bądź szatkownicy... Do garnka wlewam około 1 wody, się zagotuje wrzucam poszatkowaną kapustę... Gotuję ją 2 - 3 minuty i odcedzam... Do odcedzonej kapusty dodaję starte jabłko, cebulę, oliwę, ocet, goździki... Wlewam 1/2 szklanki wody dodaję sól, cukier i pieprz do smaku... Mieszam aby nie dopuścić do przypalenia... Kapustę gotuję do miękkości...
Pycha. Narobiłaś mi ogromnego smaku na czerwoną kapustę szczególnie z kluskami i roladą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*