Kotlety z ziemniaków i cukinii to smaczne, proste danie warzywne, które przygotowuje się bardzo szybko... Te kotleciki są puchate i bardzo delikatne... Nam bardzo smakują i często je wykonuję na obiad z różnymi dodatkami...
Składniki:)
50 dkg ziemniaków,
1 cukinia,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cebula,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku,
bułka tarta,
sól, pieprz,
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, umieszczam na sitku i delikatnie solę aby puściła sok... Odciskam... Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażam na oleju... Przestudzoną, dodaję do ugniecionych ziemniaków... Dodaję jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą cukinię i pokrojony koperek... Doprawiam pieprzem i solą... Następnie wyrabiam na jednolitą masę, z której formuję nieduże kotlety... Obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor... Kotleciki podałam z wątróbką, ogórkiem kiszonym i pomidorem...To danie bardzo nam smakowało...
* Kotlety z ziemniakami i kapustą kiszoną *
* Kotlety z gotowanych ziemniaków z pietruszką *
* * Kotlety z ziemniaków i kalafiora *
I have to do them.
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki mam a wątróbkę też kupiłam na jutrzejszy obiad. Dzięki za pomysł. Jutro u nas wątróbka z kotlecikami warzywnymi. Smacznego - Małgorzata N.
Oj, smaczku mi narobiłaś. Ja robię placki warzywne z ziemniaków, cukinii i innych kotlecików nie robiłam, więc na pewno wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJak smakowicie to wygląda. Robiłam podobnie, ale nie z wątróbką. Trzeba to zmienić. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuń