wtorek, 24 stycznia 2023

Spaghetti Bolognese

 

Uwielbiamy makarony i dosyć często goszczą na naszym stole... Spaghetti Bolognese było przez nas zapomniane i dopiero od ostatniej wizyty w Bolonii zaczęłam je ponownie przyrządzać bo to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej...

Składniki:)

250 g makaronu  Spaghetti,

300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)

10 ml  bulioni warzywnego lub mięsnego,

    1 cebula,

    1 marchewka,

    4 ząbki czosnku,

    1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii,

    3 łyżki oleju,

    2 łyżki przecieru pomidorowego,

0,5 l domowego sosu pomidorowego,

       sól, pieprz,

      starty ser parmezan,

W rondlu rozgrzewam olej i dodaję startą marchew (grube oczka), pokrojoną cebulę, czosnek... Smażę około 3 - 4  minut i dopiero wtedy dodaję mięso mielone... Gdy po około 20 minutach,  mięso jest gotowe doprawiam go solą, bazylią, oregano i pieprzem... Dodaję bulion, przecier i sos pomidorowy...Gotuję jeszcze 20 minut aby cały sos zagęścił się...Makaron gotuję zgodnie z instrukcją, po ugotowaniu nie przelewam zimną wodą... Makaron wykładam na talerze, polewam sosem i posypuję startym parmezanem...


4 komentarze:

  1. Łucjo, najważniejszy jest domowy przecier pomidorowy, który daje gwarancję sukcesu.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony. Już dawno nie robiłam spaghetti po bolońsku. Jutro kupię mięsko i będzie uczta. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anne Hagman-Niilola27 stycznia 2023 17:48

    It looks delicious.

    OdpowiedzUsuń