Uwielbiamy makarony i dosyć często goszczą na naszym stole... Spaghetti Bolognese było przez nas zapomniane i dopiero od ostatniej wizyty w Bolonii zaczęłam je ponownie przyrządzać bo to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej...
Składniki:)
250 g makaronu Spaghetti,
300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
10 ml bulioni warzywnego lub mięsnego,
1 cebula,
1 marchewka,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii,
3 łyżki oleju,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
0,5 l domowego sosu pomidorowego,
sól, pieprz,
starty ser parmezan,
W rondlu rozgrzewam olej i dodaję startą marchew (grube oczka), pokrojoną cebulę, czosnek... Smażę około 3 - 4 minut i dopiero wtedy dodaję mięso mielone... Gdy po około 20 minutach, mięso jest gotowe doprawiam go solą, bazylią, oregano i pieprzem... Dodaję bulion, przecier i sos pomidorowy...Gotuję jeszcze 20 minut aby cały sos zagęścił się...Makaron gotuję zgodnie z instrukcją, po ugotowaniu nie przelewam zimną wodą... Makaron wykładam na talerze, polewam sosem i posypuję startym parmezanem...
Łucjo, najważniejszy jest domowy przecier pomidorowy, który daje gwarancję sukcesu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:)
Bardzo lubię...
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony. Już dawno nie robiłam spaghetti po bolońsku. Jutro kupię mięsko i będzie uczta. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious.
OdpowiedzUsuń