poniedziałek, 27 czerwca 2016

Młody groszek cukrowy ze smażoną bułką tartą



Młody groszek cukrowy śmiało może zastąpić fasolkę szparagową... Jest pyszny, delikatny, chrupiący jednym słowem wyjątkowy... Może być jedzony na surowo, jako dodatek do sałatek,  gotowany, zrobiony na patelni... Świetna jest odmiana Groszku cukrowego "Bajka". Strąki są szerokie i długie ziarenka niewielkie...


Składniki:

 30 strąków zielonego groszku,
   2 łyżki oleju,
   1 łyżka bułki tartej,
      sól i cukier do smaku,

Zagotować wodę w naczyniu, dodać cukier (1/2 łyżeczki) posolić do smaku... Wrzucić umyte strąki i gotować 2 - 3 minuty... Nie przykrywać naczynia... Po ugotowaniu odcedziłam i wykłożyłam na talerz...  Na patelnię wlewam olej i dodaję bułkę tartą... Cały czas mieszam aby się delikatnie przyrumieniła... Zrumienioną bułką, polewam groszek cukrowy... 

Groszek cukrowy ze smażoną bułką tartą, podałam z ziemniakami,  mielonym i surówką z młodej kapusty...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz