niedziela, 26 lutego 2017

Sałatka śledziowa


Na sałatki śledziowe jest dziesiątki  przepisów... Ich zaletą jest prostota w wykonaniu i są świetną potrawą... Lubimy śledzie
i dlatego od  jakiś czasu  robimy różne sałatki... Można je przyrządzić z różnymi dodatkami i mają wtedy niepowtarzalny smak... Tym razem sałatkę śledziową zrobiłam  z porem
 i pieczarkami marynowanymi... Jest idealna na śniadanie, obiad, kolację...


Składniki:)

   4 podwójne marynowane  płaty śledziowe,
   1 por,
   1 jabłko,
   6 marynowanych pieczarek,
      pół puszki białej fasolki,
      majonez, cukier, pieprz,
 

Białą część pora myję, przecinam wzdłuż i kroję w pół plasterki
i umieszczam na sicie... Spażam gorącą wodą... Gdy por ostygnie, odciskam z wody i przekładam go do salaterki... Śledzie obrane ze skórki  kroję w centymetrowe paski... Jabłko i pieczarki marynowane kroję w drobną kostkę... Fasolkę z puszki przemywam na sicie... Łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, pieprz i cukier wg uznania... Wszystko delikatnie mieszam... Wstawiam sałatkę  do lodówki na  1 godzinę aby przeszła smakami...


poniedziałek, 20 lutego 2017

Surówka z kapusty kiszonej i białej fasolki


Surówka z kapusty kiszonej jest idealna na obiad do ryby albo do kotleta mielonego lub schabowego... Tradycyjnie do kapusty kiszonej dodaję tartą marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę... Tym razem dodałam drobną, białą fasolkę... Taka fasolka jest bardzo zdrowa ponieważ ma właściwości alkalizujące i neutralizuje nadwyżkę kwasów w organizmie... Fasolka jest bogata w białko i pomaga usunąć z organizmu cholesterol... Surówka to danie proste, zdrowe i bardzo smaczne...


Składniki:)

40 dkg kapusty kiszonej,
  2 nieduże marchewki,
  1 cebula,
     pół puszki białej fasolki,
  3 łyżki oliwy,
     cukier, pieprz, zielenina,


Kapustę kiszoną odciskam z soku i drobno kroję... Ścieram marchewkę, cebulę kroję w drobna kostkę, dodaję oliwę, doprawiam cukrem i pieprzem... Fasolkę  na sicie przemywam zimną wodą... Dodaję do kapusty... Delikatnie mieszam... Surówkę podałam
z kotletem schabowym, ziemniakami i pieczarkami...


piątek, 17 lutego 2017

Pasta z białego sera i tuńczyka


Pasta z białego sera i tuńczyka to smarowidło bardzo proste i pyszne... Robi się  błyskawicznie... Może być wykorzystane do kanapek, jako farsz do jajek, a także do ruloników z żółtego sera... Lubimy taką pastę i często ją robimy...
Składanki:)
 25 dkg sera twarogowego tłustego,
   1 puszka tuńczyka w oleju,
   1 jajko,
      pieprz, sól, czosnek w proszku,


Ser twarogowy  rozdrabniam blenderem... Dodaję jajko ugotowane na twardo oraz odcedzonego tuńczyka i to wszystko blenduję na gładką masę... Doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem wg swojego uznania... Pasta gotowa!!!






czwartek, 16 lutego 2017

Kopytka z bułką tartą


Kopytka to pyszne kluski z ziemniaków... Oczywiście jest mąka pszenna, ziemniaczana i jajka...  Potrawa jest łatwa w wykonaniu... Można podawać je na kilka sposobów... Jednym z nich są kopytka  z cukrem, masłem i cynamonem... Kopytka są świetnym dodatkiem do gulaszu, sosu pieczarkowego, pomidorowego... Moje kopytka są z bułką tartą...


Składniki:)

   1 kg ziemniaków,
   2 szklanki mąki pszennej
   2 łyżki mąki ziemniaczanej,
   1 jajko,
   3 łyżki masła,
   1 łyżka bułki tartej
      sól,


Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy... Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę... Zagniatam z mąkami i jajkiem... Gdyby ciasto okazało się za rzadkie to należy dodać mąki pszennej... W większym garnku gotuję wodę... Dodaję sól wg uznania... Ciasto dzielę na cztery części i robię kulki... Z każdej kulki robię wałek, który kroję  ukośnie w około 4 -5 cm kawałki... Na gotującą wodę, wrzucam partiami kopytka... Drewnianą kopyścią delikatnie przemieszam kluski by odeszły od dna... Od momentu wypłynięcia kopytek, gotuję je około 2 minuty... Wcześniej w rondelku rozpuściłam masło i dodałam bułkę tartą by się przyrumieniła...  Ugotowane i odcedzone kopytka obtoczyłam w bułce tartej... Podałam je z gotowaną kapustą kiszoną... To było pyszne danie...


wtorek, 7 lutego 2017

Kasza bulgur


Bulgur to bardzo zdrowa i pożywna kasza z pszenicy durum... Jest przepyszna, ma orzechowy smak i  żółtawy kolor...  Zawiera cenny błonnik, witaminy z grupy B, wspomaga pracę serca, koi nerwy, łagodzi bóle  i zawroty głowy, obniża poziom cukru we krwi... Występuje w trzech odmianach: drobno-,średnio-, gruboziarnistej... Dosyć często gości na moim stole... Zawsze robię podwójną porcję bo na drugi dzień bulgur jest przepyszny...


Składniki:)

 2 torebki kaszy - (20 dkg)
 2 łyżki suszonych WARZYW
 1 czerwona papryka,
 2 cebulki ze szczypiorem,
10 dkg suszonych pomidorów,
  1 łodyga selera naciowego,
15 zielonych oliwek,
  3 ząbki czosnku,
  2 ogórki konserwowe,
  1 łyżka oliwy E.V.
     pieprz, kawałeczek papryczki pepperoni,



W garnku gotuję około 0,5 litra wody... Dodaję dwie łyżki suszonych warzyw, dodaję 1 łyżkę oliwy i wkładam dwa woreczki kaszy bulgur i gotuję wg przepisu... Odstawiam na około 15 minut... Kaszę przekładam do naczynia i rozgniatam widelcem... Oliwki kroję na pół a  pozostałe warzywa kroję w drobną kostkę... Dosłownie pół centymetra  papryczki kroję bardzo drobniutko... Wszystko  mieszam bardzo dokładnie... Odstawiam na godzinę aby smaki się wymieszały... Kaszę podałam z mięsem duszonym, ogóreczkami konserwowymi i surówką  Z kapusty kiszonej.