wtorek, 7 lutego 2017

Kasza bulgur


Bulgur to bardzo zdrowa i pożywna kasza z pszenicy durum... Jest przepyszna, ma orzechowy smak i  żółtawy kolor...  Zawiera cenny błonnik, witaminy z grupy B, wspomaga pracę serca, koi nerwy, łagodzi bóle  i zawroty głowy, obniża poziom cukru we krwi... Występuje w trzech odmianach: drobno-,średnio-, gruboziarnistej... Dosyć często gości na moim stole... Zawsze robię podwójną porcję bo na drugi dzień bulgur jest przepyszny...


Składniki:)

 2 torebki kaszy - (20 dkg)
 2 łyżki suszonych WARZYW
 1 czerwona papryka,
 2 cebulki ze szczypiorem,
10 dkg suszonych pomidorów,
  1 łodyga selera naciowego,
15 zielonych oliwek,
  3 ząbki czosnku,
  2 ogórki konserwowe,
  1 łyżka oliwy E.V.
     pieprz, kawałeczek papryczki pepperoni,



W garnku gotuję około 0,5 litra wody... Dodaję dwie łyżki suszonych warzyw, dodaję 1 łyżkę oliwy i wkładam dwa woreczki kaszy bulgur i gotuję wg przepisu... Odstawiam na około 15 minut... Kaszę przekładam do naczynia i rozgniatam widelcem... Oliwki kroję na pół a  pozostałe warzywa kroję w drobną kostkę... Dosłownie pół centymetra  papryczki kroję bardzo drobniutko... Wszystko  mieszam bardzo dokładnie... Odstawiam na godzinę aby smaki się wymieszały... Kaszę podałam z mięsem duszonym, ogóreczkami konserwowymi i surówką  Z kapusty kiszonej.




3 komentarze:

  1. Od kiedy kupiłam tę kaszę po raz pierwszy gości u nas na stole bardzo często. Jest bardzo smaczna, ale takiej wersji z warzywami nie znałam.
    Wygląda przepysznie. Musimy wypróbować. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie,
    nigdy nie próbowaliśmy tej kaszy choć słyszałam już o niej wiele razy,
    podkradam przepis - dam znać jak wyszło :)
    uściski Lusiu

    OdpowiedzUsuń
  3. Muito apetitoso e saudável. A composiçao do prato está convidativa, parabéns! Beijo.

    OdpowiedzUsuń