Składniki:)
4 płaty śledziowe,
3 ogórki konserwowe,
1 cytryna,
2 jaja ugotowane na twardo,
1 cebula,
6 pieczarek marynowanych,
2 łyżeczki dobrej musztardy,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki oliwy E.V.
pieprz,
Do garnka wlewam 1 litr wody... Gdy woda zagotuje się, wrzucam zamrożone pomidory... W rondlu podgrzewam olej, gdy jest gorący dodaję 1 startą marchew, seler, pietruszkę oraz posiekaną w kostkę cebulę i czosnek... Warzywa przesmażam przez 5 minut... Następnie przekładam je do rozgotowanych pomidorów... Pomidory i warzywa dokładnie blenduję... Drugą marchewkę ścieram na tarle o grubych oczkach i dodaję do gotującej się zupy... Doprawiam solą, pieprzem i dodaję liście laurowe... Gotuję 5 minut...
W międzyczasie gotuję makaron penne... Po ugotowaniu wykładam go na talerze, zalewam zawiesistą zupą, dodaję zieleninę i starty ser parmezan...
* Zupa pomidorowa z pastą paprykową *
* Zupa pomidorowa z makaronem Cannolicchi *