piątek, 9 marca 2018

Brokuł z pieczarkami i cukinią


Jak zwykle w piątek "sprzątanie lodówki" z końcówek warzyw i tradycyjnie  obiad bezmięsny...  I oczywiście obiad szybki, prosty, smaczny  ale i  zdrowy.. Nie rezygnujemy z pysznych dań ze względu na brak czasu... Nie próbujemy "zapchać" głodu bułką...
Składniki:
 -  pół brokuła,
 -  pół cukinii,
 -  pół malej, czerwonej papryki,
 -  pół papryczki chili,
 5 pieczarek,
 1 cebulka,
 2 łyżki kukurydzy,
 2 łyżki słonecznika,
 4 ząbki czosnku,
 2 łyżki oleju,
    sól, cukier,


Brokuła podzielonego na różyczki gotuję około 3 minut... Odcedzam i przelewam zimną wodą aby nie straciły zielonego koloru... Na patelni rozgrzewam olej: dodaję pokrojoną cebulę, pieczarki, cukinię, czosnek... Smażę około 10 minut, dodaję pokrojone papryki i kukurydzę, następnie  brokuła, doprawiam solą i chwilę przesmażam... W między czasie prażę słonecznik... Warzywa wykładam na talerz posypuję słonecznikiem i serem Parmigiano... Do warzyw,   dorsz atlantycki smażony w panierce...





3 komentarze:

  1. Jak smakowicie wygląda. Bardzo lubię takie dania i często goszczą na naszym stole. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! 5 lat temu opublikowałaś w poście ten przepis. Ja w wolnych chwilach czytam Twoje przepisy i jest to dla mnie inspiracją do robienia nowych potraw. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń