niedziela, 13 grudnia 2015

Roladki ze schabu


Zawsze uważaliśmy, że najlepsze rolady są z wołowiny... O, jakże się pomyliliśmy... Roladki ze schabu są bardzo kruche, delikatne i pyszne... I co najważniejsze, wykonuje się je bardzo szybko... Roladki podałam z modrą (czerwoną) kapustą  i oczywiście z kluskami śląskimi... Dzisiejszy, niedzielny obiad był wyśmienity... Do tego dania, Eryk podał kieliszek białego wina...


Składniki:

80 dkg schabu,
  2 cebule pokrojone w kostkę,
  2 ogórki kiszone, pokrojone wzdłuż na 6 części, 
  2 marchewki, pokrojone wzdłuż na 6 części,
  2 kiełbaski śląskie również wzdłuż pokrojone,
  3 łyżki oleju,
     musztarda,
     pieprz, sól, papryka,  


Schab został pokrojony na 6 plastrów... Potem cieniutko rozbity... Każdy plaster posmarowałam musztardą, posypałam cebulką i ułożyłam; ogórek, kiełbasę i marchewkę... Roladki zwinęłam i spięłam szpilkami... Do rondla dałam olej i cebulkę... Na gorący olej i lekko podrumienioną cebulkę układałam roladki a następnie je zrumieniłam... Podlewałam wodą i dusiłam do miękkości... Pod koniec duszenia dodałam słodką paprykę w proszku...  Doprawiłam solą i pieprzem... Z cebulki wytworzył się sosik, którego nie zagęszczałam mąką... Dwie roladki zostaną zamrożone a kolejne dwie będą na jutrzejszy obiad...



sobota, 12 grudnia 2015

Sos chili z pomidorami...



Bardzo lubimy pikantny sos pomidorów i papryczek chilli... Wczoraj robiłam kolejną partię... Pomidory o tym czasie są jeszcze bardzo tanie ja mam jeszcze ich sporo... Taki sos używamy do jajek gotowanych na twardo, do kanapek, fasolki po bretońsku, bigosu, wędlin, placków ziemniaczanych a nawet do białego sera... 

Najważniejsze składniki, takie jak pomidory i papryczka chilli są z naszego ogrodu... Są pyszne ponieważ pochodzą z uprawy ekologicznej...



Składniki:)
  1,5 kg pomidorów,
  12  papryczek chili,
    5 goździków,
    6 gwiazdek anyżkowych,
    1 spory kawałek imbiru,
 0,8 kg cukru,
100 ml czerwonego octu winnego,
100 ml czerwonego wina,


Połowę pomidorów kroję na ćwiartki i miksuję z drobno pokrojonym imbirem,  winem i octem... Potem dodaję papryczki chili... 
Z 6 papryczek wybieram pestki, w pozostałych zostawiam ponieważ  lubimy bardzo ostry sos... Pozostałe pomidory kroję w kostkę i dodaję do już zmiksowanych... 

Całość gotuję do odparowania... Na koniec dodaję cukier i przez chwilkę gotuję... Do wyparzonych słoiczków po musztardzie Kamis wkładam sos... Pasteryzuję przez 15 minut... Potem słoiczki odwracam... Kiedy będą zimne, odkładam na półkę...


piątek, 11 grudnia 2015

Rogaliki


Bardzo często przygotowuję rogaliki drożdżowe... Dlaczego? są przepyszne, mięciutkie i... po upieczeniu szybko znikają... Rogaliki najczęściej nadziewam konfiturą śliwkową, truskawkową lub czereśniową...


Składniki:

120 g masła,
200 ml  mleka,
    8 dkg drożdży,
    3 jaja,
    1 cukier waniliowy,
 2/3 szkl. cukru pudru,
 3/5 szkl. mąki tortowej,


Drożdże rozpuścić w 6 łyżkach mleka... Dodać łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki... Zaczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia... Cukier puder, waniliowy i jajka ubijamy na puszystą masę... Potem dodałam mąkę letnie mleko, zaczyn drożdżowy i roztopione, ostudzone masło... Masę dobrze wyrabiam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia... Ciasto po wyrośnięciu,  podzieliłam na 3 kulki... Każdą kulkę rozwałkowałam i pokroiłam na 8 trójkątów...Trójkąciki posmarowałam konfiturą i zwijałam w rogaliki... Piekarnik nagrzałam do 180 st.C i piekłam 15-20 minut, tak by nie przypalić...


środa, 18 listopada 2015

Polędwiczki wieprzowe...


Bardzo często na obiad robię polędwiczki wieprzowe... Jest to mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki ...  To najlepszy typ wieprzowiny, delikatny, smaczny, miękki i soczysty... Ktoś powie, że to bardzo drogie mięso... Owszem, ale na obiad przeznaczam pół polędwiczki czyli 6 plasterków... Polędwiczki można robić na wiele sposobów... Ten jest bardzo szybki i prosty... Tym razem poszliśmy na całość... Od pewnego czasu marzyły nam się frytki... 1 opakowanie mamy na 4  czasem na 5 razy... Bób mam zamrożony z lata... Brukselka jest od października w sprzedaży... Jedną marchew zblanszowałam w tłuszczu, w którym smażyły się polędwiczki... Do marchewki dodałam kawałek papryki aby zaostrzyć smak... Wszystkie dodatki są przygotowywane wcześniej... Jedynie marchew na końcu,  jak usmaży się polędwiczka... Może dla kogoś troszkę mało mięska ale za to sporo, pysznych dodatków... Uważamy, że to był pyszny obiad...


Składniki:

1 / 2 polędwiczki wieprzowej,
     2 łyżki oleju,
     1 łyżka masła, 
        sól, pieprz,

Polędwiczkę umyłam i wytarłam ręcznikiem papierowym do sucha... Pokroiłam w plastry... Ułożyłam na desce do krojenia... Plastry dociskałam dłonią aby je rozpłaszczyć... Posypuję solą i pieprzem... Na patelnię daję olej i masło... Kiedy tłuszcz zaczyna się pienić, znak, że jest dobry do smażenia... Układam wszystkie sześć  plastrów i smażę po 4 minuty z każdej strony... Talerze podgrzewam w piekarniku aby danie było cały czas gorące...


wtorek, 17 listopada 2015

Surówka z kiszonej kapusty


Wiem, że prawie każda z nas zna surówkę z kapusty kiszonej... Jest to tradycyjna, tania, prosta i przede wszystkim przepyszna surówka...  Ma też kolejne zalety. To prawdziwa bomba witaminowa i można ją przechowywać w lodówce przez dwa a nawet  trzy dni. Nic nie traci ze swoich wartości...


Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej,
   1 cebula,
   1 jabłko,
   1 duża marchew,
   4 łyżki oleju,
   1 łyżka miodu,
   1 łyżka musztardy,
      pieprz,
      zielona pietruszka,


Mam swoją, przepyszną kapustę kiszoną w słoikach... Kapustę odciskam i drobno kroję i przekładam do salaterki... Jabłko i marchew obieram... Marchew  szatkuję na drobnych oczkach a jabłko na grubych oczkach tarki... Do garnuszka wlewam olej, dodaję musztardę i miód... Łyżką dokładnie mieszam aż zrobi się jedwabisty sos... Robi się bardzo szybko... Wlewam go do kapusty... Dodaję  pieprz wg smaku... Kapustę posypuję pokrojoną, drobno pietruszką... Wszystko dokładnie mieszam... Jeżeli surówka jest sucha, dodaję łyżkę  czasem dwie kwaśnicy z kapusty... Surówki nie solę bo to nie jest potrzebne... Kapusta kiedy jest kiszona to i solona...