sobota, 12 grudnia 2015

Sos chili z pomidorami...



Bardzo lubimy pikantny sos pomidorów i papryczek chilli... Wczoraj robiłam kolejną partię... Pomidory o tym czasie są jeszcze bardzo tanie ja mam jeszcze ich sporo... Taki sos używamy do jajek gotowanych na twardo, do kanapek, fasolki po bretońsku, bigosu, wędlin, placków ziemniaczanych a nawet do białego sera... 

Najważniejsze składniki, takie jak pomidory i papryczka chilli są z naszego ogrodu... Są pyszne ponieważ pochodzą z uprawy ekologicznej...



Składniki:)
  1,5 kg pomidorów,
  12  papryczek chili,
    5 goździków,
    6 gwiazdek anyżkowych,
    1 spory kawałek imbiru,
 0,8 kg cukru,
100 ml czerwonego octu winnego,
100 ml czerwonego wina,


Połowę pomidorów kroję na ćwiartki i miksuję z drobno pokrojonym imbirem,  winem i octem... Potem dodaję papryczki chili... 
Z 6 papryczek wybieram pestki, w pozostałych zostawiam ponieważ  lubimy bardzo ostry sos... Pozostałe pomidory kroję w kostkę i dodaję do już zmiksowanych... 

Całość gotuję do odparowania... Na koniec dodaję cukier i przez chwilkę gotuję... Do wyparzonych słoiczków po musztardzie Kamis wkładam sos... Pasteryzuję przez 15 minut... Potem słoiczki odwracam... Kiedy będą zimne, odkładam na półkę...


1 komentarz: