wtorek, 22 marca 2016

Karkówka duszona z jarzynami


Karkówka duszona w jarzynami to świetna propozycja na obiad jednogarnkowy... Wieprzowina jest idealnie miękka, aromatyczna i pyszna...


Składniki:)

  0, 6 kg karkówki,
      3  małe cebule,
      1 papryka żółta,
      1 papryka  czerwona,
      2 marchewki,
      4 kartofle,
      2 łyżki oleju,
      4 ząbki czosnku,
   0,5 szklanki wody,
         sól, pieprz,


Mięso pokroiłam na 4 plastry i podsmażyłam je przez 15 minut na patelni... 
W  naczyniu żaroodpornym ułożyłam podsmażone mięso... Marchewkę pokroiłam wzdłuż na cztery części, cebule na połówki, kartofle na ćwiartki, paprykę w małe kawałki, dodałam całe ząbki czosnku... Wlałam wodę, olej,  posoliłam, popieprzyłam... Włożyłam do nagrzanego piekarnika 180 st.C i dusiłam pod przykryciem przez 1, 5 godziny... Sprawdzałam aby nie dopuścić do przypalenia... Mięso okazało się soczyste i miękkie...


wtorek, 15 marca 2016

Kapusta czerwona na ciepło


Kapusta czerwona   na ciepło zwana w moim domu modrą, podawana jest do klusek śląskich i rolady... Robi się ją bardzo szybko... Niedzielny obiad jest pracochłonny, toteż przygotowuję dwie a czasem trzy porcje... Trzecią porcję zawsze zamrażam...  Gdy brakuje mi czasu mam  już gotowy obiad...


Składniki:)
 1 niezbyt duża główka kapusty czerwonej,
 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
 1 duże jabłko starte na tarce z dużymi oczkami,
 3 łyżki oliwy,
 1 łyżka octu winnego,
  3 goździki,
    sól, pieprz, cukier do smaku, 

Kapustę drobno szatkuję za pomocą noża bądź szatkownicy... Do  garnka wlewam około 1 wody, się zagotuje wrzucam poszatkowaną kapustę... Gotuję ją 2 - 3 minuty i odcedzam... Do odcedzonej kapusty dodaję starte jabłko, cebulę, oliwę, ocet, goździki... Wlewam 1/2 szklanki wody dodaję sól, cukier i pieprz do smaku...  Mieszam aby nie dopuścić do przypalenia...  Kapustę gotuję  do miękkości...



poniedziałek, 14 marca 2016

Kluski śląskie


Kluski śląskie należą do naszych ulubionych... Robię je przynajmniej raz w miesiącu... W  Eryka domu rodzinnym Eryka były podawane z roladą i czerwoną kapustą  w każdą niedzielę... Na Śląsku nazywane są; biołe, gumiklyjzy, kartofelmelklezy, kluski białe... Robi się je szybko i zawsze są pyszne...


Składniki:)
 1     kg ziemniaków,
 1- 2 jajko,
 25   dkg maki ziemniaczanej,
 1/2   łyżeczki soli,

Ziemniaki obieram, myję i gotuję... Po ugotowaniu i ostudzeniu przeciskam przez praskę... Ziemniaki ugniatam w garnku... Dzielę na cztery części... Jedną część wybieram i uzupełniam mąką ziemniaczaną... Dodaję jajko i wyrabiam... Robię z ciasta wałek i odrywam po kawałeczku... Ręce opruszam mąką ziemniaczaną i formuję kulkę... W każdej robię palcem dołeczek... Gotuję wodę, solę... Kluski wrzucam na gotująca się wodę... Mieszam je... Kiedy wypłyną, gotuję jeszcze przez  2 minuty... Przyznaję, wystarczy zrobić kluski  dwa, trzy razy i już się dojdzie do wprawy i nie trzeba dzielić na cztery części... Niezjedzone kluski można odsmażyć lub zamrozić... Zamrożone wrzucam na gotującą się wodę i są jak świeże...



piątek, 26 lutego 2016

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką


Domyślam się, że placki ziemniaczane są wszystkim doskonale znane... To danie jest proste i bardzo lubiane... Robię je przynajmniej dwa razy w miesiącu... Placki zawsze są pyszne i chrupiące... Tym razem zrobiłam je z tartą cukinią i tartą marchewką... Placki  ziemniaczane podałam z rybą smażoną  i brukselką z tartym parmezanem...


  Składniki:)

1 cukinia,
5 średnich ziemniaków,
2 marchewki,
2 jaja,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki tortowej,
   sól, pieprz do smaku,  
   olej do smażenia,


Cukinie ścieram na tarle o grubych oczkach... Aby pozbawić ją soku, delikatnie solę... Odcedzam na sicie... Obrane i umyte ziemniaki i marchewki ścieram na tarle o cienkich oczkach... Łączę wszystkie jarzyny; cukinię, marchewkę i ziemniaki, dodaję cebulę i czosnek  pokrojony w kostkę, wbijam jaja, dodaję mąkę, doprawiam solą i pieprzem... Mieszam by wszystkie składniki połączyły się...  Olej wlewam na patelnię... Gdy jest gorący, łyżką nabieram porcję i formuję placuszki.... Smażę z obu stron aby placki były rumiane...





niedziela, 7 lutego 2016

Jarskie leczo


Od pewnego czasu chodziłam marudna... Brakowało mi słońca, błękitu nieba i letnich warzyw... W sobotę wszystko się odmieniło... Na obiad zrobiłam jarskie leczo... Mimo, że jest zima to mam dostępne wszystkie składniki na tą pyszną potrawę... W moim przypadku wszystkie warzywa zamroziłam porcjami w miesiącu wrześniu... Wszystkie składniki na leczo  są oczywiście dostępne przez cały rok... Nie zauważyłam aby brakowało papryki, cukinii czy pomidorów... 


Składniki:

   1 cukinia,
   1 czerwona papryka,
   1 żółta papryka,
0,5 kg mrożonych, pokrojonych  pomidorów,
   2 cebule,
   3 ząbki czosnku,
   2 łyżki oleju rzepakowego,
   1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
      sól, pieprz do smaku,

Do rondla wlałam olej, wrzuciłam pokrojony czosnek i cebulkę w piórka... Smażyć dosłownie 3 minuty... Oczywiście, nie dopuściłam do przypalenia... Cały zmrożony pojemnik z warzywami: papryką pomidorami i cukinią włożyłam  do smażącej się cebuli... Pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się rozmroziły... Z chwila zagotowania  doprawiłam solą, pieprzem i papryką w proszku... Po 5 minutach danie było gotowe... Do lecza podałam kromkę świeżego chleba... Erykowi do lecza podałam białą kiełbasę... To danie było namiastka lata... A jak smakowało? Takie jarskie leczo koniecznie muszę zrobić  muszę zrobić w Środę Popielcową...