czwartek, 15 grudnia 2016

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkami


Surówka z kiszonej kapusty jest świetnym dodatkiem do potraw... Jesienią i zimą wzmacnia nasz organizm i z tego powodu, często gości na moim stole... Jest bardzo bogata w witaminę C i chroni nas przed chorobami, szczególnie przed przeziębieniem... 
 
Jej zalety dostrzegł już w IV w p.n.e. Hipokrates... Sławę przyniosła jej pierwsza wyprawa morska sławnego podróżnika Jamesa Cooka... To właśnie kapusta kiszona uchroniła jego załogę przed szkorbutem, który w tamtych czasach dziesiątkował marynarzy...


Składniki:)

1/2 kg kapusty kiszonej,
      u mnie jest to pół słoika,
   2 marchewki,
   2 słodkie jabłka,
   1 cebula,
   2 łyżki oleju,
   2 łyżeczki cukru,
      pieprz mielony,
      zielona pietruszka lub koperek,


Kapustę odciskam ze soku (kwaśnicy), który zostaje przez nas wypity... Następnie siekam ją dosyć drobno... Obrane jabłko i marchewkę ścieram na tarle o dużych oczkach... Cebulkę kroję w drobną kostkę... Kapusty nigdy nie solę ponieważ sól jest już dodawana kiszenia... Doprawiam cukrem i pieprzem... Polewam olejem i dokładnie mieszam... Posypuję zieleniną... Podaję z ziemniakami z wody i smażoną rybą... Ja jem filet z dorsza bałtyckiego a Eryk pstrąga...




niedziela, 11 grudnia 2016

Roladki schabowe z mięsem mielonym


W  moim  domu  rodzinnym  w  co  którąś   niedzielę były  na  obiad  roladki ze schabu z mięsem mielonym... Bardzo lubiliśmy to danie. Było takie świąteczne i niezwykle smaczne... Takie mięsko nawet na drugi dzień odgrzane w mikrofali świetnie smakuje...
 Składniki:)
  4  kotlety schabowe bez kości,
20 dkg mięsa mielonego,
  2 jajo,
  1 łyżka zielonej pietruszki,
  1 cebulka,
  2 ząbki czosnku,
  3 łyżki mąki pszennej,
  4 łyżki oleju,
     sól, pieprz,
 

Mięso mielone doprawiam delikatnie solą i pieprzem, dodaję pokrojoną cebulkę, czosnek, zieloną pietruszkę i wbijam całe jajo... Mięso wyrabiam na jednolitą masę... Dzielę je na cztery części...Umyty, osuszony schab lekko rozbijam... Na jednym boku układam 1/4 część mięsa mielonego... Zwijam ściśle w roladkę... Tak robię z pozostałymi trzema plastrami schabu... Można je owinąć nitką albo spiąć szpilką... Ja tego nie robię i roladki nie rozwalają się...


Rozbijam na talerzu 1 jajo i dokładnie je roztrzepuję... Każdą roladkę obtaczam w rozkłóconym jaju a następnie w mące... Na patelni rozgrzewam olej i na gorącym układam roladki częścią zakładki do dołu... Gdy jest przyrumieniona odwracam na drugą stronę... Po kilku minutach odwracam kolejny raz zakładką do dołu... Podlewam je odrobiną wody i duszę kilka minut pod przykryciem... Tym razem podałam z surówką z kiszonej kapusty mięskiem  i z ryżem...


niedziela, 27 listopada 2016

Kasza gryczana z z brukselką


Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i pożywna... Doskonale rozumiem, że nie wszyscy ją lubią a szkoda... Charakteryzuje się dużą zawartością białka, tłuszczu, witamin B1 i PP... Stanowi źródło żelaza, wapnia, fosforu, miedzi i potasu... Ważne jest też, że poprawia przemianę materii... Kasza gryczana  z brukselką może nie wygląda pięknie ale smakuje wybornie!!!

Składniki:)
  1 woreczek kaszy gryczanej(10 dkg)
30 dkg kapusty brukselki,
  6 suszonych pomidorów,
10 orzeszków pistacjowych,
  3 ząbki czosnku,
  3 łyżki oleju,
     pół czerwonej papryki,
     sól, pieprz, zielona pietruszka,


Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu... Brukselkę gotuję al dente... Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojony czosnek, posiekane orzechy pistacjowe, suszone pomidory i czerwoną paprykę... Krótko to wszystko podsmażam... Dorzucam odcedzoną brukselkę, kaszę gryczaną, doprawiam pieprzem mieszam i podsmażam jakieś 2, 3 minut... Przed wyłożeniem na talerz posypuję zieloną pietruszką... I gotowe i przede wszystkim pyszne....



piątek, 18 listopada 2016

Sałatka z pomidorów z amarantusem


Amarantusa nazywa się są zbożem XXI wieku... Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie... Był ceniony przez Majów i Azteków... Jest źródłem białka, witamin z grupy B, składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu, wapnia... Można go stosować: na surowo, sparzony, gotowany... Taką sałatkę jemy od poniedziałku do piątku na kolację a w sobotę
i niedzielę na śniadanie.

Składniki:)
    2 duże pomidory,
    1 łyżka amarantusa,
 1/2 cebuli,
 1/2 kiszonego ogórka,
 1/2 granatu,
    2 ząbki czosnku,
       kilka rzodkiewek,
       garść oliwek,
       zielona sałata,
       sól, pieprz,
       oliwa E.V.


Pomidory, cebulę, rzodkiewkę, ogórka, czosnek kroję w cienkie plasterki i układam na talerzu... Posypuje połówkami oliwek i porwaną zieloną sałatą... Sałatkę skrapiam oliwą i doprawiam sola i pieprzem... Na koniec sałatkę posypuje ziarnami amarantusa... Gotowe... Zdrowe... Można spożywać..


poniedziałek, 14 listopada 2016

Placki ziemniaczane z żółtym serem


Jesień jest świetną porą na robienie placów ziemniaczanych... Kilka dni temu zrobiłam na obiad placki  z żółtym serem... Robimy je dosyć często bo są nie tylko bardzo smaczne ale szybkie w wykonaniu...

Składniki:)

  1 kg ziemniaków,
  2 jaja,
  1 cebula,
  4 ząbki czosnku,
  2 łyżki mąki pszennej,
  1 łyżka mąki ziemniaczanej,
15 dkg żółtego sera,
     olej do smażenia,
     sól, pieprz,


Obrane, umyte ziemniaki ścieram na drobnej tarce... Dodaję drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wbijam jaja, dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól pieprz wg uznania... Wszystkie składniki dobrze wymieszam aby się połączyły... Ser kroję w pasemka około 1 cm... Na patelni rozgrzewam olej... Smażę niewielkie placuszki... Kiedy placek jest usmażony z jednej odwracam na druga stronę i na upieczoną układam ser pokrojony w pasemka i przykrywam je surowym ciastem... Spód placków jest już upieczony, więc odwracam  surową wierzchem... Placki podaję z pomidorem... W takim wydaniu są też bardzo pyszne...