Surówka z kapusty pekińskiej jest doskonałym i przede wszystkim szybkim dodatkiem do mięsa, ryby, grilla... Jest to jedna z ulubionych obiadowych surówek... Jest przepyszna i bardzo delikatna... Kupiona główka kapusty pekińskiej wytrzymuje ponad tydzień w lodówce...
Składniki:
- kapusta pekińska,
1 marchew,
1 pomidor,
- kawałek czerwonej papryki,
- mała cebulka,
2 łyżki majonezu,
- ćwiartka cytryny,
- cukier, sól, pieprz do smaku,
Umytą, osuszoną kroję dosyć drobna... Solę, wciskam sok z cytryny, dodaję w palcach cukru... Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i startą marchew... Paprykę kroję w drobną kostkę a pomidora w półplasterki... Czasem dodaję cząstki mandarynki lub kawałeczki pokrojonej pomarańczy... Całość mieszam bardzo delikatnie... Dopiero teraz dodaję majonez i pieprz... Surówkę mieszam kolejny raz...
(Surówka z kapusty pekińskiej, ryż, duszone pieczarki i roladka z filetu z kurczaka faszerowana pieczarkami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz