środa, 14 stycznia 2015

Surówka z kapusty pekińskiej...


Surówka z kapusty pekińskiej jest doskonałym i przede wszystkim szybkim dodatkiem do mięsa, ryby, grilla... Jest to jedna z ulubionych obiadowych surówek... Jest przepyszna i bardzo delikatna... Kupiona główka kapusty pekińskiej wytrzymuje ponad tydzień w lodówce...


Składniki:
- kapusta pekińska,
1 marchew, 
1 pomidor,
- kawałek czerwonej papryki,
- mała cebulka,
2 łyżki majonezu,
- ćwiartka cytryny,
- cukier, sól, pieprz do smaku,


Umytą, osuszoną kroję dosyć drobna... Solę, wciskam sok z cytryny, dodaję w palcach cukru... Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i startą marchew... Paprykę kroję w drobną kostkę a pomidora w półplasterki... Czasem dodaję cząstki mandarynki lub kawałeczki pokrojonej pomarańczy... Całość mieszam bardzo delikatnie... Dopiero teraz dodaję majonez i pieprz... Surówkę mieszam kolejny raz...

(Surówka z kapusty pekińskiej podana z ryżem i kawałkiem kurczaka pieczonego w bułce tartej)

(Surówka z kapusty pekińskiej, ryż, duszone pieczarki i roladka z filetu z kurczaka faszerowana pieczarkami)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz