piątek, 26 lutego 2016

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką


Domyślam się, że placki ziemniaczane są wszystkim doskonale znane... To danie jest proste i bardzo lubiane... Robię je przynajmniej dwa razy w miesiącu... Placki zawsze są pyszne i chrupiące... Tym razem zrobiłam je z tartą cukinią i tartą marchewką... Placki  ziemniaczane podałam z rybą smażoną  i brukselką z tartym parmezanem...


  Składniki:)

1 cukinia,
5 średnich ziemniaków,
2 marchewki,
2 jaja,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki tortowej,
   sól, pieprz do smaku,  
   olej do smażenia,


Cukinie ścieram na tarle o grubych oczkach... Aby pozbawić ją soku, delikatnie solę... Obrane i umyte ziemniaki i marchewki ścieram na tarle o cienkich oczkach... Łączę wszystkie jarzyny; cukinię, marchewkę i ziemniaki, dodaję cebulę i czosnek  pokrojony w kostkę, wbijam jaja, dodaję mąkę, doprawiam sola i pieprzem... Mieszam by wszystkie składniki połączyły się...  Olej wlewam na patelnię... Gdy jest gorący, łyżką nabieram porcję i formuję placuszki.... Smażę z obu stron aby placki były rumiane...





1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie. Ja robię je od lat, ale ostatnio zamiast mąki tortowej dodaję kukurydzianą. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń