wtorek, 11 października 2016

Placki ziemniaczane z ryżem


  Przypuszczam, że prawie każdy  robi i lubi  placki ziemniaczane... To  nasze  tradycyjne  danie...  Tym  razem  placki  ziemniaczane
 z gotowanym ryżem... Podaję przepis chociaż nie jest niczym nowym  a tym bardziej odkrywczym...

Składniki:)

1 kg ziemniaków,
1 woreczek ugotowanego ryżu,
2 jajka,
3 ząbki czosnku,
3 malutkie cebulki,
1 łyżka mąki orkiszowej, (może być pszenna)
1 pęczek pietruszki,
   pieprz, sól,
   olej do smażenia,


  Ryż ugotowałam dzień wcześniej...  Obrałam ziemniaki i starłam na małych oczkach... Daję na geste sito aby odciekły z nadmiaru soku... Ryż rozdrabniam widelcem.. Dodaję starte ziemniaki, posiekaną drobno cebulę, czosnek i pietruszkę... Wbijam dwa jaja, przyprawiam solą i pieprzem... Całość bardzo dokładnie mieszam... Na patelni rozgrzewam olej...  Na gorący tłuszcz  łyżką nakładam masę... Formuję placuszki... Lubimy chrupiące... Upieczone układam na ręczniku papierowym... Placki jemy zawsze na ostro:
z sosem chili lub keczupem... A ponieważ jest to danie obiadowe, to je podałam z fasolką szparagową i kubkiem żurku...


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię placki ziemniaczane !! Nie znałam wersji z ryżem...!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też takiej wersji nie znałam.
    Choć uwielbiam placki ziemniaczane.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również nie jadłam placków w takiej wersji, ale niebawem już to zrobię. Dziękuję Lusiu za podpowiedź. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dziecka nie lubię i nie polubiłam placków ziemniaczych.
    Być może Twoje połączenie z ryżem odmienia ich smak.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że smaczne to i piękne zdjęcia dań masz.

    OdpowiedzUsuń