poniedziałek, 10 października 2016

Mieszanka suszonych warzyw i ziół


 Od pewnego czasu zawsze jesienią przygotowuję mieszankę suszonych warzyw i ziół...  To jest świetne rozwiązanie, szczególnie wtedy gdy brakuje czasu na obieranie warzyw... A poza tym wiem co jemy... Warzywa i zioła mam ze swojego ekologicznego warzywnika... Są świeże, pachnące, niczym nie skażone... W swojej kuchni nie stosuję żadnych kostek rosołowych, bulionetek ani przypraw typu Vegeta... 

Ktoś może powiedzieć, że jest z tym trochę roboty... Oczywiście... Nie ma nic bez pracy... Mój Eryk zawsze służy mi pomocą... Ja obieram jarzyny a on dzielnie ściera je na tarle z dużymi oczkami... Mamy elektryczną maszynkę Zelmera z przystawkami  ale  w tym przypadku, wolę gdy warzywa  ręcznie są utarte...


Składniki:)

  1    kg marchewki,
  0,5 kg pietruszki,
  0,5 kg selera,
  1    por,
  5    dużych ząbków czosnku,
  2    cebule,
  1    duży  pęczek zielonej pietruszki,
  4    duże liście selera,
  5    dużych liści lubczyku,
  1    duży pęczek koperku,
  1    nieduży pęczek tymianku,
  1    średni pęczek oregano,

Wszystkie zielone (pietruszka, tymianek, oregano, seler, koper i lubczyk) umyłam, osuszyłam w suszarce i drobno pokroiłam... Umytego pora  wzdłuż przekroiłam... Pozostawiłam białą część  + około 10 cm zielonego... Obrany czosnek i cebulę pokroiłam w plastry... Obrane warzywa korzeniowe obrałam i Eryk starł na tarle o grubych oczkach... Trzy brytfanny wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam przygotowane warzywa... Włączyłam piekarnik z termoobiegiem... Nastawiłam temperaturę 70° drzwiczki uchyliłam, co pół godziny przemieszałam jarzyny... Po czterech godzinach jarzynka była już ususzona... Z takiej porcji otrzymałam 2 słoiki litrowe... Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek... Robię jeszcze jedna porcję jarzynki, którą po wysuszeniu mielę w blenderze... Suszę również paprykę słodką i ostrą ale o nich innym razem... Moje jarzynki nie zawierają soli ani żadnych innych przypraw...


4 komentarze:

  1. Po co sobie komplikować życie. Zawsze można za ok. 3 zł kupić 250g suszonych warzyw dodać przyprawy i wtedy jarzynkę robimy w 5 minut.
    Lepiej w tym czasie oglądnąć jakiś serial.
    Wanda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jednak zrobię tak jak Ty Lusiu. Nie wiedziałam, że można suszyć w piekarniku. Suszyłam na suszarce, ale pokrojone w plasterki. Twoja wersja jest lepsza. Pozdrawiam:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    Swoje przyprawy- najlepsze:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.
    Dzięki Tobie wróciłam do robienia podobnej mieszanki warzyw na czas zimy. Dawniej w moim domu rodzinnym też robiło się takie suszone warzywa. Teraz cały czas na bieżąco suszę warzywka i ich części zielone. Smacznego - Małgorzata N.

    OdpowiedzUsuń