Zupy są ważnym elementem w mojej kuchni... Są pyszne, sycące
i wprawiają nas w dobry humor... Przynajmniej trzy razy w tygodniu goszczą na naszym stole... Jedną z ulubionych zup jest oczywiście pomidorowa... Pomidory to bomba witaminowa... Dlaczego warto jeść pomidory? zawierają silny antyutleniacz o nazwie likopen...
On zmniejsza ryzyko zawału serca i wzmacnia system odpornościowy... Tym razem zrobiłam zupę z mrożonych, żółtych pomidorów, z makaronem penne i tartym parmezanem....
Składniki:)
1 kg mrożonych, żółtych pomidorów,
2 średnie marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
kawałek selera,
2 listki laurowe,
3 łyżki oleju,
sól, pieprz, zielenina,
Do garnka wlewam 1 litr wody... Gdy woda zagotuje się, wrzucam zamrożone pomidory... W rondlu podgrzewam olej, gdy jest gorący dodaję 1 startą marchew, seler, pietruszkę oraz posiekaną w kostkę cebulę i czosnek... Warzywa przesmażam przez 5 minut... Następnie przekładam je do rozgotowanych pomidorów... Pomidory i warzywa dokładnie blenduję... Drugą marchewkę ścieram na tarle o grubych oczkach i dodaję do gotującej się zupy... Doprawiam solą, pieprzem i dodaję liście laurowe... Gotuję 5 minut...
W międzyczasie gotuję makaron penne... Po ugotowaniu wykładam go na talerze, zalewam zawiesistą zupą, dodaję zieleninę i starty ser parmezan...
* Zupa pomidorowa z pastą paprykową *
* Zupa pomidorowa z makaronem Cannolicchi *
Zastanawiałam się dlaczego zupa nie jest czerwona.
OdpowiedzUsuńTo sprawa tych żółtych pomidorów. Nigdy nie robiłam pomidorowej z utartym serem.
Koniecznie muszę spróbować.
Boa tarde, adoro sopa de tomate, é típica da minha região, a mesma é cozinhada de varias maneiras, é comida de inverno para aquecer o corpo.
OdpowiedzUsuńAG
Pomidorowa to nasza ulubiona zupa. A ta wygląda przepysznie,ślinka cieknie na jej widok.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Sopas sempre são excelentes para uma refeição. Adoramos tomates aqui em casa, é um legume muito versátil.
OdpowiedzUsuń