czwartek, 9 marca 2017

Zupa z żółtych pomidorów


Zupy są ważnym elementem w mojej kuchni... Są pyszne, sycące
i wprawiają nas w dobry humor... Przynajmniej trzy razy w tygodniu goszczą na naszym stole... Jedną z ulubionych zup jest oczywiście pomidorowa... Pomidory to bomba witaminowa...  Dlaczego warto jeść  pomidory? zawierają silny  antyutleniacz   o  nazwie  likopen...
On  zmniejsza  ryzyko  zawału  serca  i  wzmacnia  system odpornościowy... Tym razem zrobiłam zupę  z mrożonych, żółtych pomidorów, z makaronem penne i tartym parmezanem....

Składniki:)

1 kg mrożonych, żółtych pomidorów,
2 średnie marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
  kawałek selera,
2 listki laurowe,
3 łyżki oleju,
   sól, pieprz, zielenina,



Do garnka wlewam 1 litr wody... Gdy woda zagotuje się, wrzucam zamrożone pomidory... W rondlu podgrzewam olej, gdy jest gorący dodaję 1 startą marchew, seler, pietruszkę oraz posiekaną w kostkę cebulę i czosnek... Warzywa przesmażam przez 5 minut... Następnie przekładam je do rozgotowanych pomidorów... Pomidory i warzywa dokładnie blenduję... Drugą marchewkę ścieram na tarle o grubych oczkach i dodaję do gotującej się zupy... Doprawiam solą, pieprzem i dodaję liście laurowe... Gotuję  5 minut...
W międzyczasie gotuję makaron penne... Po ugotowaniu wykładam  go na talerze, zalewam zawiesistą zupą, dodaję zieleninę i starty ser parmezan...




4 komentarze:

  1. Zastanawiałam się dlaczego zupa nie jest czerwona.
    To sprawa tych żółtych pomidorów. Nigdy nie robiłam pomidorowej z utartym serem.
    Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boa tarde, adoro sopa de tomate, é típica da minha região, a mesma é cozinhada de varias maneiras, é comida de inverno para aquecer o corpo.
    AG

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidorowa to nasza ulubiona zupa. A ta wygląda przepysznie,ślinka cieknie na jej widok.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  4. Sopas sempre são excelentes para uma refeição. Adoramos tomates aqui em casa, é um legume muito versátil.

    OdpowiedzUsuń