środa, 3 stycznia 2018

Ciastka francuskie z brzoskwiniami


Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub wpadną niespodziewani goście, to szybko zrobię bardzo proste ale i smaczne ciastka... Zawsze bowiem mamy w zamrażarce jedno a czasem dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego...  Ciastka można zrobić z dżemem, jabłkami, morelami, gruszkami, serkiem... A czas ich przygotowania to pięć minut i pieczenia  około 15 minut... Tym razem ciastka zrobiłam z brzoskwiniami...


Składniki:)
 1 płat ciasta francuskiego,
 1 puszka brzoskwiń,
 1 jajko,


Piekarnik nagrzewam do 180° - 190° C, połówki  brzoskwiń odsączam na sicie...  Ciasto kroję na prostokąty... Na połówce prostokąta układam połówkę brzoskwini a drugą część ciasta nacinam radełkiem do chrustu...  Rozkłóconym jajkiem smaruję brzegi i przykrywam brzoskwinię naciętym prostokątem... Brzegi starannie zlepiam... Każde ciastko smaruję jajem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia... Piekarnik jest już nagrzany... Ciastka piekę około 15 minut... Brzoskwinie są słodkie więc ciastek nie posypuję cukrem pudrem...


2 komentarze:

  1. Proste i pyszne.
    Pozdrawiam cieplutko.:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne. Bardzo lubię ciasto francuskie i chętnie wypróbowałabym ale niestety nie mogę ich jeść. Jaka szkoda. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń