Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub wpadną niespodziewani goście, to szybko zrobię bardzo proste ale i smaczne ciastka... Zawsze bowiem mamy w zamrażarce jedno a czasem dwa opakowania gotowego ciasta francuskiego... Ciastka można zrobić z dżemem, jabłkami, morelami, gruszkami, serkiem... A czas ich przygotowania to pięć minut i pieczenia około 15 minut... Tym razem ciastka zrobiłam z brzoskwiniami...
Składniki:)
1 płat ciasta francuskiego,
1 puszka brzoskwiń,
1 jajko,
Piekarnik nagrzewam do 180° - 190° C, połówki brzoskwiń odsączam na sicie... Ciasto kroję na prostokąty... Na połówce prostokąta układam połówkę brzoskwini a drugą część ciasta nacinam radełkiem do chrustu... Rozkłóconym jajkiem smaruję brzegi i przykrywam brzoskwinię naciętym prostokątem... Brzegi starannie zlepiam... Każde ciastko smaruję jajem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia... Piekarnik jest już nagrzany... Ciastka piekę około 15 minut... Brzoskwinie są słodkie więc ciastek nie posypuję cukrem pudrem...
Proste i pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.:))
Jakie pyszne. Bardzo lubię ciasto francuskie i chętnie wypróbowałabym ale niestety nie mogę ich jeść. Jaka szkoda. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuń