czwartek, 7 stycznia 2016

Filet z kurczaka z szynką parmeńską


W swojej kuchni bardzo często stosuję filet z kurczaka... Jest szybki w obróbce i jest całkiem smaczny... Tym razem filet z kurczaka zrobiłam z szynką parmeńską i tymiankiem... Ten obiad będzie na dwa dni...


Składniki:
2 duże filety,
1 paczka szynki parmeńskiej,
   zielony tymianek,
 1 łyżka oleju,
 1 gruszka,


Każdy filet podzieliłam na dwie części... Na nich, ułożyłam gałązki świeżego tymianku i przyłożyłam szynką parmeńską... Rozgrzałam olej i na nim ułożyłam szynką do spodu filet... Smażyłam je z każdej strony po 5 minut... Potem obrałam gruszkę, pokroiłam i włożyłam do filetów... Przykryłam je pokrywką i dusiłam jeszcze 10 minut... W międzyczasie przygotowywałam inne dodatki...


Do tego dania przygotowałam surówkę z kiszonej KAPUSTY
Wg przepisu na opakowaniu, przygotowałam dziki ryż... Przed podaniem na talerz z filetu wyciągnęłam tymianek.... Ułożyłam go obok surówki z kapusty kiszonej i dzikiego ryżu... Dodałam podsmażone gruszki... To było pyszne danie, a co najważniejsze bardzo szybko przygotowane...





1 komentarz:

  1. Łucjo, od kilku dni buszuję w twojej kuchni. Dziś przyrządziłam filet z szynką. Danie wyszło genialnie! Z braku gruszki użyłam banana. Myślę, że to niezły zamiennik.
    Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń