wtorek, 31 stycznia 2017

Zupa pomidorowa z pastą paprykową


Talerz rozgrzewającej zupy pomidorowej poprawia nastój i pomaga przetrwać zimowe temperatury... Moja zupa jest zrobiona na bazie mrożonych pomidorów... Można ją również zrobić z koncentratu pomidorowego albo pomidorów z puszki... Zupa  ma lekko słodkawy smak, pasta paprykowa czyni ją pikantniejszą i co najważniejsze, jest prosta w wykonaniu...

Składniki:)

80 dkg mrożonych pomidorów,
  1 marchew,
  1 cebula,
  1 pietruszka,
  3 ząbki czosnku,
  3 łyżki oleju,
  2 łyżki pasty paprykowej,
     suszona bazylia, lubczyk,
     świeży tymianek,
     sól, pieprz do smaku.  


Pomidory rozmrażam, wlewam około 1 litra wody i gotuję przez 15 minut...  Całość blenduję... Do niewielkiego naczynia wlewam olej
a gdy się podgrzeje dodaję drobno pokrojony czosnek, cebulkę, pietruszkę seler i marchewkę... Jarzyny przesmażam przez około 10 minut... Do wywaru pomidorowego dodaję przesmażone jarzyny, pastę paprykową, bazylię, lubczyk, doprawiam sola i pieprzem... Zupa jest zawiesista... Podaję ją z gotowanym makaronem... Zupa jest gęsta, aromatyczna i pachnąca tymiankiem...


2 komentarze:

  1. I'm a lover of soup, Lucja. And I like it with tomatoes. In the summer I drink soup too, I hope it gets almost cold.
    Kisses Lucja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Muszę wypróbować, ale użyję pomidorów w zalewie z własnej spiżarni, bo nie mam mrożonych. Lusiu ja często korzystam z Twoich przepisów. Potrawy bardzo nam smakują. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń