piątek, 27 stycznia 2017

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką


Nieskomplikowana, właściwie bardzo prosta i szybka zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szynką, papryką czerwoną i serem...
Makarony uwielbiamy pod każdą postacią... Zapiekanka to świetny pomysł na codzienny obiad...

Składniki:)

30 dkg makaronu rigatoni lub penne,
30 dkg pieczarek,
20 dkg szynki,
20 dkg sera mozzarella,
  3 dkg Grana Padano,
  1 duża cebula,
  3 łyżki oleju,
  1 niewielka papryka czerwona,
     masło do wysmarowania formy,
     bułka tarta,
     sól, pieprz, papryczka chili,


Jak pewnie zauważyliście, w mojej kuchni nie używam mleka, śmietany, jogurtów dlatego ze smażonych pieczarek musi wytworzyć się sos...  Na oleju podsmażam cebulę, dodaję umyte, grubo pokrojone pieczarki, przyprawiam solą i pieprzem... Tylko chwilę podsmażam aby wytworzył się właśnie sos...


Makaron gotuję al dente... Nie może być miękki... Odcedzam...


Naczynie dosyć grubo smaruję masłem i posypuję bułką tartą... Wykładam sporą część makaronu... Paprykę czerwoną kroję w paseczki, wykładam pieczarki z sosem, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę... Mozzarellę pokrojoną w plastry układam na pieczarkach... Wszystko przykrywam resztą makaronu...  Całość uciskam... Na makaron ścieram ser Grana Padano...


Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i zapiekam około 25 minut... Po upieczeniu posypuję drobno pokrojoną papryczką chili... Zapiekanek nigdy nie przykrywam folią aluminiową ponieważ  badania wykazały, że wysokich temperaturach jest szkodliwa...


Zjadamy połowę zapiekanki ponieważ jest jej dosyć dużo... Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień... Nam smakuje wtedy jeszcze bardziej... Podgrzanie jej w piekarniku a wcześniej dodanie tartego sera pozwoli na nowo uzyskać efekt chrupkości sera...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz