wtorek, 8 listopada 2016

Żurek z kiełbasą z odsmażonymi ziemniakami...


Żurek to przepyszna zupa przygotowana na żytnim zakwasie... Na żytnim zdrowym zakwasie... Potrawa bardzo łatwa w wykonaniu... Gotowana nie tylko od święta, na wielkanocne śniadanie... U mnie jej wtedy nie ma... Żurek gotuję bardzo często i w moim domu to już od dawna tradycyjna zupa... Tym razem: Żurek z kiełbasą
  z odsmażonymi ziemniakami...


Składniki:)

     2  litry wody,
     4  wędzone kiełbaski (około 40 dkg),
  0,3  litra zakwasu na żurek,
     1 marchewka,
     1 cebula,
     1 pietruszka,
     3 łyżki oleju,
        kawałek selera,
        sól, pieprz,
        zielony koperek,
        ziemniaki,


 Do  garnka  wlewam  około  2  litrów  wody  i  gotuję  bulion  warzywny  dodając:  marchewkę,  cebulę,  pietruszkę...  Po  ich  ugotowaniu,  wyciągam  je...  W  międzyczasie  kroję  kiełbasę  w  plasterki...  Podsmażam  na  teflonowej  patelni  bez  dodatku  tłuszczu...  Po  przesmażeniu  wrzucam  ją  do  wywaru  warzywnego,  wlewam   ZAKWAS   Gotuję 15 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Na końcu dodaję pokrojony zielony koperek...  Dzień wcześniej gotuję  ziemniaki według swoich  potrzeb... Przechowuję w lodówce aby były zimne... Kiedy żurek gotuje się, na patelni rozgrzewam olej... Ziemniaki kroję w plastry i ostrożnie układam na patelni...Smażę na dużym ogniu... Kiedy zaczynają się złocić, odwracam na drugą stronę... Usmażone wykładam na talerz i posypuje koperkiem... To danie jest bardzo proste,  bardzo smaczne i jest smakiem z dzieciństwa...

ŻUREK Z PIECZARKAMI, WIEPRZOWINĄ I KIEŁBASĄ


2 komentarze:

  1. Soup tastes good on a cold day. Greetings.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za żurkiem ale uwielbiam odsmażane ziemniaczki, mogę jeść je bez żadnych dodatków !!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń