sobota, 12 listopada 2016

Gulasz segetyński


Gulasz segetyński to pyszna potrawa węgierska bardzo zbliżona do naszego bigosu... To danie jest świetne na chłodne,  jesienne i zimowe dni... Można go przygotować dzień wcześniej a wtedy jest jeszcze lepszy... Do jego przygotowania potrzebna jest kapusta kiszona i wieprzowina...

Składniki:)

    1  kg kapusty kiszonej,
 0,6  kg łopatki wieprzowej,
    2 duże cebule lub 4 średnie,
    3 ząbki czosnku,
    1 surowy, obrany ziemniak,
    1 łyżka słodkiej papryki,
    5 łyżek oliwy,
    1 łyżka mąki,
       sól, pieprz, ostra papryka, cukier,
 

Dwie cebule oraz czosnek kroję w  kostkę i podsmażam na 2 łyżkach oleju... Łopatkę  kroję w małe kawałeczki, obtaczam w mące i dodaję do podsmażonej cebuli... Dodaję słodką paprykę... Wszystko dokładnie mieszam aby się nie przypaliło jedynie ładnie przyrumieniło... W przypadku odparowania sosu podlewam 1 szklanką wody... Smażę około 40 minut... W międzyczasie kroję drobno  KAPUSTA KISZONA. . Jest przepyszna, kiszona w słoikach z przyprawami i marchewką...
Wrzucam do garnka na gotującą wodę... Gotuję około 15 minut...W tym czasie kroję drobno pozostałe cebule i przysmażam na 3 łyżkach oleju... Rumienię uważam aby się nie przypaliła... Odcedzam kapustę jednak płyn pozostawiam, może być potrzebny do uzupełnienia potrawy... Do kapusty dodaję przesmażoną cebulkę, szczyptę cukru... Do kapusty ścieram surowego ziemniaka... Kapusta zagęszcza się... Dodaję mięso z sosem... Gotuję około 15 minut... Jeżeli potrawa jest mało kwaśna dolewam sok z odcedzonej kapusty... Tak aby potrawa nie przybrała formę zupy... Doprawiam ostrą papryką... Danie gotowe...


2 komentarze:

  1. A delicious-looking. Well I have to try;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze być smaczne,bo nie lubię nic tłustego,a tu łopatka ,myślę spróbuję ugotować,dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń