Gulasz szegedyński to pyszna potrawa węgierska bardzo zbliżona do naszego bigosu... To danie jest świetne na chłodne, jesienne i zimowe dni... Można go przygotować dzień wcześniej a wtedy jest jeszcze lepszy... Do jego przygotowania potrzebna jest kapusta kiszona i wieprzowina...
Składniki:)
Gulasz z łopatki wieprzowej:
0,6 kg łopatki wieprzowej,
2 duże cebule lub 4 średnie,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
papryka słodka,
sól, pieprz,
liść laurowy, 3 ziarnka angielskiego ziela,
Kapusta kiszona:
1 słoik kapusty (około 70 dkg)
1 surowy, obrany ziemniak,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,,
szczypta cukru,
sól, pieprz, ostra papryka,
Gulasz z łopatki wieprzowej:
dwie duże cebule oraz czosnek kroję w kostkę i podsmażam na 2 łyżkach oleju... Łopatkę kroję w małe kawałeczki, obtaczam w mące i dodaję do podsmażonej cebuli... Dodaję słodką paprykę, angielskie ziele, liść laurowy... Wszystko dokładnie mieszam aby się nie przypaliło jedynie ładnie przyrumieniło... Doprawiam solą i pieprzem... W przypadku odparowania sosu podlewam 1 szklanką wody... Smażę około 40 minut...
W międzyczasie kroję drobno KAPUSTA KISZONA. . Jest przepyszna, kiszona w słoikach z przyprawami i marchewką... Wrzucam do garnka na gotującą wodę... Gotuję około 15 minut... W tym czasie kroję drobno pozostałe cebule i przysmażam na 3 łyżkach oleju... Rumienię uważam aby się nie przypaliła... Odcedzam kapustę jednak płyn pozostawiam, może być potrzebny do uzupełnienia potrawy... Do kapusty dodaję czosnek, przesmażoną cebulkę, szczyptę cukru... Do kapusty ścieram surowego ziemniaka... Kapusta zagęszcza się... Dodaję mięso z sosem... Gotuję około 15 minut... Jeżeli potrawa jest mało kwaśna dolewam sok z odcedzonej kapusty... Tak aby potrawa nie przybrała formę zupy... Doprawiam ostrą papryką... Danie gotowe...
A delicious-looking. Well I have to try;-)
OdpowiedzUsuńMoze być smaczne,bo nie lubię nic tłustego,a tu łopatka ,myślę spróbuję ugotować,dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSzukam przepisu na obiad. Zrobię gulasz szegedyński. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń